Πολιτική θύελλα με φόντο τη “μαύρη” θάλασσα του Σαρωνικού – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Πολιτική θύελλα προκαλεί η ρύπανση των ακτών της Αττικής από την πετρελαιοκηλίδα του πλοίου Αγία Ζώνη που βυθίστηκε στη Σαλαμίνα την περασμένη Κυριακή. Καταλογισμό ευθυνών ζητά η αντιπολίτευση, ενώ αλαλούμ προκλήθηκε με τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι θέτει πάντα τον εαυτό του στη διάθεση του Πρωθυπουργού.

Την απόδοση πολιτικών ευθυνών για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή και την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να αποδεχθεί, σήμερα κιόλας, την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης, φέρνει στο προσκήνιο τα αναπάντητα ερωτήματα της θαλάσσιας ρύπανσης.”Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες και μία σειρά από αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: “Ποιος έκρινε ότι το καράβι αυτό ήταν αξιόπλοο, πώς γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι μέσα στο λιμάνι, σε συνθήκες νηνεμίας, γιατί άργησε ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί; Κινητοποιήθηκαν ναι ή όχι όλα τα σκάφη του Λιμενικού;”

“Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για τις διαστάσεις που έχει λάβει η ρύπανση στις ακτές της Αττικής ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στους διαδρόμους της Βουλής αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με την ίδια ευκολία που ανάβουν το τσιγάρο τους, με την ίδια ευκολία λένε ότι σε 20 μέρες θα είναι εντάξει. Πως το λες αυτό τόσο εύκολα; Δεν σταθμίζουν τα δεδομένα. Αυτό θα αποβεί σε βάρος τους» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει με έμφαση: «Λένε σε 2 μήνες θα είναι εντάξει… Σε 2 μήνες; Λέω… και 2 χρόνια. Ας δουν σε παρόμοιες περιπτώσεις πόσο χρόνο πήρε μέχρι να καθαρίσει… Στην πατρίδα μου στην Πύλο… θυμάστε πόσο χρόνο πήρε;».

Σκληρή κριτική άσκησε και ο Βασίλης Κικίλιας, στην κυβέρνηση και στον υπουργό Ναυτιλίας, δηλώνοντας πως, “Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν Πρωθυπουργός θα είχε γυρίσει «κουτρουβαλώντας τον υπουργό του από το Λονδίνο, για να συντονίσει και να μαζέψει αυτό το έγκλημα που έχει γίνει».

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές έχουν εγκληματικές ευθύνες – Δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο αυτό το έγκλημα

“Το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, με την τεράστια καταστροφή που προκάλεσε στο περιβάλλον και το λαό της Αττικής, είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξης τους”, τονίζει σε δήλωσή του ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχετικά με την οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στον Σαρωνικό.

“Από τη μια διαχρονικές κυβερνητικές κορώνες για τον Πειραιά, ως “πύλη εισόδου” και “παγκόσμιο κόμβο” και απ’ την άλλη υπέργηρα πλοία, επιπλέοντα φέρετρα για τους εργαζόμενους, κατεστραμμένοι επαγγελματίες και ανυπαρξία στοιχειωδών κρατικών υποδομών για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση και οι εφοπλιστές έχουν εγκληματικές ευθύνες κι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο”, συμπληρώνει ο κ. Κουτσούμπας στη δήλωσή του.

Γεννηματά: Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή του Σαρωνικού είναι τεράστιες

Τον όρμο Αφροδίτης στην Πειραϊκή επισκέφτηκε νωρίτερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά μαζί με τον Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη.

“Οι ευθύνες της κυβέρνησης γι’ αυτή την οικολογική καταστροφή είναι τεράστιες. Τέσσερις μέρες μετά το ναυάγιο, το πετρέλαιο έχει φτάσει στον Πειραιά και την Γλυφάδα πλησιάζει την Βούλα, την Βουλιαγμένη και είναι απειλή για ολόκληρη την παραλιακή ζώνη” δήλωσε η κ. Γεννηματά.

“Διαβεβαίωναν οι συναρμόδιοι υπουργοί από την Τρίτη ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, έχει ελεγχθεί. Τόσες μέρες μετά προσπαθούν σήμερα να συντονιστούν. Βεβαίως υπάρχουν και σοβαρότατες ευθύνες που πρέπει να διερευνηθούν όσον αφορά το πλοίο” πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

“Όμως αυτή την στιγμή απαιτούμε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την στήριξη των επαγγελματιών που επλήγησαν από αυτή την καταστροφή” τόνισε.

Επίσης, ευθύνες στην κυβέρνηση για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, καταλόγισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και του Δημήτρη Καμπουράκη.

“Βλέπουμε μία τεράστια ολιγωρία της κυβέρνησης που καθυστέρησε, από ότι φαίνεται, τουλάχιστον 15 ώρες να πάρει τα πρώτα μέτρα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, υπήρξε ολιγωρία και ανικανότητα στον χειρισμό του θέματος”, είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Μανιάτης. “Προφανώς υπήρξε καθυστερημένη κινητοποίηση. Δίπλα στο υπουργείο Ναυτιλίας, κοντά στα κέντρα και τις υπηρεσίες να σου συμβαίνει αυτό και μάλιστα με ένα μικρό, σχετικά, φορτίο. Φαντάσου να συμβεί κάτι μεγαλύτερο στα ανοιχτά”.

Με σκάφος του Λιμενικού, μετέβη το μεσημέρι στη Σαλαμίνα ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπου ενημερώθηκε εν πλω για την κατάσταση που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές από τον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη, ενώ είχε και τηλεφωνική συνομιλία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Κατά την επίσκεψή του στη Σαλαμίνα ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε με τη δήμαρχο Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου και με τοπικούς παράγοντες. Μαζί με τον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά, συνομίλησαν με τους κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της οικολογικής καταστροφής που έχει προκληθεί από την πετρελαιοκηλίδα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την περιοχή Κυνοσούρας, ανοιχτά της οποίας σημειώθηκε το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ». Ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά το τέλος της επίσκεψής του δήλωσε πως πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα και ότι οι κάτοικοι είναι πολύ θυμωμένοι γι΄αυτό που συνέβη καθώς ανατρέπει τη ζωή και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Η Ένωση Κεντρώων ζητά από την πλευρά της «να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής, ώστε να εξεταστούν οι ευθύνες των εμπλεκομένων όσο ψηλά και αν βρίσκονται» για τη ρύπανση από το πλοίο «ΑΓΙΑ ΑΖΩΝΗ ΙΙ».

«Μεγάλο έγκλημα με απρόβλεπτες διαστάσεις, που ξεκίνησε από τη Σαλαμίνα και με την αδράνεια των ιθυνόντων, έλαβε καταστροφικές διαστάσεις» αναφέρει η Ένωση Κεντρώων και προσθέτει: «Αυτό το θέμα δεν είναι ένα ζήτημα για το οποίο μπορούν να νίπτουν τας χείρας τους, πολιτική ηγεσία, ηγεσία του Λιμενικού και Τοπική Αυτοδιοίκηση», τονίζει.

Η δήλωση περί παραίτησης.

Σάλος ξέσπασε εν τω μεταξύ μετά τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή περί παραίτησης. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σε συνέντευξη για το εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί απάντησε: «Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού». Λίγο αργότερα , έσπευσε να διευκρινίσει ότι η δήλωσή του περί παραίτησης, ήταν ένα λογοπαίγνιο.

«Ήταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι’ αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του» τόνισε, χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ωστόσο, λίγο μετά επανήλθε με νέα δήλωσή του κατά τη διάρκειας της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το θέμα της πετρελαιοκηλίδας, λέγοντας πως

«Είπα το πρωί, το εννοώ και το πιστεύω ότι όλοι οι υπουργοί, οι παραιτήσεις μας είναι πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού, διότι ο Πρωθυπουργός μας κρίνει καθημερινά και για μένα είναι μία στάση που ξεκινάει από τα παιδικά μου χρόνια, όταν συνέβη η ανατροπή της κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου το 1965, όπου ο τότε βασιλιάς δεν επέτρεπε στον πρωθυπουργό να ορίσει τους υπουργούς που ήθελε», είπε στη συνέντευξη Τύπου για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Ο πρωθυπουργός έχει πάντα το δικαίωμα να κάνει τις δικές του επιλογές», συμπλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας καθιστώντας σαφές ότι «αυτό το νόημα είχε η πρωινή μου δήλωση και έγινε μία παρεξήγηση από έναν συνεργάτη μου, συνάδελφος σας, που είπε για λογοπαίγνιο. Δεν είναι καθόλου λογοπαίγνιο και θεωρώ πως όλοι μας ως υπουργοί έχουμε αυτή τη δέσμευση απέναντι στον Πρωθυπουργό».

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος για τη δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας απάντησε ότι “ο κ. Κουρουμπλής αυτό το οποίο είπε ήταν το αυτονόητο”. “Η παραίτηση του είναι πάντοτε στη διάθεση του Πρωθυπουργού, όπως και του κάθε υπουργού. Ο Πρωθυπουργός θα κρίνει, ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας για τον απολογισμό και νομίζω ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον Realfm και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο Μητσοτάκης για τον Κουρουμπλή: Στην αρχή εξεπλάγην αλλά με επανέφερε στην… τάξη

Με ειρωνική διάθεση σχολίασε τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, σε μια σύντομη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους σε διάδρομο της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ειδικά το σημείο που αφορούσε στις αναφορές του Παναγιώτη Κουρουμπλή περί παραίτησής του. «Στην αρχή εξεπλάγην αλλά αμέσως μετά με επανέφερε στην τάξη», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ στη συνέχεια δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το μέγεθος της ρύπανσης του Σαρωνικού.

Κουρουμπλής: Σε 25-30 μέρες θα ολοκληρωθεί ο καθαρισμός

O κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι σε «25 με 30 μέρες υπολογίζουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός» εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι «οι επιθεωρητές μου είπαν ότι δεν βρήκαν ψόφια πουλιά» τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν διαπιστώνεται μαζική καταστροφή σε πτηνά και ψάρια». Ο υπουργός Ναυτιλίας παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εργασιών καθαρισμού των υδάτων και των ακτών τονίζοντας ότι «μέρα με τη μέρα έχουμε βελτίωση» και υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με δημάρχους και βουλευτές των περιοχών που έχουν πληγεί.

Ο υπουργός Ναυτιλίας με σκάφος του Λιμενικού, βρέθηκε σήμερα στην ακτογραμμή που έχει επεκταθεί η πετρελαιοκηλίδα και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι οι παραλίες θα είναι καθαρές σε περίπου 20 ημέρες. “Η εκτίμηση μου όμως είναι ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει μειωθεί αρκετά το φαινόμενο” τόνισε ο κ. Σαντορινιός μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ υποστήριξε ότι δεν υποεκτιμήθηκε η κατάσταση.

«Από την πρώτη στιγμή, πήγε σκάφος του λιμενικού στην περιοχή του ναυαγίου και σε 4 ώρες είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία και να ξεκινήσει η κατασκευή του φράγματος” τόνισε.

“Έχουμε ήδη επιβάλει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στην παράκτια ζώνη της Σαλαμίνας και έχουμε ήδη ζητήσει την κάλυψη της περιβαλλοντικής ζημίας. Ουσιαστικά χρεώσαμε τα πρόστιμα. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος είναι στη διάρκεια της σφράγισης του πλοίου και θα είναι και σήμερα… Αυτό που έχω ως δέσμευση και μπορούμε να το ανακοινώσουμε είναι ότι το πολύ σε ένα μήνα θα έχει αποκατασταθεί πλήρως ο αποκαθαρισμός και η απορρύπανση των ακτών”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και του Δημήτρη Καμπουράκη.

“Την ευθύνη την έχει μια κοινωνία ολόκληρη και μια παγκόσμια οικονομία εξαρτημένη από το πετρέλαιο και ένα σκληρό λόμπι διεθνές που δεν επιτρέπει να έχουμε επενδύσεις τέτοιες που να προστατεύουμε τις ακτές μας” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης σχετικά με τη θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του “Αγία Ζώνη 2”, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Βόμβες» από την ΠΕΝΕΝ για το «υπερήλικο» δεξαμενόπλοιο

Το δεξαμενόπλοιο, «Αγία Ζώνη II» που βυθίστηκε την Κυριακή στον Σαρωνικό με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τόνοι πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή, ρυπαίνοντας τις ακτές της Σαλαμίνας, του Πειραιά, αλλά και της Γλυφάδας, όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ, είναι υπερήλικο. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, το πλοίο έχει ναυπηγηθεί το 1972 γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ταυτόχρονα, η ΠΕΝΕΝ επικαλείται αναφορές και καταγγελίες τονίζοντας ότι «στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων, έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες».

Τι ισχυρίστηκε ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου

Για τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου “Αγία Ζώνη 2” μίλησε ιδιοκτήτης του, Θεόδωρος Κουντούρης στο κεντρικό δελτίο του Realfm 97,8 και τον Νίκο Στραβελάκη.

Όπως είπε ο κ. Κουντούρης, το πλοίο είχε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από την Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων και δεν είχε κανένα ρήγμα από προηγούμενο περιστατικό.

Αποκάλυψε επίσης ότι το πλοίο είναι ανασφάλιστο. Εξήγησε ωστόσο, ότι είναι ανασφάλιστο μόνο ως προς την αξία του και όχι όσον αφορά στις ζημιές προς τρίτους, οι οποίες και θα πληρωθούν.

“Έχουμε κι εμείς απορίες και περιμένουμε το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων να μας πουν πως βούλιαξε το πλοίο” είπε ο κ. Κουντούρης ενώ ερωτηθείς αν υποψιάζεται δολιοφθορά σημείωσε: “Όλα υπάρχουν και περνάνε από το μυαλό μου”.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή φωτο: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γιώργος Μουτάφης/Facebook, Γιώργος Παπανικολάου-Δήμαρχος Γλυφάδας/Facebook

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ