Μπακογιάννη: Απογοητεύτηκα από τον Τσίπρα
Απογοητευμένη από την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, “στον ενικό” δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.
Σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η βουλευτής της ΝΔ είπε ότι απογοητεύθηκε, γιατί άκουσε “έναν άνθρωπο ο οποίος έκανε μια πολλή μεγάλη προσπάθεια και να αστικοποιηθεί και να μην αστικοποιηθεί και να βρει κάποιες θέσεις και να μην έχει κάποιες θέσεις. Απίστευτες κοινοτοπίες. Μερικοί από εμάς θα ντρεπόμασταν να βγούμε και να πούμε τέτοιου είδους πράγματα”.
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι το βράδυ των εκλογών το μνημόνιο τελειώνει, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε: “Μα το μνημόνιο τελειώνει. Θα βγούμε από το μνημόνιο. Το ερώτημα είναι μετά, αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που και εγώ υποστηρίζω, πώς θα είναι. Εγώ θέλω να σας κοιτάω στα μάτια αύριο. Θα μου πείτε, το πλήρωσα ακριβά αυτό, αλλά δεν το μετάνιωσα. Ξέρω ότι πρέπει να προετοιμάσεις τον πολίτη. Θα βγούμε από το μνημόνιο, μετά ποιο θα είναι το σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας; Πώς θα στήσουμε ξανά μια Ελλάδα περήφανη, πάνω όχι σε πήλινα πόδια, όπως την είχαμε στήσει 30 χρόνια τώρα, αλλά σε σιδερένια”.
Σε ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε: “Βεβαίως, μπορούμε και οφείλουμε να συμφωνήσουμε. Πού μπορούμε να συμφωνήσουμε; Σε αυτά που είπε για την οικονομία είναι αδύνατον να συμφωνήσουμε, γιατί δεν είπε κάτι. Δεν μπορώ να συμφωνήσω στο κενό… Μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα δημοκρατίας; Βεβαίως και μπορούμε να συμφωνήσουμε. Μπορούμε να συμφωνήσουμε στην τήρηση του νόμου; Βεβαίως. Στις αλλαγές του συντάγματος μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών; Βεβαίως και μπορούμε, όπως και για τον νόμο περί ασυλίας βουλευτών. Εκεί δεν πρέπει να αναζητήσουμε σημεία επαφής, ώστε να υπάρχει ανοικτή επικοινωνία μεταξύ των κομμάτων; Μα, αυτό θα πει δημοκρατία”.
Αναφερόμενη στην κλιμακούμενη πόλωση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: “Σε κανέναν καβγά δεν φταίει ένας. Είναι βέβαιο ότι φταίνε και οι δύο. Ακολουθούν την παραδοσιακή πολιτική αντιπαράθεση. Έτσι είχαμε μάθει σε αυτή τη χώρα. Όταν ήσουν αντιπολίτευση, τα έβρισκες όλα στραβά και όταν γινόσουν κυβέρνηση δήλωνες ότι έβρισκες καμένη γη. Δεν μπορούμε να μπούμε σε διχασμό σε αυτή τη χώρα. Τον έχουμε πληρώσει πάρα πολύ άσχημα τον διχασμό”.
Σε ερώτηση,τέλος, για τη θεωρία των δύο άκρων τόνισε: “Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν τον εκφράζει η θεωρία των δύο άκρων και καλά έκανε και το είπε και ξεκαθάρισε τα πράγματα. Δεν μας εκφράζει εμάς στη ΝΔ η θεωρία των δυο άκρων”.
“Καμία περίπτωση να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα”
Η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα” και πρόσθεσε: “Δεν νομίζω ότι μπορούν να περάσουν από τη βουλή των Ελλήνων, αλλά και πέραν αυτού η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να περάσει οριζόντια μέτρα. Τώρα, αν με ρωτάτε αν θα υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα, ναι, θα υπάρξουν και πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικά μέτρα γιατί, δυστυχώς, εκεί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση”.
Η βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ότι η υπερφορολόγηση συνιστά κίνδυνο που απειλεί το ρεαλιστικό σενάριο ανόδου της χώρας και τονίζει την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής. “Είναι πάρα πολύ βασικό για το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, που λένε “εντάξει εμένα με έχεις λιώσει, με έχεις γονατίσει, αυτός που φοροδιαφεύγει με εκατομμύρια; Δεν πρέπει να τον πιάσεις” συμπλήρωσε.
Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε επίσης ότι “μπαίνουμε σε φάση που θα χρειαστεί μια εθνική στρατηγική διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι έχει κάνει δουλειά. Εμείς πρέπει να δώσουμε τη δική μας πρόταση για το πώς θα βγούμε ταχύτερα και στις αγορές, αλλά και πώς θα σταθούμε ταχύτερα στα πόδια μας. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη κομματικές,φτηνές μικροκομματικές λογικές και να μπούμε όλοι στη μάχη, ο καθένας από το δικό του μετερίζι”.