Αφιέρωμα enikos.gr: 65 χρόνια πριν, η τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Της Τζένης ΚριθαράΧρειάστηκε να περάσουν 65 χρόνια μέχρι να πραγματοποιήσει ξανά επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ένας Τούρκος Πρόεδρος. Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα είναι βαρύνουσας σημασίας, δεδομένης της ιστορίας και της παρούσας φάσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και του γεωπολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της ΜέσηςΑνατολής, με επίκεντρο το συριακό ζήτημα. Η επίσκεψη του Ερντογάν, όμως, είναι και ιστορική, καθώς γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Τουρκίας που μετά από έξι δεκαετίες έρχεται στην Ελλάδα.Η τελευταία φορά που Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ήταν στις 28 Νοεμβρίου 1952, όταν ο Τζελάλ Μπαγιάρ έγινε δεκτός από τον Βασιλιά Παύλο. Πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για την υποδοχή του Τούρκου Προέδρου, οι δρόμοι ήταν στολισμένοι με τουρκικές και ελληνικές σημαίες και ο Μπαγιάρ μαζί με τον Βασιλιά Παύλο έφτασαν στο Δημαρχείο Αθηνών, όπου τους περίμενε τιμητικό άγημα Ευέλπιδων, αλλά και ο δήμαρχοςΚωνσταντίνος Νικολόπουλος.

Σε μία τελετή που έλαβε χώρα σε πολύ καλό κλίμα και με κάθε επισημότητα, ο Τζελάλ Μπαγιάρ ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αθήνας, ενώ του προσφέρθηκε και το μετάλλιο της πόλης. Λίγο αργότερα, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια, έγινε δεκτός από τον Βασιλιά Παύλο και τη Βασίλισσα Φρειδερίκη στα Νέα Ανάκτορα, όπου του παρατέθηκε γεύμα.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Ελλάδα, ο Μπαγιάρ επισκέφθηκε και την Κόρινθο, συνοδευόμενος από το βασιλικό ζεύγος. Ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ μαζί με τον Βασιλιά Παύλο επιβιβάστηκε από την προβλήτα της Ισθμίας στο αντιτορπιλικό «Πυρπολητής» για να επιθεωρήσουν μοίρα του ελληνικού στόλου.

Κατά την αναχώρησή του, μέλη της κυβέρνησης ΑλέξανδρουΠαπάγου είχαν παραταχθεί στην αποβάθρα του Πασαλιμανιού. Ο Μπαγιάρ έφτασε συνοδευόμενος από το βασιλικό ζεύγος.

Ξανά στην Αθήνα ο ΕρντογάνΜπορεί ο Ερντογάν να γίνεται ο Πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από 65 χρόνια, ο ίδιος όμως είχε γίνει τον Μάιο του 2014 και ο πρώτος Τούρκος Πρωθυπουργός που επισκέφθηκε επισήμως τη χώρα μας από το 1988, καθώς και ο πρώτος που είδε τους μουσουλμάνους της Θράκης από το 1952.

Το φιλικό κλίμα που αναπτύχθηκε μεταξύ του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Έλληνα ομολόγου του, Κώστα Καραμανλή, είχε ως αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα, ο κ. Καραμανλής να γίνει μάρτυρας («κουμπάρος») στον γάμο της κόρης του Ερντογάν, Εσρά.

Έξι χρόνια αργότερα, στις 14 Μαΐου 2010, ο Ερντογάν πραγματοποίησε ακόμη μία επίσκεψη στην Αθήνα υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Στο αεροδρόμιο Αθηνών τον υποδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ΘεόδωροςΠάγκαλος, και στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Πηγή φωτογραφιών: Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ