Bloomberg: «Ο Μητσοτάκης ξέφυγε από την παγίδα που του έβαλαν οι Έλληνες Αριστεροί»

Στην συντριπτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τις δεύτερες κάλπες αλλά και την οικονομία αναφέρεται ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg με τίτλο: «Ο Μητσοτάκης ξέφυγε από την παγίδα που του έβαλαν οι Έλληνες Αριστεροί».

Τσίπρας: Απρόσμενα οδυνηρό σοκ το εκλογικό αποτέλεσμα – Αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη

Το πρακτορείο ότι ο πρωθυπουργός «δεν αψήφησε απλώς τους δημοσκόπους με την συντριπτική του εκλογική νίκη την Κυριακή στην Ελλάδα. Επίσης, έσπασε τους περιορισμούς που είχε προσπαθήσει να του θέσει ο κύριος πολιτικός του αντίπαλος».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι επενδυτές τιμολογούν μια ξεκάθαρη νίκη για τον Μητσοτάκη στις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου, «που αναμένεται να του εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία και ξεκάθαρη εντολή για να συνεχίσει τις οικονομικές του μεταρρυθμίσεις».

Εκλογές 2023: Τα μυστικά της δεύτερης κάλπης – Τα μικρά κόμματα, η ενισχυμένη αναλογική και η ισχύς της λίστας

«Ο Μητσοτάκης νίκησε την Κυριακή τον αριστερό αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα, και ξεπέρασε την ισχυρή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015. Τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την Ελλάδα κοντά στην έξοδό της από το ευρώ και έναν χρόνο αργότερα άλλαξε τον εκλογικό νόμο για να εμποδίσει κόμματα, όπως η ΝΔ, να κερδίσουν πλειοψηφίες», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Το Bloomberg ανέφερε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε ράλι ανόδου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ το 10ετές ελληνικό ομόλογο υποχώρησε κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,877%, το χαμηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο.

Εκλογές 2023: Tο χρονοδιάγραμμα μέχρι τις δεύτερες κάλπες – Η στρατηγική ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η απλή αναλογική

Επιπλέον σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι ήταν πιο δημοκρατικό ένα αναλογικό σύστημα, που θα υποχρέωνε τα κόμματα να σχηματίσουν κυβερνητικούς συνασπισμούς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έστειλε το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεται για εκλογική συμμαχία και, αντίθετα, θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημά του σε νέες κάλπες, ανέφερε το πρακτορείο.

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, σύμφωνα με το Bloomberg, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που εισήγαγε ο Τσίπρας, απαιτούσε ουσιαστικά να αποσπάσει ένα κόμμα ποσοστό περί του 48% για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Η Ελλάδα ξεχωρίζει από τους γείτονες της

«Η προοπτική να εξασφαλίσει ισχυρή εντολή ο Μητσοτάκης για τη δεύτερη θητεία του κάνει την Ελλάδα να ξεχωρίζει από τους περισσότερους γείτονές της, που έχουν δει τις συμμαχίες να κατακερματίζονται στη διάρκεια μιας δεκαετίας με οικονομική κρίση, πανδημία και την επιστροφή του πολέμου στη Γηραιά Ήπειρο», υπογράμμισε το πρακτορείο.

Μάλιστα έδωσε παραδείγματα από τις χώρες του νότου της Ε.Ε. «Στην Ισπανία ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ηγείται ενός συνασπισμού μειοψηφίας, εξαρτώμενου από ad hoc συμμαχίες για την ψήφιση νόμων. Στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι χρειάστηκε να δημιουργήσει έναν τρικομματικό συνασπισμό για να βγει από το πολιτικό περιθώριο και να ανέβει στην εξουσία».

Ακόμη και στη Γερμανία, όπου η δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών αποτελεί μέρος του πολιτικού συστήματος, ο Όλαφ Σολτς ηγείται της πρώτης τρικομματικής κυβέρνησης εδώ και πάνω από μισό αιώνα, ανέφερε το πρακτορείο.

Οι ψηφοφόροι εστίασαν στην οικονομία

«Οι ψηφοφόροι εστίασαν ιδιαίτερα στην οικονομική μεταμόρφωσης της Ελλάδας, που είδε το ΑΕΠ της να ανακάμπτει περίπου στα επίπεδα του 2010, όταν η Ελλάδα απώλεσε την ικανότητα να αποπληρώνει το χρέος της. Από το ζενίθ του 28% που είχε φθάσει η ανεργία έπεσε κάτω από το μισό και οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί στα ύψη», τόνισε το Bloomberg.

Και συνέχισε: «Οι εκλογές έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να συνεχιστεί αυτό. Θέλουν μια κυβέρνηση, που να επιμείνει στη βιώσιμη δημοσιονομική πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα πριν την πανδημία και να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται πλήρως τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συμβάλλουν στην τόνωση της ανάπτυξης. Και αυτό σημαίνει πλειοψηφία για τον Μητσοτάκη».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ