Πολεμικό Ναυτικό: Τα τελευταία νέα για τις φρεγάτες Belharra και τα πλοία ενδιάμεσης λύσης των Γάλλων

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με τη διαδικασία για την επιλογή των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού να οδεύει στο τέλος της, η μία μετά την άλλη οι χώρες καταθέτουν τις τελικές τους προτάσεις.

Χθες, Δευτέρα, ο υπογράφων συμμετείχε στην διαδικτυακή συζήτηση με τον Hervé Boy, Senior Marketing Manager-Surface Ships της Naval Group, που ναυπηγεί τις φρεγάτες Belharra.

Όπως επεσήμανε, οι Belharra είναι πρωτοποριακές φρεγάτες με έμφαση στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών στο πεδίο των μαχών, που φέρουν τεχνολογία αιχμής στον ηλεκτρονικό πόλεμο, με δυνατότητες ανθυποβρυχιακού πολέμου και αεράμυνας περιοχής.

Σε ερώτηση του enikos.gr για θέμα ναυπήγησης των φρεγατών ανέφερε ότι έχουν γίνει επισκέψεις σε ελληνικά ναυπηγεία, μεταξύ των οποίων και της Ελευσίνας το οποίο είναι και το μόνο εν λειτουργία μεγάλο ναυπηγείο αυτή τη στιγμή, ωστόσο δήλωσε αναρμοδιότητα να αποκαλύψει σε ποιο ναυπηγείο θα γίνει το χτίσιμο των νέων φρεγατών. Δήλωσε κατηγορηματικά, ωστόσο, ότι η πρώτη Belharra θα κατασκευαστεί στην Γαλλία, στο ναυπηγείο του Lorient και οι υπόλοιπες 3 στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς από το enikos.gr για το θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης, αυτό που ανέφερε ο Hervé Boy είναι ότι η Γαλλία προτείνει στο γαλλικό ναυτικό τα δύο πλοία κλάσης Cassard, όπως είχαμε γράψει προ μηνών στο enikos.gr.

Πρόκειται για την φρεγάτα ανθυποβρυχιακού πολέμου Latouche-Tréville και την ”Jean Bart” με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει προοπτική στον ορίζοντα να παραχωρηθούν άλλα πλοία, όπως οι FREMM που είχε γραφτεί, αφού οι Cassard είναι οι μόνες άμεσα διαθέσιμες από τον εν ενεργεία στόλο του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. «Είναι εν ενεργεία και σε καλή κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν παρέλειψε, όμως, να αναφερθεί και στο θέμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, για τις οποίες προτάσσεται το σύστημα της Thales, προσφέροντας ομοιοτυπία με αυτό των Belharra.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ