ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στα χρώματα του Λιμενικού το σκάφος RAFNAR

του Χρήστου Μαζανίτη

Το πρώτο ταχύπλοο RAFNAR 1100 Tactical, όμοιο με αυτό που έχουν προμηθευτεί ήδη οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού, έχει παραδοθεί για δοκιμές στο Λιμενικό Σώμα, ωστόσο επίσημα δεν έχει γίνει από την Ένωση Εφοπλιστών η παραλαβή του από την κατασκευάστρια εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr έχει συμφωνηθεί ότι το σκάφος θα πρέπει να αναπτύσσει έμφορτο μέγιστη ταχύτητα 55 κόμβων. Όμως, στις δοκιμές που έγιναν από στελέχη του Λιμενικού, η μέγιστη ταχύτητα που πέτυχε ήταν 48 κόμβοι. Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, που κάνει και την δωρεά 10 τέτοιων σκαφών, επικοινώνησε άμεσα με την κατασκευάστρια εταιρεία διαμηνύοντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή καμία έκπτωση στις αρχικές προδιαγραφές, που είχαν συμφωνηθεί. Πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι η εταιρεία έχει ήδη αποδεχθεί τις παρατηρήσεις και αναμένεται να φθάσουν οι νέες προπέλες ώστε να γίνουν εκ νέου δοκιμές οι οποίες θα δώσουν το πολυπόθητο αποτέλεσμα των 55 κόμβων. Το συγκεκριμένο σκάφος φέρει θωράκιση στην καμπίνα του, μπορεί να μεταφέρει 14 άτομα, έχει εμβέλεια 400 μίλια και φέρει πολυβόλο στην πλώρη των 12,7 χιλιοστών.

«Εντός προδιαγραφών»

Τα συγκεκριμένα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων αναμένεται να ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, αφού βάσει προδιαγραφών θα προσδώσουν μεγάλα πλεονεκτήματα σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως ταχύτητα και ασφάλεια ενώ η ακτίνα δράσης θα προσφέρει πρόσθετες δυνατότητες.

Βεβαίως και σε επίπεδο δοκιμών πολλές φορές μπορούν να παρατηρηθούν κάποιες αστοχίες από τα προσδιοριζόμενα στάνταρ, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται και αποκλίσεις από τον τελικό στόχο. Άλλωστε, γι’ αυτό γίνονται δοκιμές για να διορθώνονται αυτά που κρίνεται ότι πρέπει.

Σε επικοινωνία που είχε υπεύθυνος της εταιρείας με το enikos.gr διευκρινίζει ότι «τα σκάφη πληρούν τα υψηλά στάνταρ, που ως εταιρεία έχουν θέσει κι ο τελικός αποδέκτης θα είναι πλήρως ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα». Όπως μας επεσήμανε «τα σκάφη βρίσκονται εντός προδιαγραφών και διαψεύδεται κάθε πληροφορία ότι στις δοκιμές το σκάφος δεν έπιασε τις επιδόσεις που αναφέρονται». Μάλιστα μας ανέφερε ότι τα σκάφη θα φέρουν κι επιπλέον εξοπλισμό, ο οποίος δεν είναι ανακοινώσιμος βάσει της συμφωνίας εμπιστευτικότητας.

Οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στην εταιρεία, πάντως, σε ανεπίσημο στάδιο, αναφέρουν ότι πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής με το Λιμενικό Σώμα.

Exit mobile version