Ορούτς Ρέις: Όποτε επισκέπτεται την Ελλάδα ο Μάας, οι Τούρκοι βγάζουν Navtex

Του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας προτίθεται να επισκεφθεί τη Λευκωσία και την Αθήνα, αύριο Τρίτη, 13 Οκτωβρίου. Είναι η τρίτη φορά από τον περασμένο Ιούλιο, που επισκέπτεται τη χώρα μας, σε μία προσπάθεια να μειώσει την ένταση ανάμεσα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρατηρώντας τις ημερομηνίες προσεκτικά, διαπιστώνει κάποιος ότι η επίσκεψή του συνοδεύεται και με μία τουρκική πρόκληση, η οποία κλιμακώνει κάθε φορά έτι περισσότερο.

Ήταν 21 Ιουλίου όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Αθήνα, που η Άγκυρα εξέδωσε την πρώτη NAVTEX για την έναρξη παράνομων ερευνών από το Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τότε, έπειτα από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, η Τουρκία δεν προχώρησε τελικά στην απειλή της.

Στις 10 Αυγούστου, όμως, επανήλθε και το ερευνητικό πλοίο άρχισε την…. κρουαζιέρα μες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, που διήρκησε 33 ημέρες. Στις 27 Αυγούστου, όταν ο Χάικο Μάας είχε επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα για να αποκλιμακώσει την κατάσταση, η Τουρκία απάντησε με νέα NAVTEX παρατείνοντας την παραμονή του πλοίου και των συνοδευτικών του.

Τώρα, παραμονή της επίσκεψής του στην Αθήνα, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX, η οποία είναι και η πιο προκλητική απ’ όλες κι αυτό γιατί ορίζει ως πεδίο ερευνών περιοχή που φτάνει σχεδόν στα 6 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Καστελλόριζου δηλαδή όχι μόνο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά κι εντός στην δυνητική αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας.

OI NAVTEX TOY ORUC REIS

21 Ιουλίου (δεν εμφανίστηκε)

10 Αυγούστου (πρώτη είσοδος)

23 Αυγούστου (ανανέωση)

27 Αυγούστου (ανανέωση)

1 Σεπτεμβρίου (ανανέωση)

12 Σεπτεμβρίου (αποχώρηση από ελληνική υφαλοκρηπίδα)

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ