• Μητσοτάκης στο Nouvel Observateur: Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο, θα επιστρέφουν στην Τουρκία - Τι είπε για την οικονομία

  3:45 μμ, Τετάρτη 10 Ιουλ 2019 3:45 μμ, Τετάρτη 10 Ιουλ 2019

  Συνέντευξη στο γαλλικό περιοδικό "Nouvel Observateur" έδωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι "η νίκη της ΝΔ είναι νίκη της Ελλάδας και όλων των πολιτών. Δεν ζητώ περίοδο χάριτος, επειδή δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Η Βουλή θα εργαστεί όλο το καλοκαίρι. Οι Έλληνες αξίζουν κάτι καλύτερο κι έχει έρθει η στιγμή να το αποδείξουμε".

  Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι οι Έλληνες είδαν τη ζωή τους να χειροτερεύει και η μεσαία τάξη καταστράφηκε από την φορολογική επίθεση.

  «Το κράτος έγινε πιο αναποτελεσματικό, οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει πριν ακυρώθηκαν και ο συνολικός πολιτικός διάλογος έγινε τοξικός σε τέτοιο βαθμό που τέθηκαν πραγματικά ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα του δημοκρατικού μας συστήματος».

  Για το μεταναστευτικό

  Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη οικονομία στα Βαλκάνια. Είναι επίσης ένα εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, οπότε θα πρέπει να έχει λόγο στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και την προστασία των συνόρων»...

  «Αρχικά, η διαχείρισή του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί να γίνει μόνο από την Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε αυτό το ζήτημα δεν ήταν επαρκής. Κάποιες χώρες, κυρίως χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, έχουν δηλώσει ότι το πρόβλημα αυτό δεν τους αφορά, ότι αφορά μόνο τα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε τη συμμετοχή της Ευρώπης και στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής συνοριακής αστυνομίας«, δηλώνει και προσθέτει:

  «Είναι επίσης απαραίτητο να μεταρρυθμιστεί ο κανονισμός του Δουβλίνου και να εναρμονιστούν οι πολιτικές ασύλου των χωρών της Ε.Ε. Αλλά, δεδομένου ότι αυτό δεν είναι εφικτό στο άμεσο μέλλον, θα αλλάξουμε την εθνική μας πολιτική χορήγησης ασύλου και θα απλοποιήσουμε σημαντικά τις διαδικασίες, προκειμένου να καταστούν γρηγορότερες και πιο αποτελεσματικές. Έτσι, όσοι δικαιούνται άσυλο θα συνεχίσουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και όσοι δεν έχουν το δικαίωμα αυτό, θα επιστρέφουν στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας».

  Δεν θα ληφθούν επιπλέον οικονομικά μέτρα

  «Δεν θα λάβουμε επιπλέον οικονομικά μέτρα. Θα υπάρξουν ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να μειώσουμε τους φόρους, κάτι το οποίο είναι ένα μέτρο, ας πούμε, ευχάριστο, αλλά απαιτείται πολλή σκέψη για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε, έτσι ώστε να ευνοήσουμε την ανάπτυξη. Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα φιλόξενη για τους επενδυτές. Πρέπει επίσης, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση, στην ενθάρρυνση των ταλέντων, στην ψηφιακή οικονομία. Αυτές είναι οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι εύκολες. Ωστόσο, δεν θα χρειαστεί πλέον να λάβουμε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που θα επιβαρύνουν τον Έλληνα πολίτη.

  Είμαι πεπεισμένος ότι από την άποψη της ανάπτυξης, η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια. Όχι μόνο δεν θα γυρίσει πίσω, αλλά θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Και καλώ τους Γάλλους επενδυτές να συμμετάσχουν σε αυτό το άνοιγμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Για το αν έχει στο αίμα του το μικρόβιο της πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι "είναι πλεονέκτημα που έχω ζήσει σε οικογένεια πολιτικών. Διότι, έτσι μπορούμε να δει κανείς τα πάνω και τα κάτω του πολιτικού βίου και να απομυθοποιήσει την εξουσία. Προσωπικά, δεν παρασύρθηκα από την εξουσία και τα οφέλη της, διότι μπήκα πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου πολύ νέος και είδα πολιτικούς να ανεβαίνουν, να πέφτουν και να ανεβαίνουν ξανά .Γνωρίζω ότι η πολιτική κάνει κύκλους. Συνεπώς, έχω μια αρκετά αποστασιοποιημένη ματιά ως προς τον ενθουσιασμό, που μπορεί να προκαλέσει η άνοδος στην εξουσία. Και καθώς είμαι ιδιαιτέρως ευαίσθητος ως προς αυτό το ζήτημα, άνοιξα το κόμμα σε άτομα που δεν είναι ευρέως γνωστά».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα