Τσίπρας: Έχει ξεκινήσει αντίστροφη πορεία για τη Δημόσια Υγεία

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του ιδρύματος «Στηρίζοντας την Υγεία στην Ελλάδα», υπέγραψαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ιδρύματος, Ανδρέας Δρακόπουλος.

O Aλέξης Τσίπρας έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια, η στενή συνεργασία μας στον τομέα της Υγείας, έχει ήδη αποφέρει αποτελέσματα». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως με τη δωρεά ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν αποκτηθεί και παραδοθεί 143 ασθενοφόρα οχήματα, τα οποία ήδη κατανεμήθηκαν πανελλαδικά και εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών.

«Σε αυτά τα οχήματα περιλαμβάνονται και οι κινητές μονάδες, που είναι απολύτως απαραίτητες, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Και ανάμεσα σε αυτές πλέον, υπάρχουν και οι κινητές μονάδες νεογνών που αποτελούσαν πραγματική ανάγκη ειδικά για περιοχές της περιφέρειας, που δυστυχώς ποτέ δεν είχαν αυτή τη δυνατότητα», δήλωσε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

Πρόσθεσε πως παραδόθηκαν 10 γραμμικοί επιταχυντές στα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Χώρας και στο Θεαγένειο Θεσσαλονίκης, για τις ανάγκες των καρκινοπαθών. «Έχουν ήδη προχωρήσει στοχευμένες κτιριακές παρεμβάσεις, ο περαιτέρω εξοπλισμός νοσηλευτικών μονάδων, η παροχή επιπλέον κινητών ιατρικών μονάδων για εξετάσεις πληθυσμών της υπαίθρου καθώς και η χρηματοδότηση προγραμμάτων εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Όπως φαίνεται λοιπόν, αυτά ήταν μονάχα η αρχή», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους τους πολίτες της χώρας μας» είπε ενώ χαρακτήρισε την επένδυση διαφορετική από τις άλλες, καθώς ο σκοπός της είναι το κοινωνικό όφελος. «Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του ελληνικού λαού το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον Ανδρέα Δρακόπουλο (σ.σ. είναι ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος) για την προσφορά αυτή, που μπορεί να αγγίξει τα 250 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΙΣΝ Ανδρέας Δρακόπουλος υπογράμμισε πως το ΙΣΝ έχει επιτύχει την άψογη συνεργασία μέσα σε κλίμα διαφάνειας και κοινού οράματος μεταξύ του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εκτίμησε πως η δωρεά στην υγεία θα έχει θετική έκβαση παρά τις δυσκολίες, όπως είπε ο κ. Δρακόπουλος. Με σκληρή δουλειά συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε για ένα καλύτερο αύριο, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως το ποσό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «θα πιάσει τόπο. Διότι υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό, το συντομότερο δυνατόν και με τη μεγαλύτερη δυνατή ωφέλεια για τους πολίτες”. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, «πλέον στην Ελλάδα, έχει πάψει να θεωρείται η στήριξη της Δημόσιας Υγείας, περιττό δημοσιονομικό βάρος. Έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια, η συρρίκνωση και η υποβάθμιση των δομών και υπηρεσιών υγείας. Και έχει ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία. Αντίστροφη πορεία «αυτής της ουσιαστικής ενίσχυσης και εν τέλει της επαναθεμελίωσης της καθολικότητας της υγειονομικής περίθαλψης για όσους και όσες ζουν σε αυτή τη χώρα».

«Ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής θέσης, καταγωγής ή οποιουδήποτε άλλου προσδιορισμού. Με τη χώρα να βαδίζει πλέον σε μια νέα εποχή, απαλλαγμένη από τους ασφυκτικούς περιορισμούς των μνημονίων, που άφησαν πληγές στην ελληνική κοινωνία», τόνισε.

«Θέλω από την πλευρά μου να δεσμευθώ ότι απο την Πολιτεία θα γίνουν τα δέοντα ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό διαδικαστικό εμπόδιο ή γραφειοκρατικό κώλυμα, για την έγκαιρη και ολοκληρωμένη υλοποίηση όσων συνυπογράψαμε σήμερα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα επιδιώξουμε ως ελληνική κυβέρνηση τη στενή και παραγωγική συνεργασία, με τους ανθρώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, καθ’ όλη την πορεία των έργων».

«Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια αναφορά σε μια ξεχωριστή, μια ιδιαίτερη πλευρά της σημερινής ημέρας που έχει και αυτή τη σημασία της. Περιποιεί τιμή για τη χώρα και το λαό μας, να έχει την εκτίμηση και το σεβασμό ανθρώπων που το έργο τους απολαμβάνει καθολικής διεθνούς αναγνώρισης και αποτελούν πρωτοπόρους στον τομέα τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο διεθνώς καταξιωμένος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο», είπε. «Ο αρχιτέκτονας από τη Γένοβα, λοιπόν, θα είναι αυτός που θα βάλει την υπογραφή του στην κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.«Η έμπρακτη ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Διότι είναι μια κίνηση με υψηλό κοινωνικό αλλά και εθνικό συμβολισμό. Και αποτελεί μια ουσιαστική επένδυση για το μέλλον αυτού του τόπου», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τσίπρας. «Ένα μέλλον που πλέον είναι και πάλι στα χέρια μας», τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ