Κουτσούμπας: «Ο τουρισμός πηγαίνει με την όπισθεν και οδηγεί την οικονομία σε βαθύτερη κρίση»

«Η ‘ατμομηχανή’ της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, πηγαίνει με την όπισθεν και οδηγεί και την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία σε βαθύτερη κρίση» διαπίστωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας ενώπιον 500 περίπου ατόμων, σε εκδήλωση του κόμματος στην πλατεία Σολωμού, στη Ζάκυνθο.

Αιτία για την παραπάνω διαπίστωση, κατά τον κ. Κουτσούμπα, είναι η ‘μονοκαλλιέργεια’ του τουρισμού, η οποία «υπονόμευσε τις υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, γιατί δεν αποτελούσαν ‘συγκριτικό πλεονέκτημα’ για τα κέρδη των επενδυτών».

«Την κρίση ήδη την ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού, που αυτό το καλοκαίρι έμειναν άνεργοι, ή θα δουλεύουν για λίγες ώρες, λίγες μέρες. Οι μικροί επαγγελματίες στον κλάδο που απειλούνται με καταστροφή, οι φτωχοί αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους. Χρειάζεται όμως να πούμε πολλά για το τι πρέπει να κάνουμε, και πώς θα το πετύχουμε για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι την κρίση, που ήδη έχουν πληρώσει πολλά» σημείωσε.

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε «το ίδιο το κεφάλαιο υπολόγιζε τις λαϊκές αντιδράσεις. Ήθελε, ή να τις προλάβει με κάποια μέτρα ‘παρηγοριά στον άρρωστο’, ή να τις ενσωματώσει και να τις οδηγήσει στην υιοθέτηση ανώδυνων αιτημάτων. Από δίπλα αξιοποιούσε και την καταστολή, την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, τη συκοφάντηση των εργατικών αγώνων, της ταξικής πάλης».

Στο σημείο αυτό, ο γ.γ. του ΚΚΕ υποστήριξε πως η κυβέρνηση κάνει το ίδιο και τώρα «με το άθλιο, κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων που τόλμησε να βγάλει από τα συρτάρια της».

Έτσι, η κυβέρνηση «δεν αντιγράφει μόνο χουντικά διατάγματα, βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα στη λαϊκή διεκδίκηση, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος παντού, σε όλη την Ελλάδα. Κάνει όμως κι ένα επικίνδυνο βήμα μπροστά: ποινικοποιεί την αμφισβήτηση, τη δράση ενάντια στο σύστημα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Ενοχοποιεί το ριζοσπαστισμό, δηλαδή τη δράση όποιου αντιστέκεται, παλεύει, αμφισβητεί, συγκρούεται με τη σημερινή δικτατορία του κεφαλαίου. Κι αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί από τα όσα γελοία λέγονται και γράφονται από τα παπαγαλάκια της, ότι δήθεν οι διαδηλώσεις παραλύουν την αγορά, ρίχνουν τον τζίρο, ευθύνονται για τα λουκέτα».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε κατά την διάρκεια της ομιλίας του, αναρωτήθηκε αν στη Ζάκυνθο, όπως και σε όλα τα νησιά, «η αναδουλειά έχει σχέση με τις διαδηλώσεις ή με το γεγονός ότι οι εργατικές λαϊκές οικογένειες δεν έχουν για να ξοδέψουν».

«Για τα λουκέτα, φταίνε οι συγκεντρώσεις ή τα μειωμένα εισοδήματα, τα υπέρογκα χρέη, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί; Τόσο φτηνή προπαγάνδα αλλά και τόσο επικίνδυνοι στόχοι. Το λέμε ξανά κι από αυτό εδώ το βήμα: Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί. Θα τον ακυρώσει στην πράξη, το εργατικό λαϊκό κίνημα, όπως έκανε και στο παρελθόν με πολλούς άλλους παρόμοιους νόμους» προειδοποίησε.

Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, όπου απασχολούνται στην Ζάκυνθο χιλιάδες εργαζόμενοι, ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα στον τουρισμό, ξέρουν καλά πως το ‘τουριστικό θαύμα’, τα ρεκόρ και οι μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου, επιτεύχθηκαν πάνω στις δικές τους πλάτες. Στον κλάδο του τουρισμού απογειώθηκε η ‘ευελιξία’ με τις 14 μορφές ελαστικής απασχόλησης, η εντατικοποίηση, γενικεύτηκαν οι χαμηλοί μισθοί και μια συλλογική σύμβαση εργασίας που κάλυπτε μόλις το 10% των εργαζομένων στον κλάδο. Για να μην πούμε βέβαια πως αυτό το ‘θαύμα’ δεν το έζησαν οι λαϊκές οικογένειες για τις οποίες οι διακοπές και η αναψυχή παραμένουν απλησίαστο όνειρο για τη συντριπτική τους πλειοψηφία».

«Ακούμε τον κ. Μητσοτάκη να προετοιμάζει τους εργαζόμενους ότι ‘φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021’. Για ποιους όμως θα είναι μια δύσκολη χρονιά; Για τους ομίλους του τουρισμού που τα προηγούμενα χρόνια έσκασαν από τα κέρδη ή για τους εργαζόμενους που μένουν χωρίς εισόδημα;» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ πως μαλώνουν για το ποιος θα διασφαλίσει περισσότερα για το κεφάλαιο. Με την κυβέρνηση της ΝΔ να στηρίζει «ακόμα περισσότερο τις μεγάλες ξενοδοχειακές, τουριστικές επιχειρήσεις», ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτεί, λέγοντας πως έτσι «θα στηριχτεί ο κόσμος της εργασίας και θα μπει τέλος στο αλαλούμ, όπως είπε πριν λίγες μέρες από την Κέρκυρα ο κ. Τσίπρας».

«Ο κόσμος της εργασίας, δηλαδή οι περίπου 20.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό στη Ζάκυνθο έχουν μείνει ξεκρέμαστοι» διαπίστωσε ο γ.γ. του ΚΚΕ. «Το μεγαλύτερο αλαλούμ που επικρατεί στον τουρισμό, αφορά την ασυδοσία των ομίλων, το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων. Οι εργαζόμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και πολλά ατυχήματα. Χωρίς ρεπό, με πάνω από 10 ώρες εργασίας την ημέρα και χωρίς ολόκληρο το ένσημο. Σ’ αυτό το αντεργατικό αλαλούμ έχει βάλει πλάτη και ο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Ακολούθως ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε, τόνισε ότι «σε κάθε σπίτι εργαζόμενου που έμεινε χωρίς δουλειά, πρέπει να μπει ο μισθός που θα καλύψει τις βασικές ανάγκες επιβίωσης της οικογένειάς του και όχι τα ψίχουλα που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση. Να οργανωθεί η πάλη για να καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι όσοι εργάζονταν, ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας και το επάγγελμα σε επιχειρήσεις 12μηνης και εποχικής λειτουργίας. Όλοι οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στις εποχιακές επιχειρήσεις, ακυρώνοντας όσες απολύσεις έγιναν και να απαγορευτούν άλλες για το επόμενο διάστημα. Να διασφαλισθεί το εισόδημα όλων των εργαζομένων με βάση τις ΣΣΕ καταργώντας την εκ περιτροπής εργασία. Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους για το 2020-2021 χωρίς προϋποθέσεις μέχρι να αρχίσουν να δουλεύουν. Για όλο το διάστημα των μέτρων να μην χρεώνονται οι καταναλώσεις σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, να απαλλάσσονται από οφειλές σε εφορία και τράπεζες, να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί. Να διασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής με έλεγχο από τα συνδικάτα και από ελεγκτικούς μηχανισμούς για να μην χαθούν ζωές εργαζομένων στον τουρισμό και παντού».

Ακόμα, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει διατυπώσει το κόμμα του, οι οποίες όπως δήλωσε «αποτελούν πραγματική προστασία για τους χιλιάδες αυτοπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, όχι μόνο γιατί εξασφαλίζουν να μην φορτωθούν με νέα χρέη, να μην απειληθούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αλλά και γιατί προβλέπουν να αποδοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους όσοι δεν καταφέρουν να ανοίξουν τις μικροεπιχειρήσεις τους, χωρίς προϋποθέσεις. Ο αγώνας για την επιβίωση των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στον τουρισμό και τον επισιτισμό αποκτά πλέον κρίσιμη σημασία».

«Για ποια υγεία, για ποια παιδεία μπορούμε να μιλάμε σήμερα το 2020, στη Ζάκυνθο που δεν είναι κανένα ακριτικό νησί, απομακρυσμένο από την ηπειρωτική χώρα; Για παράδειγμα, ενώ όλοι μιλούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας, κι ενώ το ‘άνοιγμα’ του τουρισμού μεγαλώνει την ανησυχία, ιδιαίτερα στους κατοίκους των νησιών, η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ζακύνθου παραμένει απαράδεκτη. Σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, μηχανήματα, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «φτάσαμε στο σημείο ορισμένοι να πανηγυρίζουν γιατί άνοιξε η ΜΕΘ στο νοσοκομείο και χωρίς να έχει γίνει καμία πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αφού ούτε ένας μόνιμος γιατρός δεν διορίστηκε επί κορονοϊού. Για να μην μιλήσουμε για την παιδεία των παιδιών σας που προσπαθούν να μορφωθούν σε σχολικά κτίρια 30 χρόνων και βάλε, και μάλιστα σε μια από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης. Κι όμως σήμερα μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα με μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτός είναι ο δικός ρεαλισμός, γιατί ρεαλιστικό και αναγκαίο είναι ότι συμφέρει την εργατική τάξη, το λαό. Σήμερα, ο λαός και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας βρίσκονται στο στόχαστρο της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας» σημείωσε.

Ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε, πραγματοποίησε ειδική αναφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, με την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας ξεδιπλώνει βήμα – βήμα τη στρατηγική της στην περιοχή. Στην ίδια περιοχή τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεσπάσει μια σειρά πόλεμοι, συγκρούσεις, γίνονται επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των στρατηγικών δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Αυτές όμως οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων, με τις βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχουμε στη χώρα μας, με άλλες που φτιάχτηκαν, με τα 4 δισ. που δίνουμε το χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά και με την αποστολή ελληνικών στρατευμάτων σε αυτές τις χώρες».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι «στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι ανταγωνισμοί ισχυρών καπιταλιστικών κρατών, που προωθούν τα οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών τους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η κυβέρνηση της Ν.Δ, μαζί με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα. Η επιθετικότητα της αστικής τάξης της χώρας μας και όλων των αστικών κομμάτων που υλοποιούν την πολιτική της, είναι ενταγμένη στο περιεχόμενο του «Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από συμφωνίες στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές που προωθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή».

Τέλος ο γενικός γραμματέας του Κ.Κ.Ε., έστειλε το μήνυμά του στους φίλους του κόμματος, αναφέροντας ότι «το ΚΚΕ είναι δίπλα σας! Όλοι για έναν και ένας για όλους. Μην αφήσουμε να χαθεί άλλος χρόνος. Ελάτε σε επαφή με τα ταξικά σωματεία και συσπειρώσεις, με τους συλλόγους γυναικών, με τις επιτροπές αγώνα στις γειτονιές. Αν δυναμώσουμε, μπορούμε από καλύτερες θέσεις να κερδίσουμε μικρές και μεγάλες μάχες, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην μείνει χωρίς εισόδημα, να αισθάνεται παράταιρος. Κανένας άνεργος να είναι χωρίς επίδομα, να αισθάνεται ντροπιασμένος. Κανένας χωρίς ρεύμα. Κανένας πλειστηριασμός κύριας κατοικίας και κατασχέσεις. Να διεκδικήσουμε κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Κάλυψη όλων των αναγκών σε ΜΕΘ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Εδώ μπορούν να συναντηθούν οι αγωνιστικές παραδόσεις του λαού μας, με την θέληση για πραγματικές ριζικές αλλαγές. Η ιστορία μας, οι αγώνες μας, μας έχουνε δείξει ότι μπορούμε να έχουμε νίκες. Τώρα είναι η ώρα ο λαός, με το ΚΚΕ, να κάνει την κίνησή του. Γιατί μας ενώνουν η ανάγκη και το δίκιο μας»!

Πηγή: ΑΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ