Αύξηση 75% των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού – “Εμβολιαστείτε” το μήνυμα Μητσοτάκη

Την ανάγκη να πειστούν οι πολίτες που έχουν ακόμη αμφιβολίες για το εμβόλιο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με Περιφερειάρχες και Δημάρχους, προειδοποιώντας ότι είναι ζήτημα χρόνου να επικρατήσει και στη χώρα μας η μετάλλαξη “Δέλτα” του κορονοϊού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τους εκπροσώπους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και τις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και την πορεία των εμβολιασμών, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική τη συμβολή στην εμβολιαστική εκστρατεία και της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας και του επιχειρηματικού κόσμου. Είπε χαρακτηριστικά ότι “πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε μέσο, το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας, έτσι ώστε το επόμενο δίμηνο του καλοκαιριού να πείσουμε κάθε πολίτη που πιθανόν να έχει δεύτερες σκέψεις, που πιθανόν να έχει φοβίες, να κάνει το εμβόλιο”. Στόχος, διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι το τείχος ανοσίας, με ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων 70-75% έως το τέλος του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε, το 56% των ενηλίκων έχει πια κάνει μία δόση, ενώ σχεδόν το 47% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. “Σε απόλυτα νούμερα 5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σήμερα θα έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ζήτημα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη “Δέλτα” – Μεγάλη αύξηση των ενεργών κρουσμάτων

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η μετάλλαξη “Δέλτα”, που έχει ήδη εντοπιστεί και στη χώρα μας “είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά”. Τόνισε, ότι ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων της τάξης του 75% και ότι σήμερα βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα.

Σύμφωνα με τη διερεύνηση που κάνουν ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία, τα πιο πολλά -αλλά όχι όλα- αφορούν κυρίως νέες ηλικίες και “σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας”.

“Εμβολιαστείτε”, είναι το μήνυμα

Το μήνυμα για ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι, συνέχισε ο Πρωθυπουργός είναι “εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα”. Όπως είπε χαρακτηριστικά, “παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας. Ωστόσο, όσο ένα σημαντικό ποσοστό των ενηλίκων παραμένουν ανεμβολίαστοι, ειδικά των μεγαλύτερων ηλικιών, τόσο η μετάλλαξη Δέλτα θα απειλεί ευθέως την υγεία τους. Γι’ αυτό το μήνυμα για να έχουμε ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι είναι ένα: Εμβολιαστείτε, αλλά κάνετε και τακτικά τεστ πριν και μετά από κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Πρέπει να τονίσω ότι άνω του 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self-test. Άρα, η τακτική διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας, πρωτίστως όσων δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους”.

Το 99% των βαρέων περιστατικών που καταλήγουν σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Ένα ακόμη κρίσιμο στοιχείο, στο οποίο ο ίδιος δίνει πολύ μεγάλη σημασία, όπως είπε, είναι ότι το 95% των βαρέων περιστατικών που καταλήγουν σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. “Το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως “είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην καλύτερη εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων, αλλά ταυτόχρονα να επιταχύνουμε και τους εμβολιασμούς σε εκείνες τις περιοχές που έχουν χαμηλότερο μερίδιο του εθνικού μέσου όρου. Υπάρχουν, δυστυχώς, αρκετές τέτοιες περιοχές και θα χρειαστούμε τη βοήθεια, την πιο ενεργό συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μπορέσουμε να πάμε στο επίπεδο της μικροκλίμακας του κάθε Δήμου, ώστε να εντοπίσουμε ανεμβολίαστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν με την κατάλληλη επιχειρηματολογία να εμβολιαστούν. Θα χρειαστούμε τη βοήθειά σας και σε ζητήματα ελέγχων, ειδικά σε καταστήματα στα οποία είναι πιο «επιρρεπή» -για να το πω έτσι ευγενικά- σε μία διασκέδαση, η οποία είναι συνυφασμένη με την πιο γρήγορη εξάπλωση του ιού”.

Ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μείνει πίσω το καλοκαίρι

Καταλήγοντας, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι “το καλοκαίρι αυτό είναι σίγουρα η περίοδος που όλοι περιμένουμε να ξεκουραστούμε από ένα δύσκολο χειμώνα. Όμως ο στόχος του εμβολιασμού δεν μπορεί να μένει πίσω το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη δική σας συνδρομή θα οργανώσουμε και κινητές μονάδες εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, ώστε να μην πάει καμιά μέρα χαμένη”. Καλούμαστε τώρα να κάνουμε το ένα παραπάνω βήμα για να φτάσουμε ως χώρα στον εθνικό στόχο των ποσοστών εμβολιασμού τα οποία λίγο-πολύ σας είναι γνωστά πια, είπε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι “αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα διαθεσιμότητας εμβολίων. Ο κάθε πολίτης μπορεί πολύ γρήγορα να εμβολιαστεί με όποιο εμβόλιο επιθυμεί, καθώς το ζήτημα, το οποίο μας ταλαιπώρησε για αρκετούς μήνες να μην έχουμε αρκετά εμβόλια, έχει πια ουσιαστικά αντιμετωπιστεί”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.