• Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τους Πρωθυπουργούς της Κροατίας και της Σερβίας

  4:28 πμ, Τετάρτη 30 Οκτ 2019 4:28 πμ, Τετάρτη 30 Οκτ 2019

  Διμερείς επαφές με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και την Πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς, είχε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο του 4ου ΕU - Arab World Summit.

  Κατά τη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Κροάτη ομόλογό του, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επικείμενη ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κροατία, στις αρχές του επόμενου έτους, και στις προτεραιότητες που τίθενται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής ατζέντας.

  Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εσωτερική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της συνοχής, και στη διασυνδεσιμότητα τόσο από πλευράς τεχνολογίας όσο και υποδομών. Συγκεκριμένα, επί τάπητος τέθηκαν η σύνδεση της Κροατίας με την Ελλάδα μέσω Ηγουμενίτσας, και όλα τα μεγάλα σχεδιαζόμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος στα οποία εμπλέκονται ελληνικές επιχειρήσεις: από τα έργα αυτοκινητοδρόμων έως την διαχείριση των αεροδρομίων της Κροατίας.

  Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάστηκε η προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων από την Ελλάδα προς την Κροατία.

  Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς. Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκαν οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν για την αμοιβαία βούληση περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων, αλλά και για θέματα που άπτονται της περιφερειακής και διεθνούς πολιτικής.

  Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την πραγματοποίηση, το επόμενο διάστημα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας. Ταυτόχρονα, συζήτησαν για την σημαντική επενδυτική παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σερβία, αλλά και τις πυκνές ανταλλαγές μεταξύ των δύο κοινωνιών, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό για τους Σέρβους, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.

  Στο επίκεντρο βρέθηκε, επίσης, η πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να εκφράσει για άλλη μια φορά τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έχει διαδραματίσει διαχρονικά πρωτοποριακό ρόλο στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και θα εξακολουθήσει να το πράττει, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα