Γεραπετρίτης στον Realfm: Δεν εκπέμπεται κανένα μήνυμα χαλάρωσης – Πολλαπλές δράσεις για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

“Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 5 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περίπου το 57% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας που έχουν εμβολιαστεί ήδη με μια δόση. Είναι αρκετά σημαντικό το ποσοστό ανεβαίνει πολύ στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Τρεις στους τέσσερις πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Είμαστε στην 7η θέση της ΕΕ ως προς το μερίδιο πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο. Είναι μια πολύ καλά οργανωμένη επιχείρηση, όλοι όσοι βίωσαν την επιχείρηση του εμβολιασμού εκ των έσω, όταν προσήλθαν για το εμβόλιο, είχαν μια πραγματική, προσωπική επαφή για το πόσο οργανωμένη ήταν και για τη χρήση της τεχνολογίας, για την ευγένεια του προσωπικού και την άρτια οργάνωση” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Αυτή τη στιγμή φτάνουμε πράγματι σε ένα ανώτατο όριο, χτυπάμε αν θέλετε τον πυρήνα των ανθρώπων που για λόγους προσωπικούς, ιδεολογικούς ή άλλους, δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο. Εκεί υπάρχει μια πρόθεση να κάνουμε πολλαπλές δράσεις, πρώτα από όλα για να μπορέσουν να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί. Γι’ αυτόν τον λόγο θα έχουμε μια εξατομικευμένη προσέγγιση στις επιμέρους ομάδες, στους νέους, στους ευάλωτους, σε ειδικά ακροατήρια. Από την άλλη πλευρά, και μπαίνω στο επιχείρημα του διχασμού, υπάρχει μια πραγματικότητα σήμερα ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί, έχουν αναλάβει το μερίδιο της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί, και οι οποίοι θα πρέπει σταδιακώς να αποκατασταθούν στην ελευθερία τους, στις κοινωνικές τους συναναστροφές, στον τρόπο ζωής που έχουν. Υπάρχουν συμπολίτες μας, είναι σεβαστό, που δεν εμβολιάζονται. Αυτοί αναλαμβάνουν έναν προσωπικό κίνδυνο και επίσης οι συμπολίτες μας αυτοί δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι ένα χρέος κοινωνικής αλληλεγγύης που έχουμε. Το βέβαιο είναι ότι δεν είναι δυνατόν επειδή ορισμένο μέρος του πληθυσμού συνειδητά επιλέγει να μην εμβολιάζεται, να κρατείται πίσω η κοινωνία, να μην ανακτά απολύτως την ελευθερία της. Δεν είναι δυνατόν η οικονομία να παραμένει περιορισμένη, δεν έχουμε απεριόριστους πόρους, ώστε να μπορούμε να στηρίζουμε μια κλειστή οικονομία επ’ αόριστον. Άρα, είναι αυτονόητο ότι για όλους τους πολίτες θα υπάρχουν οι ελευθερίες που προβλέπονται. Για τους εμβολιασμένους θα αποδοθούν όλες οι ελευθερίες που προβλέπονται για τους πολίτες. Για να το πω με μια λέξη, είναι ηθικό και δίκαιο εκείνοι, οι οποίοι βρίσκονται σε μια κατάσταση ατομικής και κοινωνικής προστασίας οικειοθελώς προσερχόμενοι, να έχουν μια μεταχείριση που ανταποκρίνεται στα κελεύσματα αυτά” υπογράμμισε.

Πώς θα λειτουργεί το σύστημα στους χώρους ψυχαγωγίας

“Δεν υπάρχει κανένα προνόμιο, δεν πρέπει να το βλέπουμε υπό αυτή την εκδοχή. Αυτό το οποίο ισχύει, είναι ότι για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας διασφαλίζει η πολιτεία την αναγκαία κίνηση και εκεί που δεν υπάρχει αναγκαία κίνηση, εκεί τίθενται ορισμένοι περιορισμοί για να εξυπηρετηθεί η δημόσια υγεία. Άρα ξεκινάμε από το ότι όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες υπηρεσίες, δηλαδή στην υγεία, στην παιδεία, στην ανεύρεση των βασικών αγαθών. Στις δευτερογενείς δραστηριότητες, εκεί όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση κατ’ αρχήν υπό όρους, υπάρχει η δυνατότητα των επιχειρηματιών να επιλέγουν να έχουν αμιγείς χώρους μόνο για εμβολιασμένους. Είναι προφανές ότι ένας κλειστός χώρος, ή ένας ανοιχτός χώρος υψηλού συγχρωτισμού, δεν μπορεί να είναι απολύτως καλυμμένος, όταν εκεί συγχρωτίζονται άνθρωποι που δεν είναι εμβολιασμένοι” είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

“Θα φροντίσουμε να κάνουμε ένα πολύ φιλικό σύστημα και προς τις επιχειρήσεις και προς τους πολίτες, είναι όμως η απολύτως αναγκαία συνθήκη για να μην επιστρέψουμε σε ένα καθεστώς καθολικών απαγορεύσεων. Δεύτερον, είναι τόσο σύνθετο το ζήτημα; Δεν είναι καθόλου. Αυτό που θα συμβεί είναι ο κάθε επιχειρηματίας θα επιλέξει αν θέλει να έχει τον χώρο του αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτό, θα γίνεται μια δήλωση σε μια πλατφόρμα, θα υπάρχει μια ένδειξη στην είσοδο της επιχείρησης και στη συνέχεια ο κάθε επιχειρηματίας θα κατεβάζει δωρεάν μια εφαρμογή σε κινητό, όπου το μόνο που θα κάνει είναι να σκανάρει στην είσοδο του καταστήματος τους εισερχόμενους, ώστε να υπάρχει μια διασταύρωση για να γνωρίζουμε ότι μέσα στον χώρο αυτό, θα υπάρχει προστασία της δημόσιας υγείας. Είναι ένα πάρα πολύ απλό σύστημα. Ο έλεγχος στην είσοδο από τους επιχειρηματίες θα γίνεται σε δευτερόλεπτα, δεν είναι χρονοβόρα διαδικασία, και σε κάθε περίπτωση να πούμε ότι όπως προσερχόμαστε σε ένα εστιατόριο περιμένουμε στην είσοδο για να κάτσουμε στο τραπέζι μας, αυτό θα γίνεται και με την πιστοποίηση. Καταλαβαίνω ότι κάθε νέο καθεστώς, δημιουργεί μεταβατικά ένα ζήτημα ρευστότητας, μέχρι να βρει τα πατήματά της η νέα ρύθμιση. Μπορεί να υπάρξουν ζητήματα, θέλω να σας πω όμως ότι όλο το σύστημα είναι σχεδιασμένο πολύ φιλικά και δεν νομίζω ότι θα προκύψει το οποιοδήποτε πρόβλημα” δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

“Δεν εκπέμπεται κανένα μήνυμα χαλάρωσης”

“Δεν εκπέμπεται κανένα μήνυμα χαλάρωσης. Το αντίθετο. Από τη Δευτέρα υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου για τα νησιά, διότι τα νησιά μας αποτελούν εξ ορισμού έναν προορισμό με λιγότερο ανεπτυγμένες δομές υγείας και δεν υπάρχει μεγάλη και άμεση πρόσβαση σε περίπτωση που υπάρχει μια τοπική επιδημία. Από την άλλη διασφαλίζουμε τους χώρους που είπαμε προηγουμένως. Το μήνυμα είναι ένα και σαφές: εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ