Ραγδαίες εξελίξεις στο Σκοπιανό: Αναμένεται διάγγελμα Τσίπρα – Ζάεφ: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο Σκοπιανό. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μετά τη νέα τηλεφωνική συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, που αναμένεται το απόγευμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και στη συνέχεια τους πολιτικούς αρχηγούς.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό και αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο, πιθανότατα το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες. Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, από την πλευρά του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας προκρίνεται το όνομα Βόρεια Μακεδονία (Severna Makedonija).

Επίσης, πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το Σκοπιανό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή είτε το βράδυ της Πέμπτης μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, είτε την Παρασκευή.

Σήμερα, πάντως ο Πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος.

“Χθες είχαμε μια πολύ μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι αισιόδοξος και ότι είναι πιθανόν να φτάσουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια άλλη συνάντηση, που για μένα είναι πολύ σημαντική. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών” τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ μιλώντας σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ στα Σκόπια.

Ο Ζάεφ τόνισε ότι οι δυο πρωθυπουργοί, οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, οι δυο κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών των δυο χωρών ενδιαφέρονται να λυθεί οριστικά αυτό το ζήτημα.

“Αν αυτό γίνει σήμερα -Θεού θέλοντος- θα γνωστοποιήσουμε αμέσως όλες τις λεπτομέρειες και πιστεύω ότι αν υπάρξει συμφωνία τότε θα κανονίσουμε την ατζέντα σχετικά με την υπογραφή της. Ξέρουμε για τις Πρέσπες, ήταν επιθυμία μας αυτό εδώ και πολύ καιρό ακόμη και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα περίμενα να γίνουν όλα βήμα – βήμα, να δούμε αν θα υπάρξει συμφωνία, και αν υπάρξει συμφωνία θα διευθετήσουμε άμεσα τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν” είπε ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός

Σχετικά με τα επικρατέστερα ονόματα, ο Ζάεφ σημείωσε ο κόσμος θα ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες μόλις επιτευχθεί συμφωνία.

“Βόρεια, Άνω, Νέα, Του Βαρδάρη, πολλά ονόματα βρίσκονται στο τραπέζι, ξέρετε τις προτάσεις του Νίμιτς αλλά εγώ θα περίμενα μέχρι το τέλος για να το ανακοινώσω γιατί πραγματικά συμφωνία δεν έχουμε ακόμα. Ελπίζω να έχουμε (συμφωνία) ή να την έχουμε πολύ σύντομα. Πάντως, όταν υπάρξει συμφωνία, θα σας ανακοινώσουμε αμέσως όλες τις λεπτομέρειες”, είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.

Καμμένος: Η θέση των ΑΝΕΛ για το Σκοπιανό δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση- Δεν θα ψηφίσουμε τη συμφωνία- Θα διαγραφεί όποιος την υπερψηφίσει- ΒΙΝΤΕΟ

“Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία” τόνισε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματός του, καλώντας μάλιστα και τα άλλα κόμματα και συγκεκριμένα τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει τη στάση της.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι αν υλοποιηθούν όλες οι δεσμεύσεις των Σκοπιανών και ειδικά δημοψήφισμα , τότε πριν έρθει για κύρωση η συμφωνία στη Βουλή, θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για να αλλάξει την απόφαση του ’92.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι είναι σε άμεση και στενή συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά ότι η θέση του κόμματος δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση.

Έθεσε μάλιστα θέμα αυστηρής κομματικής πειθαρχίας λέγοντας ότι θα διαγραφεί και δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές όποιος υπερψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τη στήριξη του στην κυβέρνηση λέγοντας ότι επίκειται η ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο ώστε στις 21 Ιουνίου να ληφθεί η απόφαση για το χρέος και την επόμενη ημέρα μετά το πρόγραμμα και στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα “να βγει από την εποχή των μνημονίων”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ