Συνωστισμός φρεγατών στα Ναυπηγεία Ελευσίνας – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Με την ελληνική κυβέρνηση να περιμένει την LOA από τις ΗΠΑ για το μεγάλο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, που περιλαμβάνει την ναυπήγηση 4ων νέων φρεγατών, τον εκσυγχρονισμό των 4ων ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ και την προσθήκη 2 πλοίων ως ενδιάμεση λύση, ο ανταγωνισμός όχι μόνο δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια αλλά προχωρά σε συνεργασίες προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την θέση τους στην κούρσα των προσφορών.

Πρώτα ήταν η Lockheed Martin, η οποία προτείνει την ναυπήγηση τριών εκ των τεσσάρων φρεγατών MMSC στην Ελλάδα, που επισκέφθηκε τα ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Εργαζόμαστε για να φέρουμε τη ναυτική ικανότητα στο Ελληνικό Ναυτικό και οικονομική ευκαιρία στην Ελλάδα με την Multi-Mission Surface Combatant (MMSC). Αυτή την εβδομάδα η ομάδα μας επισκέφτηκε ελληνικά ναυπηγεία για να συζητήσει πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να παραδώσουμε αυτήν την ικανότητα στην Ελλάδα» έγραφε η εταιρεία στις 12 Μαρτίου, στον επίσημο λογαριασμό της στο twitter δημοσιεύοντας και φωτογραφία από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Όλοι θεώρησαν την επίσκεψη της Lockheed Martin στα ναυπηγεία Ελευσίνας ως κάτι φυσιολογικό αφού η διαχείριση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών βρίσκεται στην κατοχή της αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ, η οποία αναμένεται να καταθέσει φάκελο για την εξυγίανση, με το ελληνικό δημόσιο να ωφελείται από την είσπραξη άνω των 200 εκατ. ευρώ, από ανεξόφλητες οφειλές.

Γαλλική απόβαση…

Φαίνεται όμως, ότι σε ότι αφορά τα ναυπηγεία ότι τους υπόλοιπους υποψήφιους για το πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού δεν τους ενδιαφέρει ποιος τα έχει, αλλά να είναι εν λειτουργία και να έχουν τις δυνατότητες να αναλάβουν ένα τέτοιο πρόγραμμα να το φέρουν σε πέρας.

Χθες, Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε μία απρόσμενη επίσκεψη. Η διοίκηση των Ναυπηγείων με τους εκπροσώπους των εργαζομένων υποδέχθηκαν την ομάδα της γαλλικής NAVAL Group, η οποία ναυπηγεί τις φρεγάτες Belharra.

Επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπίας ήταν ο Thierry Auffret, Διευθύνων Σύμβουλος Βιομηχανικού Προγράμματος της Belharra (Chief Industrial Officier FDI Programme) ο οποίος δέχθηκε να φωτογραφηθεί με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και της διοίκησης των ναυπηγείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr ο κος Auffret εξέφρασε την επιθυμία του να προχωρήσει άμεσα σε συνεργασία της NAVAL με την Ελευσίνα, σε περίπτωση που επιλεγούν οι Belharra από το Πολεμικό Ναυτικό, λέγοντας μάλιστα ότι η πρώτη φρεγάτα θα ναυπηγηθεί στην Γαλλία και οι άλλες τρεις στην Ελλάδα. Όπως ήταν φυσικό αυτό σκόρπισε αισιοδοξία τους εργαζόμενους, που βλέπουν ακόμη έναν ναυπηγικό κολοσσό να ψηφίζει Ελευσίνα.

Έρχονται και οι Ισπανοί

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, κατόπιν προτροπής του υπουργείου Ανάπτυξης, σήμερα φθάνει στα ναυπηγεία Ελευσίνας και ομάδα από την ισπανική NAVANTIA, η οποία έχει προτείνει την ναυπήγηση της φρεγάτας F-110, προκειμένου να έχει συνάντηση με την διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Για πολλούς, η Ισπανική πρόταση – άσχετα με τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς – είναι τεχνοκρατικά ή πιο δυνατή. Η επίσκεψη αυτή, έχει κι άλλες προεκτάσεις αφού δεν είναι μόνο ότι και οι Ισπανοί συνωστίζονται για να κλείσουν συνεργασία στα ναυπηγεία Ελευσίνας, όσο το γεγονός ότι υπάρχει και βαθύτερη συνεργασία με την ΟΝΕΧ, η οποία για να ενεργοποιηθεί πρέπει η ελληνική πλευρά να ανάψει το «πράσινο φως». Είναι το πρόγραμμα της φρεγάτας «Κωνσταντινούπολη», που είχαμε παρουσιάσει αναλυτικά πρώτοι στο enikos.gr.

Αδιέξοδο με Σκαραμαγκά

Με αυτά ως δεδομένα, εκφράζονται φόβοι ότι ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι πολύ πιθανό να κριθεί εκ νέου άγονος, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης. Ο ένας μετά τον άλλον, οι υποψήφιοι μνηστήρες για το πρόγραμμα φρεγατών ψηφίζουν Ελευσίνα, αφού διαπιστώνουν ότι στον Σκαραμαγκά εκτός από την χρόνια απαξίωση των εγκαταστάσεων υπάρχουν και νομικά ζητήματα που προκύπτουν μετά και τις διεκδικήσεις του δήμου Χαϊδαρίου, όπως είχαμε παρουσιάσει στο enikos.gr.

Κι όσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει να προχωρήσει τον διαγωνισμό – ακόμη κι αν βγει άγονος για δεύτερη φορά – τόσο η διεθνής αγορά στέλνει μηνύματα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει 2 ναυπηγεία. Επικαλούνται μάλιστα τα παραδείγματα της Γερμανίας που οι κολοσσοί ThyssenKrupp Marine Systems, German Naval Yards Kiel και Lürssen συνεχίζουν ως μία εταιρεία, όπως και στην Ιαπωνία οι δυο κορυφαίες ναυπηγικές μονάδες Imabari Shipbuilding Co. και η Japan Marine United Corp. (JMU) γνωστοποίησαν ότι θα ιδρύσουν κοινή εταιρεία με στόχο τον σχεδιασμό και την πώληση εμπορικών πλοίων. Αλλά ακόμη και στην γιγαντιαία Κίνα, προχώρησαν στη συγχώνευση των ναυπηγικών μονάδων της China State Shipbuilding Company (CSSC) και China Shipbuilding Industry Company (CSIC) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ο ναυπηγικός κολοσσός China Shipbuilding Group (CSG). ​

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ