«Μπλόκο» στον Ηλία Κασιδιάρη για τις εκλογές – Τι προβλέπει η ρύθμιση που θα φέρει η κυβέρνηση

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για να μείνουν εκτός Κοινοβουλίου «εγκληματικές οργανώσεις» που δεν υπηρετούν την «ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος».

Γιάννης Οικονόμου: Tι είπε για το εκλογικό «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη

Ουσιαστικά πρόκειται για ρύθμιση που δεν θα δίνει τη δυνατότητα στο κόμμα Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη να κατέλθει στις επόμενες εκλογές. Η ακριβής φράση του Πρωθυπουργού σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ήταν πως «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξαντλεί τα συνταγματικά περιθώρια ώστε να μην εκπροσωπούνται στη Βουλή εγκληματικές οργανώσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η ρύθμιση θα βασιστεί στη διάταξη σύμφωνα με την οποία το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου εξετάζει εάν ένα κόμμα που κατέρχεται στις εκλογές υπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του πολιτεύματος, ένας έλεγχος που έως τώρα ήταν τυπικός, αλλά με την υπό διαμόρφωση διάταξη θα εξετάζεται εάν η πραγματική ηγεσία ή μέλη του κόμματος έχουν καταδικαστεί για αδικήματα, όπως αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Ηλίας  Κασιδιάρης. Εάν λοιπόν το Α΄ Τμήμα καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα θα παραπέμπει την υπόθεση στην Ολομέλεια, που θα παίρνει και την τελική απόφαση.

Το σκεπτικό

Η νομοθετική διάταξη θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, και τουλάχιστον ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ενημερωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά τη διάταξη, ενώ δεν έχει πάρει θέση για το θέμα ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση είναι το εξής: αφενός επί Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά ήταν που τα στελέχη της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκαν στις φυλακές, δείχνοντας «την ευαισθησία του κόμματος απέναντι στα άκρα», όπως σημειώνει κυβερνητική πηγή.

Σήμερα στελέχη της εποχής εκείνης, όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, δείχνουν πως θέλουν να επιστρέψουν στο Κοινοβούλιο «με άλλο μανδύα», όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές και «αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε». Ο δεύτερος λόγος είναι πως η πρωτοβουλία που προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται πως, λογικά, θα έχει τη συγκατάθεση των άλλων κομμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στον Πρωθυπουργό να πάρει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές μία συναινετική πρωτοβουλία.

Ο ίδιος χθες σχολίασε σχετικά πως «μπορεί να πρυτανεύσει η λογική και να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ», εκφράζοντας την επιθυμία για συναίνεση στο εν λόγω θέμα. Πάντως, η συζητούμενη ρύθμιση μπορεί να τεθεί σε ισχύ και με 151 ψήφους, δηλαδή να ψηφιστεί μόνο από τη Ν.Δ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ