Τρικυμία στους ΑΝΕΛ – Tο μέλλον του Τέρενς Κουίκ, η στάση του Πάνου Καμμένου και η ψήφος εμπιστοσύνης

Αλαλούμ έχει προκληθεί μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρου Τοσουνίδη για τον Τέρενς Κουίκ. O κ. Τοσουνίδης μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ανέφερε ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών «έθεσε εαυτόν εκτός κινήματος, παραβιάζοντας αρχές των Ανεξάρτητων Ελλήνων». Αυτό, όπως όταν φυσικό, ερμηνεύτηκε ως on air αποπομπή του κ. Κουίκ.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, τα “μάζεψε” λέγοντας ότι δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και δεν έχουν επιβληθεί πειθαρχικά μέτρα. Παράλληλα, βέβαια, έκανε λόγο για αποκλίνουσα πορεία του κ. Κουίκ τον τελευταίο καιρό από τις θέσεις του κόμματος.

Μέχρι στιγμή πάντως, δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση από πλευράς Ανεξαρτήτων Ελλήνων ή του Τέρενς Κουίκ, μετά τις δηλώσεις του κ. Τοσουνίδη. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ το μεσημέρι της Παρασκευής, ανώτατη πηγή των ΑΝΕΛ ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα με τον κ. Κουίκ. Αυτό που συμβαίνει, επεσήμανε η ίδια πηγή, είναι ότι η στάση και οι απόψεις του διαφοροποιούνται από εκείνες των ΑΝΕΛ.

«Με τον Τέρενς κινηθήκαμε όλοι μαζί από το 2012.Περιέγραψα γεγονότα, δεν προανήγγειλα, ούτε ανήγγειλα πειθαρχικά μέτρα που έχουν ληφθεί. Στον δικό μας πολιτικό φορέα δεν έχουμε την κουλτούρα των πειθαρχικών μέτρων», δήλωσε στη συνέχεια στην ΕΡΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Ήταν μία περιγραφή την ώρα που σε όλη την Ελλάδα οι ΑΝΕΛ, στελέχη και ψηφοφόροι μας, συνεχίζουμε να αποτελούμε ένα αδιάσπαστο μέτωπο που μέχρι τώρα στήριξε μία κυβέρνηση που παρήγαγε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο αλλά και τώρα μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις χρειάζεται ο καθένας να πάρει τη θέση του, σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλει να τοποθετηθεί. Έτσι λοιπόν, επισήμανα ότι υπάρχουν στιγμές που νιώθει κανείς ότι δηλώσεις, στάσεις, συμπεριφορές απομακρύνουν κάποιους. Θα πρέπει να αποφασίσουμε από ποια πλευρά θα σταθούμε, αυτό εξέπεμψα σε μήνυμα, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί το παρασκήνιο από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας των ΑΝΕΛ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Πάνος Καμμένος εάν έρθει στη βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Όπως μετέδωσε η Μαριτίνα Ζαφειριάδου στο κεντρικό μαγκαζίνο του Realfm 97,8, όταν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ρώτησε κατά τη διάρκεια της Κ.Ο. τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ τι θα πράξει το κόμμα στην περίπτωση που η συμφωνία έρθει στη βουλή, ο κ. Καμμένος απάντησε πως η συμφωνία “είναι καμένη και δεν θα έρθει”. Στην ερώτηση του κ. Κόκκαλη τι θα γίνει εάν ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο κ. Καμμένος φέρεται να απάντησε ότι “θα καταψηφίσουμε”.

Σημειώνεται ότι οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα στηρίξουν πρόταση μομφής εάν αυτή κατατεθεί από τη ΝΔ, ενώ σύγχυση προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας ο οποίος αρχικά δήλωσε ότι θα παραιτηθεί εάν ψηφιστεί η συμφωνία από τη βουλή της ΠΓΔΜ και λίγη ώρα αργότερα χρησιμοποίησε διαφορετική διατύπωση λέγοντας ότι δεν θα συνεχίσει να είναι υπουργός και ούτε οι ΑΝΕΛ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού αν η συμφωνία έρθει στην ελληνική βουλή.

Ο κ. Τουσουνίδης ρωτήθηκε στην ΕΡΤ για το αν οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την κυβέρνηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης, και είπε: «Δεν μπορεί μονίμως να εγκαλείται η πλευρά των ΑΝΕΛ που πολλαπλώς έχει δώσει πλάτη για να στηριχτεί αυτή η κυβέρνηση. Οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί ως άμεσος ή έμμεσος τρόπος αναγνώρισης συμφωνίας τέτοιου είδους για την ονομασία του γειτονικού κράτους,εμείς θα απαντήσουμε όχι. Η απόσυρσή μας από την κυβερνητική πλειοψηφία, ως μήνυμα που εξέπεμψε ο Πάνος Καμμένος, ήταν πολύ καθαρό και έχει παραληφθεί».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ