Ομόνοια: Από τον συνωστισμό μέχρι τις καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ και τη συγγνώμη Μπακογιάννη

Έντονες αντιδράσεις τόσο από χρήστες των social media όσο και σε πολιτικό επίπεδο προκάλεσαν οι εικόνες συνωστισμού, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, που παρατηρήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης κατά την παρουσίαση του νέου σιντριβανιού στην πλατεία της Ομόνοιας, που είχαν ως αποτέλεσμα ο δήμαρχος Αθηναίων να αναγνωρίσει σήμερα πως “κάναμε λάθος γιατί δεν προβλέψαμε ότι όταν ανοίγει η νέα Ομόνοια, είναι λογικό να μαζευτεί αυθόρμητα πολύς κόσμος”.

Κατά τα αποκαλυπτήρια της νέας πλατείας, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να δει το φωταγωγημένο συντριβάνι, και αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός, παρά τις σαφείς οδηγίες των ειδικών που προειδοποιούν για κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν χθες, λίγο μετά τη δημοσίευση των εικόνων από την κοσμοσυρροή στην πλατεία της Ομόνοιας, ότι “φαίνεται τελικά ότι ο κορονοϊός κολλάει στην Αγία Παρασκευή, κολλάει στην Κυψέλη, αλλά όχι έξω από το Μαξίμου και στην Ομόνοια όταν είναι για φιέστα. Όλο και κάτι καινούριο μαθαίνουμε για την πανδημία…”.

Μπακογιάννης: Κάναμε λάθος

Με ανάρτησή του σήμερα στο Facebook, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, παραδέχτηκε ότι “κάναμε λάθος”. Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν για τον κόσμο που συγκεντρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ομόνοια, ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε πως “τα άκουσα κανονικά. Και όταν τα ακούς, δεν κρύβεσαι, συζητάς και παραδέχεσαι το λάθος”.

“Διαβάζω και ακούω πολλά εύλογα και δικαιολογημένα σχόλια για το άνοιγμα της Ομόνοιας. Και σκέφτομαι τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά. Προφανώς δεν έγιναν εγκαίνια, προφανώς δεν έγινε καμία φιέστα. Δεν κάναμε ομιλίες, δεν κάναμε δηλώσεις. Εγώ ο ίδιος ήρθα για λίγα λεπτά, ίσα ίσα για να δω το συντριβάνι να ανοίγει. Η δημοτική αστυνομία ήταν εδώ. Και με μεγάφωνα ζητούσε από τον κόσμο να κρατά αποστάσεις. Κάναμε λάθος γιατί δεν προβλέψαμε ότι όταν ανοίγει η νέα Ομόνοια, είναι λογικό να μαζευτεί αυθόρμητα πολύς κόσμος” ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Κριτική από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Πολλά ήταν εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έστρεψαν τα βέλη τους κατά του δημάρχου Αθηναίων, της κυβέρνησης και της ηγεσίας της αστυνομίας για τις εικόνες στην Ομόνοια.

Σε σχόλιο που δημοσίευσε στο Facebook, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως “παρά την αποθέωση των ΜΜΕ για την ‘λεβεντιά του κου Μπακογιάννη να ζητήσει συγγνώμη’ για τη χθεσινή φιέστα στην πλατεία Ομονοίας νομίζω ότι η δήλωση κάνει τα πράγματα μάλλον χειροτέρα. Διότι ο κος Μπακογιάννης αντί να ζητήσει συγγνώμη χωρίς περιστροφές επέλεξε να χρεώσει την ευθύνη στους πολίτες που ‘προσήλθαν αυθόρμητα στην πλατεία’. Απλώς ο δήμαρχος ‘δεν είχε υπολογίσει’ πόσο ανεύθυνοι θα αποδειχτούν οι πολίτες. Βέβαια η ανευθυνότητα τους αυτή δεν προκάλεσε την έφοδο των ΜΑΤ όπως στην Κυψέλη ή την Αγία Παρασκευή αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα”.

Και συνεχίζοντας, ο κ. Τζανακόπουλος συμπλήρωσε: “Η διαρκής επίκληση όμως της ατομικής ευθύνης στοχεύει στην ενοχοποίηση των πολιτών για να καλύψει την αλαζονεία και τα λάθη των κυβερνητικών, δημοτικών ή άλλων αρχών. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι τους βγαίνει αυθόρμητα. Δεν μπορούν καν να σκεφτούν διαφορετικά. Το λάθος δεν μπορεί να είναι ποτέ δικό τους. Πρόκειται για λογική αυτοκρατορική που γεννά επικίνδυνους κοινωνικούς αυτοματισμούς. Το θέμα είναι για πόσο θα την ανεχόμαστε”.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο Παύλος Πολάκης άφησε αιχμές γράφοντας: “ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΛΕΜΕ!!!! Μόνο όταν καπνίζεις, τρως κρέας με ψάρι και χορεύεις ζεϊμπέκικο… ‘Στη φιέστα Μπακογιάννη ,κορωνοϊός δεν πιάνει’

ΥΓ. Κυριε Τσιοδρα την άποψη σας !

Κύριε Χαρδαλιά, πάνω από 7 μέτρα βάρκα με 2-3 άτομα μέσα, συνεχίζει να κολλάει ο ιός μετά το αποψινό;;;

Κύριοι της ηγεσίας της αστυνομίας. Τα ΜΑΤ που είναι; Μόνο για πλατεία Κυψέλης και Αγίας Παρασκευής έχουν οδηγίες «παρέμβασης»;;”.

Κριτική άσκησε και ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συνέντευξή του στον FOCUS FM 103.6, ο Χρήστος Σπίρτζης είπε χαρακτηριστικά: “Αν δούμε να πίνουν καφέ δύο άνθρωποι και δεν ανήκουν στη ΝΔ, θα γίνει μεγάλο θέμα, ότι δεν λαμβάνουμε μέτρα, δεν τηρούμε τις αποστάσεις κτλ. Αν πάει ο κόσμος στην παραλία Θεσσαλονίκης να περπατήσει, μπορεί να απαγορεύσουν την κυκλοφορία ξανά, αν πάει ο κόσμος στην Κυψέλη ή την Αγία Παρασκευή το ίδιο. Αν έχουμε συγκέντρωση στην Ομόνοια με τον κ. Μπακογιάννη ή ένα φορτηγό με τραγουδιστές επάνω και μπάντα έξω από Μαξίμου, εκεί αναστέλλει ο κορονοϊός τη δράση του. Είναι πολύ συγκεκριμένες περιοχές, που αναστέλλει τη δράση του, μία περιοχή τέτοια είναι η περιοχή έξω από το Μαξίμου και όπου γίνεται φιέστα της ΝΔ”.

Χρηστίδης: Υποκρισία της ΝΔ στην Ομόνοια

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, καταλογίζοντας υποκρισία στην κυβέρνηση. “Η υποκρισία στο μεγαλείο της. Όταν η ΝΔ κάνει εγκαίνια στην πλατεία Ομονοίας με συνωστισμό και κάμερες, είναι όλα καλά. Όταν οι νέοι βρίσκονται στις πλατείες, η κυβέρνηση τους στέλνει τα ΜΑΤ”, αναφέρει ο κ. Χρηστίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Χαρδαλιάς: Ήταν προφανώς λάθος

Ερώτηση για το ζήτημα δέχτηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας. Κληθείς να απαντήσει για τις εικόνες συνωστισμού και γιατί δεν υπήρξε παρέμβαση των αρχών, όπως έχει συμβεί σε παρόμοια περιστατικά, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε: “Το τονίζω συνέχεια ότι οι λόγοι δημόσιας υγείας είναι ίδιοι για όλους. Οι οδηγίες μας και η κριτική μας αφορούν σε όλες τις πλατείες. Ο κορονοϊός είναι ξεκάθαρο ότι δεν κάνει καμία διάκριση και κερδίζει δυστυχώς έδαφος από τέτοιου είδους συγκεντρώσεις, όπως αυτή στην Ομόνοια, χθες”.

“Ήταν προφανώς λάθος και σας παραπέμπω και στη δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων ο οποίος το παραδέχθηκε δημόσια πριν από λίγες ώρες”, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

ΦΩΤΟ: Twitter

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ