“Πυρ ομαδόν” της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της Αντιπολίτευσης έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Με επίκεντρο την ένταση και τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν από το βράδυ της Δευτέρας έως και σήμερα σε Λέσβο και Χίο, τα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις εστιάζοντας ειδικά στο θέμα της αποστολής των ΜΑΤ στα νησιά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών.

ΣΥΡΙΖΑ: Απέναντι στη βία και τη ρατσιστική ρητορεία η κυβέρνηση βρίσκει τους νησιώτες

“Η πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων”, καταγγέλλει ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωσή του.

Ο κ. Χαρίτσης κατηγορεί την κυβέρνηση για “το ανεδαφικό σχέδιο για κλειστά κέντρα- φυλακές”, και διαμηνύει ότι “απέναντι στη βία και τη ρατσιστική της ρητορεία, θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες”, που “εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους”.

Ολόκληρη η δήλωση αναφέρει τα εξής:

“Αντιμέτωπη με το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε και χωρίς κανένα σχέδιο αποτελεσματικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προσφυγικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση ωμής βίας ενάντια στους πολίτες των νησιών.

Οι επιθέσεις σε παιδιά και ηλικιωμένους, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο και καμία πρόθεση να προχωρήσει στη μόνη λύση που μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση:

Την αποσυμφόρηση των νησιών.

Η πανικόβλητη προσπάθεια τους να συνδέσουν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που τους έχει απομείνει προκειμένου να εφαρμόσουν το ανεδαφικό τους σχέδιο για κλειστά κέντρα- φυλακές.

Απέναντι στη βία και την ρατσιστική της ρητορεία, η κυβέρνηση θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες.

Αυτούς που εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους”.

ΚΙΝΑΛ: Ο πρωθυπουργός ως ζηλωτής της αθηναϊκής συμμαχίας αντιγράφει αυταρχικές μεθόδους

Στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για βίαιη επιβολή αποφάσεων, θέσεων και απόψεων και χρήση απολυταρχικών πρακτικών.

Αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

“Τα νησιά μας τα τελευταία 5 χρόνια ταλαιπωρηθήκαν από τις πολιτικές επιλογές ενός αγεωγράφητου πρωθυπουργού με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων.

Σήμερα, τα νησιά μας δέχονται τις συνέπειες της πολιτικής ενός ανιστόρητου πρωθυπουργού που ως ζηλωτής της αθηναϊκής συμμαχίας αντιγράφει αυταρχικούς μεθόδους.

Με τις πολιτικές του κυρίου Τσίπρα, το αν θα μπουν και πόσοι μετανάστες στα νησιά, δυστυχώς έχει επιτραπεί να το αποφασίζει η Τουρκία.

Με την πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη το αν θα παραμείνουν στα νησιά, δυστυχώς έχει αποφασιστεί ερήμην των νησιωτών.

Το ότι αυτή τη στιγμή κατέφθασαν Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) και συγκρούονται με τους νησιώτες για να επιβάλλουν τη δήμευση περιουσιών Ελλήνων, είναι επιλογή μιας κυβέρνησης που αρχίζει να δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο.

Το σκληρό τίμημα των συνεπειών αυτών των πολιτικών, το πληρώνουν οι νησιώτες, αυτοί που πραγματικά δεν φταίνε σε τίποτα, πράγμα που έχει αναγνωρίσει η ΕΕ αλλά και όλη η παγκόσμια κοινότητα.

Καλούμε την κυβέρνηση την ύστατη στιγμή να σταματήσει τις αυταρχικές της μεθοδεύσεις, να αρχίσει ένα έντιμο διάλογο με τους νησιώτες και να ρίξει όλες τις δυνάμεις της στην υγειονομική θωράκιση των νησιών.

Ως Κίνημα Αλλαγής καταδικάζουμε απερίφραστα την βίαιη επιβολή αποφάσεων, θέσεων και απόψεων και τη χρήση απολυταρχικών πρακτικών που υιοθετεί η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη και στεκόμαστε όπως πάντα και αποδείξαμε με τις διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ στο πλευρό των νησιωτών”.

ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

“Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε την νυχτερινή απόβαση και την βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ, σε Λέσβο, στη Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μην γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ” τονίζει σε δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας και συνεχίζει:

“Από τις 2 τα ξημερώματα ο λαός της Λέσβου και της Χίου βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγριότητα των ΜΑΤ. Από το λιμάνι έως τα χωριά, οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών που βγήκαν στους δρόμους δέχονται επιθέσεις με χημικά, με δακρυγόνα, με αύρες.

Οι δυνάμεις καταστολής αυτήν τη στιγμή λειτουργούν και συμπεριφέρονται στον ηρωϊκό Μανταμάδο, στα άλλα χωριά της Λέσβου, στο Βροντάδο της Χίου, ως δυνάμεις κατοχής.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.

Απαιτούμε:

  • Να αποσύρει αμέσως τώρα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά. Να γίνουν εδώ και τώρα αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.

  • Όλος ο λαός πρέπει καταδικάσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Για να εφαρμόσει την πολιτικής και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εγκληματεί σε βάρος των νησιωτών”.

Ελληνική Λύση: Ντροπή

Η Ελληνική Λύση με τη σειρά της αναφέρει ότι “η ανίκανη κυβέρνηση αντί να πατάξει την εγκληματικότητα και την ανομία, έστειλε ως δυνάμεις εισβολής, τα ΜΑΤ στα νησιά, για να πατάξει την υγιή αντίσταση των κατοίκων τους που αντιδρούν στη δημιουργία hot spot! Ντροπή!”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ