“Ναρκοθετεί” τον διάλογο η Άγκυρα με το Ορούτς Ρέις – Η οργή της Αθήνας και οι προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων

Ναρκοθετεί τον διάλογο πριν καν αρχίσει η Τουρκία, στέλνοντας το Ορούτς Ρέις για έρευνες σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο, παρά τη συμφωνία που υπήρχε για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Η Άγκυρα όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, αλλά αντίθετα, με τη νέα Navtex που εξέδωσε και η οποία αφορά σε θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελλόριζο και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου, συνεχίζει την προκλητική της στάση αγνοώντας τις απειλές των Ευρωπαίων για κυρώσεις. Σημειώνεται ότι αυτή η κίνηση της Τουρκίας ήρθε τη μέρα που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Λευκωσία, αλλά και λίγες μόλις μέρες μετά το τετ α τετ Δένδια – Τσαβούσογλου στη Μπρατισλάβα. Ο Χάικο Μάας το απόγευμα της Τρίτης θα έχει συνάντηση με Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια.

Η νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis βρίσκεται από τις 16.10 το απόγευμα της Δευτέρας, με κλειστό πομπό εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ λίγο μετά τις 5 πέρασε το ανατολικό άκρο της παράνομης NAVTEX. Σημειώνεται ότι το ερευνητικό σκάφος ξεκίνησε την κίνησή του περίπου στις 11 το πρωί μαζί με τα δύο συνοδευτικά του, δηλαδή τα Αταμάν και Τζέγκινζχαν (ATAMAN & CENGİZHAN) και κινείτο με ταχύτητα 9 κόμβων. Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κοντά στο τουρκικό ερευνητικό υπάρχει παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων τα οποία θα μπορούσαν να το συνοδεύσουν. Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι ο αριθμός των τουρκικών πολεμικών πλοίων είναι μικρότερος απ’ ότι τις προηγούμενες φορές.

Όπως έγραψε νωρίτερα το enikos.gr, το ΓΕΕΘΑ σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάστηκε κι αυτό γιατί ήδη από χθες το απόγευμα είχε πληροφορίες σχετικά με επικείμενη κίνηση των Τούρκων. Ο Αρχηγός, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στους αρχηγούς των Κλάδων. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί την κατάσταση και τηρεί ανάλογη ετοιμότητα.

Η εκτίμηση είναι ότι αυτή αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση από τις 21 Ιουλίου, που για πρώτη φορά εξέδωσε NAVTEX η Τουρκία κι αυτό γιατί ορίζει ως πεδίο ερευνών περιοχή που φτάνει σχεδόν στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου, δηλαδή όχι μόνο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά κι εντός στη δυνητική αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας.

Το θράσος των Τούρκων

H Αθήνα αντέδρασε άμεσα στην παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας, με τον σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού να εκδίδει αντι-Navtex που ανέφερε ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Αργά το απόγευμα, η Τουρκία, σε μια θρασύτατη κίνηση, εξέδωσε νέα Navtex με την οποία χαρακτηρίζει παράνομη την ελληνική αντι-navtex και ζητά να ακυρωθεί.

Η οργή της Αθήνας

“Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή” αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

-Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

-Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

-Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας” καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας με το Ορούτς Ρέις και την παράνομη Navtex έθεσε ο Νίκος Δένδιας στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, σημειώνοντας πως “η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας”. Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι “είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου”.

“Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή”, τόνισε ο Νίκος Δένδιας για να συμπληρώσει: “Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”.

Συνομιλία Μητσοτάκη – Μισέλ – Στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα

Ο Πρωθυπουργός ΚυριάκοςΜητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Γεραπετρίτης: Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο με την Τουρκία

Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο: το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ1, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τη νέα μονομερή τουρκική ενέργεια. Η οποία (ενέργεια), πρόσθεσε, σαφώς και θα επηρεάσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο». Γι’ αυτό, συνέχισε, «είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η ενέργεια με το «Ορούτς Ρέις» σαφώς και επηρεάζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών, υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης, όπως επηρεάζει και η «αμετροεπής ενέργεια» να ανοίξουν τα Βαρώσια, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία. Και η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέλθει σε μια συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο μόνο το ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα. Όταν συζητάς για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί το ένα από τα δύο μέρη να παραβιάζει αυτές τις ίδιες τις θαλάσσιες ζώνες», ξεκαθάρισε.

«Η πεποίθησή μας είναι ότι θα πρέπει να συζητήσουμε επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε επίσης, αλλά «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα που ετέθη, τότε θα επέλθουν τα επόμενα βήματα, τα οποία έχει προδιαγράψει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επέμεινε. Και, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο Γ. Γεραπετρίτης.

Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, άλλωστε «ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε σαφώς, και στον Σαρλ Μισέλ, ότι θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι κυρώσεις δεν είναι ο αυτοσκοπός αλλά ένα μέσο ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι υπό όρους που θα ερείδονται στο Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε και εκτίμησε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα τοποθετηθεί με τον τρόπο που αρμόζει σε τέτοιες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου».

Ειδικά για το θέμα των κυρώσεων, «η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να έχει τις κυρώσεις διαρκώς στο τραπέζι. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. έχει ήδη καταρτίσει ένα μενού κυρώσεων οι οποίες περιλαμβάνουν και πολύ σκληρές απειλές εις βάρος της Τουρκίας τόσο κατά κρατικών δομών όσο και ιδιωτών είναι μια σοβαρότατη κατάκτηση», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας ότι «η ευρωπαϊκή διπλωματία έθεσε ως όριο το τέλος Δεκεμβρίου, προφανώς σε περίπτωση που κλιμακώσει η Τουρκία τότε θα τεθεί το θέμα των κυρώσεων. Όσο κι αν ήμαστε υπέρ της συζήτησης, τέτοιου τύπου επιθετικές ενέργειες που υπονομεύουν την ειρήνη στην περιοχή, δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ευρώπη», διεμήνυσε επίσης.

Προκαλούν οι Τούρκοι – Ερντογάν: Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σαρλ Μισέλ είχε τη Δευτέρα και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική προεδρία, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».

Εμπρηστική ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω της κλιμάκωσης των επιθετικών ενεργειών της Άγκυρας με την έκδοση της παράνομης NAVTEX. Σύμφωνα με το Reuters, η Άγκυρα δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να εναντιώνεται στις τουρκικές σεισμικές εξερευνητικές εργασίες που γίνονται εντός της “τουρκικής υφαλοκρηπίδας” σε απόσταση 15 χιλιόμετρων (9,3 μίλια) από την ηπειρωτική χώρα της. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζει ότι το εύρος δραστηριοτήτων του σεισμικού σκάφους ερευνών Ορούς Ρέις βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Τουρκία και 425 χιλιομέτρων από την Ελλάδα, και ότι είναι “πλήρως εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας”. “Είναι απαράδεκτο να υπάρχει κριτική σε βάρος της Τουρκίας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή προς την Ανατολική Μεσόγειο και ενεργεί 15 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα”, ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι οι επικρίσεις της Ελλάδας είναι “αβάσιμες κατηγορίες που δεν βασίζονται στο διεθνές δίκαιο”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος υποστήριξε ότι “έχουμε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο” και ότι η Άγκυρα διενεργεί επιστημονικές και τεχνικές μελέτες σε αυτές τις περιοχές. “Δεν υπάρχει απειλή για κανέναν. Επιτίθενται στις έρευνες που κάνουμε. Κάνουν κάθε προσπάθεια να αυξήσουν την ένταση”.

Αναφερόμενος στο Ορούτς Ρέις, ο Ακάρ τόνισε ότι συνεχίζει τις προγραμματισμένες δραστηριότητές του και ότι “θα συνεχίσουμε, έτσι όπως έχουμε σχεδιάσει”. Τόνισε, δε, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας θα προστατεύσει αυτές τις προσπάθειες. “Θα παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη και προστασία στα πλοία μας”, είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ για ακόμη μια φορά προκλητικός έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για να «ακτινογραφήσει» τη Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε».

Για άλλη μια φορά προκαλεί με τις δηλώσεις του ο Τούρκος αντιναύαρχος ε.α. Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η πλειονότητα των κατοίκων σε και Ρόδο δεν είναι Έλληνες». Συγκεκριμένα τόνισε μεταξύ άλλων: «Σε βάρος του κόσμου μας διεξάγεται μία σοβαρή επιχείρηση διαμόρφωσης της γνώμης του. Λες και οι πρόγονοί μας πήραν αυτά τα νησιά από τους Έλληνες και με τη συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επέστρεψαν στους αρχικούς ιδιοκτήτες. Μα εμείς πήραμε αυτά τα νησιά από τους Βενετούς και τους Γενοβέζους. Δεν τα πήραμε από τους Έλληνες. Στα νησιά αυτά μιλάνε ελληνικά. Διότι επειδή έμειναν υπό την επήρεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας η γλώσσα τους ήταν τα ελληνικά και αυτήν μιλάνε. Η πλειοψηφία των κατοίκων σε Κρήτη και δεν είναι Έλληνες”.

Ο Γιαϊτζί, ο οποίος είναι γνωστός ως «αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης», αναφέρθηκε και στην ονομασία του Αιγαίου: Το Αιγαίο είναι ελληνικό όνομα. Το όνομα ενός μέρους κουβαλά το πνεύμα του παρελθόντος και το μεταφέρει προς το μέλλον. Μεταφέρει το πνεύμα των γενιών πριν από μας. Τα ονόματα των χώρων δείχνουν την κυριότητα του έθνους. Τα ονόματα άλλαξαν μετά από τις κατακτήσεις.

Αν αυτό έχει ελληνική ονομασία τότε φαίνεται σαν εκείνοι να είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τουρκική ονομασία για ένα μέρος της Ελλάδας, επειδή θεωρούμε αυτό ως κυριαρχικό τους δικαίωμα, αλλά οι Έλληνες δεν κάνουν έτσι”.

Η αντίδραση της Ευρώπης

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι «η τελευταία NAVTEX που ανακοίνωσε η Τουρκία επηρεάζει τα χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου και είναι ατυχής. Θα οδηγήσει σε νέες εντάσεις αντί να συνεισφέρει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, τις οποίες ζητήσαμε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ».

Σε μία πρώτη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης, ο Στέφεν Ζάιμπερτ χαρακτήρισε «λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, το ενδεχόμενο νέων ερευνών της Τουρκίας στη «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε γνώση από την ανακοίνωση της Τουρκίας για εκ νέου διερευνητικές δραστηριότητες στην ανατολική Μεσόγειο και, αν πράγματι υπάρξουν εξερευνήσεις σε αυτή την διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, αυτό θα ήταν πολύ λυπηρό και από την δική μας σκοπιά και μη συνετό βήμα, το οποίο θα έριχνε πίσω τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο και θα ήταν σίγουρα κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, όπως τις εξέτασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Επανέλαβε δε την γερμανική θέση: «Είναι σημαντικό και αναγκαίο όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθούν να αποφεύγουν κλιμάκωση και να λύσουν τα ζητήματα διένεξης στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων Δικαίου της Θάλασσας, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Και εξακολουθούμε να είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια σε αυτό τον σκοπό».

Ερωτηθείς αν στην ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιλαμβάνεται το θέμα κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε: «Αν υπάρξει εξερεύνηση, αυτό θα ήταν κάθε άλλο παρά βοηθητικό για την περαιτέρω εξέλιξη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και μια τέτοια περαιτέρω εξέλιξη το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την εξέτασε στα Συμπεράσματά του. Πέρα από αυτό δεν θέλω να κάνω εδώ τώρα εικασίες».

Προηγουμένως η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία ‘Αντεμπαρ είχε ανακοινώσει επίσκεψη, αύριο, του Χάικο Μάας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για συνομιλίες με την ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, με αντικείμενο την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ερώτηση σχετικά με το γιατί ο κ. Μάας δεν επισκέπτεται και την Τουρκία, η κυρία ‘Αντεμπαρ περιορίστηκε να δηλώσει: «Εγώ εδώ ανακοινώνω για λογαριασμό του υπουργείου Εξωτερικών αυτά τα ταξίδια και τους σταθμούς που έχουν προβλεφθεί. Ο υπουργός αποφάσισε να ταξιδέψει σε αυτές τις δύο πόλεις και αυτό θα κάνει».

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Άγκυρα του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν βοηθά καθόλου τις αποφάσεις των Ευρωπαίων περί θετικής ατζέντας τόνισαν τη Δευτέρα οι Υπουργοί Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, λέγοντας ότι στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα και την Κύπρο με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται τον Δεκέμβριο. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το ζήτημα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής από τους 27 ηγέτες. Όπως είπε, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να τάσσονται συντεταγμένα εναντίον της Τουρκίας με μοναδική παραφωνία σήμερα την Ουγγαρία η οποία αποχώρησε από τη συζήτηση για την τουρκική παραβατικότητα, στην αρχή του Συμβουλίου όπου οι Υπουργοί ακούν προσεκτικά τους συναδέλφους τους. Μετά όμως επέστρεψε για τη συζήτηση για το Ναγκόρνο Καραμπαχ τονίζοντας ότι στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν.

Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι με τη θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης, είπε απόψε ο Πρόεδρος της ΔημοκρατίαςΝίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην παρουσίαση βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων που θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι «θα επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου , αλλά που επεκτείνονται στην Ελλάδα, δεν χωράει αμφιβολία ότι θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία αναμένουν ότι θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ