Bayraktar γιοκ για την Ουκρανία; – Οι σύμμαχοι προωθούν πορτογαλικά Drone – ΒΙΝΤΕΟ

Τα τουρκικά Bayraktar που στην έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είχαν δοξαστεί, φαίνεται ότι όχι μόνο δεν προτιμώνται από κανέναν αλλά οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ χρηματοδοτούν άλλες περιπτώσεις.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Όταν ξεκίνησε η ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων, χρησιμοποιήθηκαν τα τουρκικής κατασκευής drone Bayraktar. Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι Ουκρανοί. Μέχρι και τραγούδι είχε βγει, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού πολέμου προπαγάνδας για να καμφθεί το ηθικό των Ρώσων.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις, ωστόσο, έδειξαν ότι τα τουρκικά drone δεν μπόρεσαν ποτέ να προσφέρουν τις κατά τα άλλα πολυδιαφημιζόμενες επιδόσεις. Μάλιστα υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα από έγκυρα μέσα που αναφέρουν ότι στις πρώτες δύο εβδομάδες της ρωσικής εισβολής το σύνολο των Bayraktar κατερρίφθη από τα ρωσικά αντιαεροπορικά.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί φαίνεται ότι επέμειναν να επενδύουν επικοινωνιακά πάνω στα Bayraktar για πολλούς μήνες στο πλαίσιο του πολυμέτωπου αγώνα αποδυνάμωσης της Ρωσίας από τις συμμαχίες της. Και η συμμαχία Πούτιν – Ερντογάν είναι πολύ ισχυρή κι εκ του αποτελέσματος αδιάρρηκτη.

Άλλωστε, ποιος δεν θυμάται τη φάρσα στις 13 Οκτωβρίου, όταν οι Ρώσοι φαρσέρ του κυβερνοχώρου, Vovan και Lexus, προσποιήθηκαν τους Αμερικανούς Αξιωματούχους και κατέγραψαν τον ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο Serhiy Pashinsky να επικρίνει το Bayraktar TB-2 σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Ο Πασίνσκι είναι βουλευτής της Ουκρανίας και πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας του Συμβουλίου της Ουκρανίας. Ο Πασίνσκι νόμιζε ότι μιλούσε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ ΜακΦόλ. Είπε, «υπάρχει περισσότερο δημόσιες σχέσεις και προπαγάνδα στο Bayraktar παρά μαχητική χρήση».

Κάποια στιγμή όλα – ακόμη και η προπαγάνδα – τελειώνουν και πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες επί του πεδίου για την ανάκτηση των εδαφών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας μοιράστηκε ένα βίντεο στο Twitter, που δείχνει στρατιωτικό εξοπλισμό που παρέχεται από τον λογαριασμό IFU στα ουκρανικά στρατεύματα. Ξεκίνησαν το περασμένο καλοκαίρι, οι πρώτες παραδόσεις IFU (International Fund for Ukraine) — χρηματοδοτούμενες από τη Δανία, την Ισλανδία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο — θα αρχίσουν να φτάνουν τον Ιούλιο.

Σε αυτό το βίντεο απεικονίζονται τα τετρακόπτερα Malloy T150 που κατασκευάζονται από τη βρετανική εταιρεία Malloy Aeronautics, το drone DeltaQuad Pro VTOL που παράγεται από την ολλανδική εταιρεία DeltaQuad και το Astero ISR από τη Nordic Wing της Δανίας. Ωστόσο, το ενδιαφέρον προξενούν 2 άλλα – απροσδιόριστα μοντέλα drone που φαίνονται στα πλάνα, με το ένα να απογειώνεται κάθετα και να εκτοξεύεται μέσω καταπέλτη.

Ο διεθνής ιστότοπος αμυντικού περιεχομένου Defense News μπορεί, ωστόσο, να επιβεβαιώσει ότι ένα από τα δύο μη αναγνωρισμένα drones είναι το σύστημα Tekever AR3 Vertical Takeoff and Landing, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Tekever με έδρα τη Λισαβόνα.

Πορτογαλικά drone στην Ουκρανία

«Ναι, το σύστημά μας Tekever AR3 απεικονίζεται στο βίντεο που παρήγαγε το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Defense News. «Περιλαμβάνει εικόνες του drone που αναπτύσσεται με υποστήριξη καταπέλτη — τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για εκτεταμένες λειτουργίες αντοχής έως και 16 ώρες — και σε προαιρετική διαμόρφωση VTOL. Κάθε χειριστής μπορεί εύκολα να επιλέξει ποια παραλλαγή θέλει να χρησιμοποιήσει για μια συγκεκριμένη αποστολή».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Tekever, Ricardo Mendes, πρόσθεσε ότι η εταιρεία είναι «πολύ περήφανη που υποστηρίζει την Ουκρανία και ευγνωμονεί το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και την IFU που μας επέτρεψαν να συνεισφέρουμε σε μία από τις πιο σημαντικές αιτίες της ζωής μας».

Το AR3 είναι ένα μικρό drone μεγάλης αντοχής που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει επιτήρηση ευρείας περιοχής τόσο για χερσαίες όσο και για θαλάσσιες αποστολές. Έχει μέγιστη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 4 κιλά (9 λίβρες), μπορεί να πετάξει με ταχύτητα κρουαζιέρας 75-90 km/h (47-56 mph) και μπορεί επίσης να ανακτηθεί μέσω αλεξίπτωτου.

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει από τους συμμάχους – μέλη του ΝΑΤΟ που συμμετέχουν στο IFU ένα πρώτο αμυντικό πακέτο ύψους 212 εκατ. δολ. όπως ανακοινώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ