Παππάς: Θέμα χρόνου η προκήρυξη για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σε όλο τον δημόσιο τομέα

Θέμα χρόνου είναι η έκδοση της προκήρυξης για το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων για όλο το δημόσιο, σύμφωνα με απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ειδικά για το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ο Νίκος Παππάς είπε ότι το σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων είναι σε πλήρη ανάπτυξη, δηλαδή, τα έγγραφα διακινούνται, διεκπεραιώνονται, υπογράφονται ηλεκτρονικά και οι 600 υπάλληλοι του υπουργείου έχουν απομακρυσμένη ψηφιακή υπογραφή.

Το έργο για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο δημόσιο έχει ενταχθεί ήδη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από τις 24 Ιανουαρίου και εντάχθηκε και ένα ακόμη κρίσιμο έργο, για την ψηφιακή γεωργία.

«Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί αυτό και μάλιστα θα σας έλεγα ότι είναι η πρώτη φορά που θα γίνει με τρόπο αποτελεσματικό για τα συμφέροντα του δημοσίου, διότι θα διασφαλίζεται η διαλειτουργικότητα και θα είναι ένα έργο που θα εξασφαλίσει στο δημόσιο 400 εκατομμύρια ευρώ» είπε ο Νίκος Παππάς και ευχαρίστησε, από το βήμα της Βουλής, και την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη για τη συστηματική συνεργασία -και σε επίπεδο υπηρεσιακό και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας- ώστε να έχουμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, έως το τέλος του έτους.

Η βουλευτής της ΝΔ που είχε θέσει το θέμα, δεν συμμερίστηκε την αισιοδοξία για την ολοκλήρωση του έργου. «Δεν κρύβεται η ανικανότητα και η ολιγωρία σας στα θέματα του υπουργείου σας» είπε η κ. Ασημακοπούλου, εκτιμώντας ότι σε λίγο καιρό θα έρθει στην επιφάνεια μια τεράστια αποτυχία που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, διότι, όπως υποστήριξε, υπάρχει η πληροφορία ότι απορρίφθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ το σχέδιο που είχε υποβληθεί από το υπουργείο για τη διάθεση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή επιδότησης σύνδεσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για υψηλές ταχύτητες ίντερνετ. Η κ. Ασημακοπούλου είπε μάλιστα ότι αυτά ήταν έργα ενταγμένα και δρομολογημένα από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά από την ιδεοληψία του προκατόχου του κ. Παππά αποφασίστηκε να απενταχθούν και να επανασχεδιαστούν με τρόπο που προσέκρουσε στους κανόνες της ΕΕ περί ανταγωνισμού και θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις.

«Με εντυπωσιάζει το θράσος και η έπαρση. Πραγματικά, δεν κατανοώ από που πηγάζει αυτό το θράσος, όταν τα είχατε όλα παρατημένα στον αυτόματο. Από τις τηλεοράσεις, από τα ραδιόφωνα, από τη στρατηγική της χώρας στις συνδεσιμότητες και έρχεστε να μας πείτε τι;» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και κατέθεσε όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί, καλώντας όμως και την βουλευτή της ΝΔ να απαντήσει γιατί επί προηγούμενης κυβερνήσεως «είχαμε κινδυνεύσει να χάσουμε όλα τα ευρωπαϊκά χρήματα».

Ειδικά για την πορεία υλοποίησης του έργου, στο οποίο έκανε αναφορά η βουλευτής, το Superfast Broadband, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ενημέρωσε ότι θα σχεδιαστεί, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είπαμε εμείς ποτέ ότι θα παρακάμψουμε τους κανόνες; Αλλά, πραγματικά με εντυπωσιάζει η προχειρότητά σας. Αντί να δείτε ποια και πόσα έργα έχουμε εντάξει και ποιος ο βαθμός ωρίμανσης, λέτε ότι θα τα κάνουμε όλα στην τύχη! Ε, δεν θα τα κάνουμε όλα στην τύχη! Για κακή σας τύχη, για πρώτη φορά η χώρα έχει σχεδιασμό και εντάσσει έργα. Αλλά δεν το κάνει με την προηγούμενη μέθοδο που έφερε τη χώρα στο χείλος του ψηφιακού γκρεμού» είπε ο κ. Παππάς, για να επισημάνει ότι αυτή ακριβώς η μέθοδος των προηγούμενων κυβερνήσεων έχει καταγραφεί από τις υπηρεσίες του ΕΕ, καθώς «τα φύλλα έργου και τα δελτία τους, δεν ετοιμάζονταν στις υπηρεσίες, αλλού ετοιμάζονταν, και έτσι η Ελλάδα έκανε έργα χωρίς σχεδιασμό». Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ