Άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ για τα «συγχαρητήρια» του ΝΑΤΟ στην Τουρκία – Διάβημα διαμαρτυρίας στον Στόλτενμπεργκ

Σε μία ακραία πρόκληση, το ΝΑΤΟ στον επίσημο λογαριασμό του στο X – πρώην Twitter – λέει συγχαρητήρια στην Τουρκία και γιορτάζει μαζί της την Μικρασιατική Καταστροφή.

του Χρήστου Μαζανίτη

Το ότι η Ελλάδα έχει διαμαρτυρηθεί στην ηγεσία του ΝΑΤΟ για την (θεωρητικά) πολιτική των ίσων αποστάσεων, μην τολμώντας να επιπλήξει έστω για τους τύπους την Τουρκία ακόμη και όταν παραβιάζει κατάφορα θεμελιώδη άρθρα της Συμμαχίας είναι γεγονός.

Ακόμη και στο θέμα του εναγκαλισμού της με την Ρωσία ενώ το ΝΑΤΟ βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, η ηγεσία υπό γγ Γενς Στολτενμπεργκ έχει επιδείξει μηδενική αντίδραση, ξεπερνώντας τα όρια της προκλητικότητας.

Όμως, αυτό που έκανε ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ενθαρρύνοντας το ανθελληνικό μένος της Τουρκίας. Η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Land Command) δημοσίευσε συγχαρητήριο μήνυμα για τον εορτασμό της Μικρασιατικής Καταστροφής από την Τουρκία και τον σφιαγιασμό χιλιάδων Ελλήνων στην Σμύρνη.

Σύμφωνα με τα ιστορικά βιβλία, 25.000 Έλληνες πέθαναν στην Μικρά Ασία κι 1.694.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Κι όμως η LANDCOM, η διοίκηση της οποίας φιλοξενείται στην Σμύρνη, εξέδωσε στον επίσημο λογαριασμό του ΝΑΤΟ συγχαρητήριο μήνυμα ευχόμενη για την «Νίκη και Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στην Τουρκία για την φιλοξενία μας εδώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, για το θέμα έχει ενημερώσει ο Δ’ Κλάδος του ΓΕΕΘΑ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ήδη έχει δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ.

«Κατόπιν άμεσων οδηγιών του ΥΠΕΞ στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, έγινε σήμερα γραπτό διάβημα στη Γενική Γραμματεία του ΝΑΤΟ για τη συγχαρητήρια ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων της Συμμαχίας στην Σμύρνη προς την Τουρκία. Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας» τονίζουν οι διπλωματικές πηγές σχετικά με την ανάρτηση της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ προχωρά σε αυτή την προκλητική κίνηση. Και πέρυσι είχε γίνει ανάλογο επεισόδιο με την LANDCOM να δημοσιεύει Tweet, γράφοντας «Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Μάλιστα το υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση πέρυσι, σημειώνοντας: «Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη.

Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων».

Λίγη ώρα μετά την έντονη ελληνική διαμαρτυρία πέρυσι το επίμαχο tweet κατέβηκε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ