Η Αμαλία για τον Λευτέρη και τη Νόρα!

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ.

Του Βασίλη Μπουζιώτη

Πρώτος σου αποκάλυψα ότι η Αμαλία Μουτούση, από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της και με δεκάδες«νίκες» στο ενεργητικό της θα «ντυθεί» την Νόρα στο «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν, πρώτος ανέβασα το αρχικό φωτογραφικό υλικό για την υποσχόμενη δουλειά και επανέρχομαι σε δύο- τρία λόγια της.

Λίγο πριν την πρεμιέρα της αληθινά υποσχόμενης δουλειάς που υπογράφει σκηνοθετικά ο ικανότατος Γιώργο Σκεύας η Αμαλία σημειώνει «Γίνεται να κλείνεις τη πόρτα στο σκοτάδι; Η Νόρα πάντως, κουράστηκε να το αποφεύγει!».

Όσο για το ότι ετοιμάζουν το έργο στο θέατρο που έφτιαξε και μεγαλούργησε ο Λευτέρης Βογιατζής και φέρει πια το όνομά του  τονίζει «Η αγάπη του Λευτέρη γι’αυτό το θέατρο που μέσα σ’ αυτό πέρασε όλη του την ζωή, μας έχει μεταδοθεί. Αγαπάμε κ φροντίζουμε αυτό το χώρο σαν να ήταν εδώ ο Λευτέρης, κι ακόμα πιο πολύ».

Στον επόμενο τόνο πρεμιέρα λοιπόν. Τι είναι το «Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ίμπσεν που θα δούμε; Εκατόν σαράντα χρόνια σχεδόν, μετά την πρώτη του εμφάνιση στην ευρωπαϊκή θεατρική σκηνή, το αριστούργημα του Χένρικ Ίμπσεν, διατηρεί αναλλοίωτη τη δύναμή του, χάρη στην ανατρεπτική του φύση και την εκρηκτική του ένταση. Ο ήχος της πόρτας που κλείνει πίσω της η Νόρα, αφήνοντας σύζυγο και παιδιά, φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Γραμμένο το 1879, το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, συντάραξε την εποχή του και υπήρξε καταλυτικό για την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης. Η Νόρα -πρόσωπο μυθικό για τη σύγχρονη δραματουργία— γίνεται στην εποχή μας, ένα σύμβολο όχι μόνο για την γυναίκα, αλλά γενικότερα για τον άνθρωπο…

Διανομή. Αμαλία Μουτούση: Νόρα, Άρης Λεμπεσόπουλος:Τόρβαλντ Χέλμερ, Μαρία  Ζορμπά:Κριστίνα Λίντε, Γιώργος Συμεωνίδης: Νιλς Κρόγκσταντ και Νικόλας Παπαγιάννης: Γιατρός Ρανκ

 

Exit mobile version