Επιστολή της ΕΙΗΕΑ στον Νίκο Παππά για τις διακηρύξεις του Δημοσίου

Επιστολή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκο Παππά και τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρη Κρέτσο, απέστειλε η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, για το θέμα της κατάργησης της υποχρέωσης δημοσίευσης περίληψης των διακηρύξεων έργων και προμηθειών του Δημοσίου και ΝΠΔΔ.

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με τις διατάξεις του άρθρου 377 ν. 4412/2016 καταργήθηκε από 1.1.2018 η υποχρέωση δημοσίευσης σε οικονομικές και πολιτικές ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, περίληψης των σχετικών με τις δημόσιες συμβάσεις ανακοινώσεων (διακηρύξεις, προκηρύξεις, ανακοινώσεις, κ.ο.κ.) Η υποχρέωση δημοσίευσης των ανακοινώσεων εξακολουθεί να υπάρχει μόνο στον επαρχιακό Τύπο μέχρι 31.12.2020.

Αυτή η νομοθετική ρύθμιση δεν επιβλήθηκε στη χώρα μας ως μνημονιακή υποχρέωση. Αντίθετα, οι κανονισμοί και οι οδηγίες της Ε.Ε. επιβάλλουν τη διεύρυνση και όχι την περιστολή της δημοσιότητας. Θυμίζουμε ότι στη Γαλλία οι διακηρύξεις όλων των διαγωνισμών των δημοσίων φορέων δημοσιεύονται αποκλειστικά στον έντυπο Τύπο.

Μια ανάρτηση στο διαδίκτυο δεν πληροί τα εχέγγυα της δημοσιότητας που απαιτούνται για την εγκυρότητα της όλης διαδικασίας και δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντικαταστήσει τη δημοσίευση με βέβαιη ημερολογιακή ημερομηνία, όπως στον Τύπο. Ένα καθεστώς που ισχύει από δεκαετίες.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις διατάξεις, με τις οποίες καταργείται η υποχρέωση δημοσίευσης στον έντυπο ημερήσιο Τύπο πανελλαδικής κυκλοφορίας, των ανακοινώσεων για τις δημόσιες συμβάσεις. Ουδόλως δικαιολογείται η δυσμενής διαφοροποίηση στον χρόνο ισχύος των επίμαχων διατάξεων (άρθρο 379 παρ. 10 και παρ. 12 ν. 4412/2016 ), για τις πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες έναντι των τοπικών εφημερίδων. Θα πρέπει η υποχρέωση δημοσίευσης της περίληψης στις οικονομικές και πολιτικές ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας των σχετικών με τις δημόσιες συμβάσεις ανακοινώσεων (διακηρύξεις, προκηρύξεις κλπ), να διατηρηθεί χρονικά, όσο και η υποχρέωση δημοσίευσης στον τοπικό Τύπο, δηλαδή, τουλάχιστον μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το τελευταίο διάστημα ο κλάδος των εφημερίδων δέχεται συνεχή πλήγματα (αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, εισφορά 2%, κατάργηση δημοσιεύσεων κλπ). Καλούμε την Κυβέρνηση να τροποποιήσει άμεσα τις επίμαχες διατάξεις και να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για διαφάνεια, πλουραλισμό, πολυφωνία και νομιμότητα στον χώρο της ενημέρωσης” αναφέρεται στην επιστολή της ΕΙΗΕΑ προς τον κ. Παππά, η οποία κοινοποιείται και στον κ. Κρέτσο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ