Τζον Κατσιματίδης: Το CNN θα μιλά ελληνικά; – Ο Έλληνας μεγιστάνας έχει βάλει στο στόχαστρό του το αμερικανικό δίκτυο

Ο ελληνικής καταγωγής Τζον Κατσιματίδης, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός από την επιχειρηματική του πορεία στους κλάδους των τροφίμων και του real estate, σήμερα φλερτάρει με την απόκτηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN από τη μητρική εταιρεία Warner Bros. Discovery. Λίγα μόλις 24ωρα μετά την αποχώρηση του Κρις Λιχτ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του CNN, ο Ελληνοαμερικανός δισεκατομμυριούχος εξέφρασε την πρόθεσή του να αγοράσει το τηλεοπτικό δίκτυο που για δεκαετίες ολόκληρες αποτελούσε την επιτομή της ειδησεογραφίας και της ενημέρωσης.

Της ΕΥΑΣ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Τα σχέδιά του

«Θα πήγαινα να διευθύνω το μέσο αύριο το πρωί και το μόνο που θα ήθελα είναι 1 δολάριο τον χρόνο και μέρος των κερδών», δήλω- σε στη «New York Post» ο Τζον Κατσιματίδης, ιδιοκτήτης, μεταξύ άλλων, της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Gristedes Foods της Νέας Υόρκης. Μάλιστα, όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν το ενδιαφέρον του για το τηλεοπτικό δίκτυο είναι ειλικρινές, ο ίδιος απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας, δε, ότι θα μπορούσε να «αναστήσει» και πάλι το CNN, διπλασιάζοντας τα κέρδη του σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επικαλέστηκε, μάλιστα, την πορεία του ραδιοφωνικού σταθμού 77 WABC, τον οποίο απέκτησε έναντι 12,5 εκατ. δολαρίων το 2019 και υπό τη διοίκησή του κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση ακροαματικότητας.

Ο Τζ. Κατσιματίδης μπορεί να μην έδωσε λεπτομέρειες για την πρόταση που θα καταθέσει σχετικά με την απόκτηση του τηλεοπτικού δικτύου, ωστόσο αρκέστηκε να ξεκαθαρίσει ότι η χρηματοδότηση για ενδεχόμενη συμφωνία δεν θα αποτελούσε πρόβλημα. «Είναι δουλειά των τραπεζιτών να βάλουν κάτω τα νούμερα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε συνεταίρους, αλλά εγώ θέλω να διοικήσω το CNN. Μπορούμε να επενδύσουμε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό», είπε ο Ελληνοαμερικανός μεγιστάνας, μιλώντας στον 77 WABC.

Σε έτερη συνέντευξή του, δε, τόνισε ότι στόχος του είναι να αλλάξει ο χαρακτήρας του μέσου όπως αυτός διαμορφώθηκε υπό τον Τζεφ Ζούκερ, εστιάζοντας στην αλήθεια, όχι σε απόψεις. «Αν οι άνθρωποι λένε ότι υπάρχουν δύο αλήθειες, ας εκφράσουμε και τις δύο αλήθειες και ας αφήσουμε τους τηλεθεατές να αποφασίσουν», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Επιχειρήσεις

Αν και τα τελευταία 24ωρα φιγουράρει στα διεθνή ΜΜΕ λόγω του ενδιαφέροντος που εξέφρασε για την απόκτηση του CNN, ο Ελληνοαμερικανός κροίσος, ο οποίος σήμερα είναι ο 702ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει ταυτίσει το όνομά του με τη δραστηριοποίησή του στο λιανεμπόριο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι θεωρείται ο «βασιλιάς των σούπερ μάρκετ» στη Νέα Υόρκη.

Ο 74χρονος μεγιστάνας, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς, έλκει την καταγωγή του από τη Νίσυρο. Σε νηπιακή ηλικία έφυγε με τους γονείς του από το νησί της Δωδεκανήσου για να εγκατασταθεί σε μια φτωχή συνοικία στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης. Ο πατέρας του εργάστηκε ως σερβιτόρος, ενώ η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά. Ο ίδιος αποφοίτησε από το Τεχνικό Λύκειο του Brooklyn Tech και στη συνέχεια σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν σε ένα παντοπωλείο για να βγάζει τα προς το ζην. Λίγο πριν αποφοιτήσει, ο Τζ. Κατσιματίδης εγκατέλειψε τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στον εργασιακό στίβο, κίνηση που σηματοδότησε την έναρξη της καριέρας του.

Το επιχειρηματικό του ταμπεραμέντο δεν περιορίζεται μόνο στο λιανεμπόριο, αν και έχει διαγράψει μια σημαντική πορεία στον συγκεκριμένο τομέα, δεδομένου ότι σήμερα η Gristedes Foods έχει αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης και της Φλόριντα. Ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας διαθέτει ένα πολύ μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, με όχημα την Red Apple, και μια εταιρεία πετρελαίου.

Μεταξύ άλλων επιτευγμάτων του, ξεχωρίζει η ανάπτυξη ενός επιβλητικού ουρανοξύστη, ύψους 157 μέτρων, στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα, με τον ομογενή επιχειρηματία να είναι διατεθειμένος να μετατρέψει την πόλη σε έναν ελκυστικό προορισμό για επιχειρήσεις και κατοίκους που αναζητούν πολυτελείς κατοικίες. Το project του, το «400 Central», καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και το κόστος για την κατασκευή του ουρανοξύστη, που θα έχει θέα στον κόλπο της Τάμπα, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 400 εκατ. δολάρια.

Ενασχόληση με τα κοινά

Το 2013 είχε απασχολήσει τον Τύπο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς έθεσε υποψηφιότητα για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης. Μπορεί να μην κατάφερε τελικά να εκλεγεί, ωστόσο, το ενδιαφέρον του για τα κοινά και την αμερικανική πολιτική σκηνή παραμένει άσβεστο.

Ο Τζ. Κατσιματίδης κάνει μεγάλες δωρεές στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά και αιχμηρά πολιτικά σχόλια μέσω της ραδιοφωνικής εκπομπής «The Cats Roundtable», που παρουσιάζει κάθε Κυριακή πρωί.

Δείτε το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ