“Καζάνι που βράζει” οι ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις, με φόντο τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ. «Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά ο οποίος δήλωσε ότι «ο Πάνος Καμμένος είχε μεγάλο πάθος να ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» και ότι «δεν θα τη ρίξει μόλις κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των βουλευτών του. Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ στο Twitter ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της Συμφωνίας των Πρεσπών, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχθώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα». Μάλιστα στο μήνυμα του ανέφερε ότι οι ΑΝΕΛ δεν εκβιάζονται ούτε εξαγοράζονται. «Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο», συμπλήρωσε στην ανάρτησή του, εξαπολύοντας για άλλη μια φορά επίθεση στον τέως υπουργό Εξωτερικών.Ακολούθησε η δήλωση του Πρωθυπουργού, ο οποίος το πρωί της Κυριακής έστειλε από τη Σαμοθράκη σαφές μήνυμα τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στον κυβερνητικό του εταίρο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, όποιο και αν είναι το κόστος. «Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σ’ αυτό που εγώ αντιλαμβάνομαι ως εθνικά ωφέλιμο, δεν πρόκειται να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ αυτό που θεωρούμε και είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα. Προς τα έξω, παρά τις διαφορές στο εσωτερικό, οι Έλληνες είναι ενωμένοι και υπερασπίζονται την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ την Τετάρτη, με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, να δηλώνει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται οι βουλευτές του κόμματος του να ψηφίσουν τη Συμφωνία και θα αποχωρήσουν μαζί με τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση. Φαίνεται πάντως, πως μια εβδομάδα πριν από την κρίσιμη ημερομηνία κατά την οποία η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίζεται από την ΠΓΔΜ, οι ΑΝΕΛ είναι χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα». Οι διαφορετικές θέσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό του μικρού κυβερνητικού εταίρου σε ό,τι αφορά την στάση του κόμματος όταν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών, στην ελληνική Βουλή, προκαλούν όπως είναι φυσικό κλυδωνισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μπαράζ δηλώσεων από στελέχη των ΑΝΕΛΠλήρης μοιάζει να είναι η διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και των Θανάση Παπαχριστόπουλο. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ , μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο, ότι διαφωνεί με το κόμμα του σε ότι αφορά τη Συνθήκη των Πρεσπών και θα την υπερψηφίσει όταν θα έρθει στη Βουλή. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν πρόκειται να συμβάλλω με κανέναν τρόπο στο να πέσει η παρούσα Κυβέρνηση».

Επίσης διευκρίνισε ότι ακόμη και αν διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, πρώτα θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια θα παραδώσει την έδρα του, λέγοντας, «θα είναι δώρο για μένα η διαγραφή μου από τους ΑΝΕΛ».

Ερωτηθείς αν στις επόμενες εκλογές θα είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι δεν έχει τεθεί επ’ ουδενί τέτοιο ζήτημα, ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ μέρος οποιαδήποτε συνδιαλλαγής, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν τελικά θα είναι εφόσον του γίνει μια τέτοια πρόταση στις επόμενες εκλογές.

Αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό, διευκρίνισε ότι δεν ήταν μυστική και έγινε την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, χωρίς να διευκρινίσει το περιεχόμενο της.Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος, δήλωσε επίσης στο «Καλημέρα Ελλάδα», ότι καλό θα ήταν ο συνάδελφος του να γνώριζε καλύτερα τις αρχές του κινήματος όταν εντάχθηκε στους ΑΝΕΛ, «για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο». Συμπλήρωσε δε ότι αν ο κ. Παπαχριστόπουλος θεωρεί «δώρο» την διαγραφή του από τους ΑΝΕΛ, κανείς δεν τον κρατάει… στην Κ.Ο του κόμματος.

Ο κ Κατσίκης επανήλθε λίγο αργότερα και με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο “Θέμα” είπε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση φεύγοντας από την κυβερνητική πλειοψηφία. Μάλιστα, διατύπωσε την άποψη ότι όταν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη». Στην ερώτηση πότε θα φύγουν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, ο κ. Κατσίκης απάντησε ότι «εμείς θα φύγουμε πριν πάει η Συμφωνία στη Βουλή, με την έννοια ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία στα Σκόπια και έφτασε στην Ελλάδα. Πριν αποφασίσει η διάσκεψη των Προέδρων πότε θα εισαχθεί προς ψήφιση, φεύγουμε». Εκτίμησε ότι οι 151 βουλευτές δεν θα βρεθούν και ας καταστεί γνωστό και σαφές. Δεν θα γίνει επειδή ένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία αλλά από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, είπε.

“Βόμβα” και από τη Χρυσοβελώνη

“Εγώ δεν έχω κληθεί να συμμετάσχω στη διαδικασία της Τετάρτης, κάτι που ίσως είναι και δικαιολογημένο με την έννοια ότι συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα”, είπε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στον Realfm 97,8 και τους Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

Ερωτηθείσα εάν έχει συζητήσει με τον κ. Καμμένο για το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση, η υφυπουργός Εσωτερικών απάντησε: “Όχι δεν έχω μιλήσει και μάλιστα ακριβώς επειδή δεν μπορούσα να μιλήσω μαζί του, του έστειλα κάποιο email γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να ακούσει και τη δική μου άποψη γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία είναι ξεκάθαρη. Καταρχήν όταν θα έρθει αυτό το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό που εγώ θέλω είναι να μπορέσω να το αναγνώσω. Εγώ θα αναγνώσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και εφόσον είναι πράγματι προς το συμφέρον της χώρας, από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος να φύγω από τη θέση μου και να δημιουργήσω προβλήματα στην κυβέρνηση, εκτός και εάν η λύση αυτή υποδειχθεί από τον Πρωθυπουργό” και πρόσθεσε:

“Θέλω να μελετήσω το κείμενο της συγκεκριμένης συμφωνίας και στη συνέχεια και εγώ θα πάρω τις αποφάσεις μου, όπως και καθένας από εμάς. Αυτό που εγώ έχω να πω και που πραγματικά εύχομαι είναι το έργο αυτής της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί και πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της τετραετίας και βεβαίως να δοθεί και άλλη μία τετραετία σε αυτή την κυβέρνηση”.

“Τι σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος θα αποσύρει τους βουλευτές; Οι βουλευτές δεν είναι αντικείμενα ούτε βαλίτσες για να τις αποσύρουμε και να τις απομακρύνουμε. Ο κάθε βουλευτής και ο κάθε υπουργός αποφασίζει κατά συνείδηση. Και εάν έχει πράξει σωστά ή λάθος θα κριθεί στην πορεία και θα αναλάβει την ευθύνης της όποιας επιλογής του… Σαφέστατα υπάρχει η αντίθεση των ΑΝΕΛ για να συμπεριληφθεί το όνομα Μακεδονία στην ονομασία, δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι πολλά άλλα πράγματα τα οποία πρέπει να υπάρχουν μέσα στη συμφωνία. Για αυτό θεωρώ εγώ προσωπικά, ότι καλό είναι η συμφωνία αυτή να αξιολογηθεί στο σύνολο της και τότε μόνο θα μπορεί κανείς να κρίνει εάν αυτή η συμφωνία είναι προς το συμφέρον ή όχι της χώρας” ανέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που παραιτηθεί ή διαγραφεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, τη θέση του καταλαμβάνει ως πρώτος επιλαχών ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος όμως εδώ και καιρό αποτελεί ξένο σώμα για τους ΑΝΕΛ. Μέχρι στιγμής, άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, ενώ τη σιωπή έχει επιλέξει και η υπουργός Έλενα Κουντουρά, παρότι κάποιοι τη θέλουν να ακολουθεί τον δρόμο του Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών αλλά και ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή στην επίσημη γραμμή του κόμματος, εκτός από τον Κώστα Κατσίκη, κινούνται ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσούνιδης αλλά και η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια – Τσαρούχα, η οποία πρόσφατα δήλωσε στο Focus FM ότι “όταν και αν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή θα φύγουμε από τα υπουργεία μας”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ