• Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

  2:25 μμ, Πέμπτη 19 Απρ 2018 2:25 μμ, Πέμπτη 19 Απρ 2018

  Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το ψήφισμα που αφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

  Το ψήφισμα, το οποίο στέλνει ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα, εγκρίθηκε με 607 ψήφους υπέρ, ενώ 7 ψήφισαν κατά και καταγράφηκαν 18 αποχές.

  Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανέβασαν στα social media οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

  "Το Ευρωκοινοβούλιο μόλις ενέκρινε με 607 υπέρ, 7 κατά και 18 αποχές, το κοινό ψήφισμα με το οποίο ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Ένα ηχηρό ράπισμα στην ηγεσία Ερντογάν. Συνεχίζουμε ενωμένοι τον αγώνα μέχρι να γυρίσουν στην πατρίδα τα δυο παιδιά μας" έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

  "Με συντριπτική πλειοψηφία έγινε δεκτό το ψήφισμα τώρα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τους δύο στρατιωτικούς μας. Συγκινητική και έμπρακτη η στήριξη των Ευρωβουλευτών από όλες τις χώρες! Ο αγώνας βεβαίως συνεχίζεται μέχρι τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σπίτια τους!" έγραψε στο Twitter η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τις τουρκικές αρχές «να ολοκληρώσουν ταχέως τις δικαστικές διαδικασίες, να απελευθερώσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και να τους επιστρέψουν στην Ελλάδα».

  Τις καλεί επίσης να «ακολουθήσουν επιμελώς τις νομικές διαδικασίες και να σεβαστούν πλήρως, για όλους τους εμπλεκόμενους, τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της σύμβασης της Γενεύης».

  Το ΕΚ ζητεί από το Συμβούλιο, την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και τα κράτη μέλη της ΕΕ «να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» και να ζητούν την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε οποιεσδήποτε επαφές ή επικοινωνίες τους με Τούρκους ηγέτες και αρχές, στο πνεύμα του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

  Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του ΕΚ, «το κείμενο τους ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε τουρκικές φυλακές για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, με αποτέλεσμα να αγνοούν το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται».

  Σημειώνουν ακόμη ότι «προηγούμενες υποθέσεις τυχαίας διέλευσης των συνόρων είτε από Έλληνες είτε από Τούρκους στρατιωτικούς διευθετούνταν κατά το παρελθόν επιτόπου σε επίπεδο τοπικών στρατιωτικών αρχών των δύο πλευρών».

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα