H σαρωτική «Γίδα»…οδεύει στο «Αθηνών»

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Μια από τις αρτιότερες και πιο δυνατές παραστάσεις των τελευταίων χρόνων είναι η «Γίδα»που σκηνοθέτησε με έμπνευση ο Νικορέστης Χανιωτάκης και που «κεντάνε» υποκριτικά σ’ αυτή ο Νίκος Κουρής και η Λουκία Μιχαλοπούλου,έχοντας πλάι τους τους καίριους Γιάννη Δρακόπουλο και Μιχαήλ Ταμπακάκη. Η παράσταση που κέρδισε με το σπαθί της κοινό και ειδήμονες, αλλά και δεκάδες βραβεία, πρόκειται να συνεχίσει την σαρωτική πορεία της του χρόνου στο θέατρο «Αθηνών».Από ότι μαθαίνω γίνονται οι τελικές κουβέντες για να φιλοξενηθεί εκεί τη νέα χειμερινή σεζόν και μάλιστα ως κεντρική παράσταση,αφού ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αφήνει για ένα χρόνο την θεατρική στέγη που αγκαλιάζει τα τελευταία χρόνια γερές παραστάσεις του, για να ρίξει το βάρος του στη σκηνοθεσία με το «Τρίτο Στεφάνι»που θα ανεβάσει στο «Παλλάς»[αποκλειστικό μου κι αυτό] και όχι μόνο-κάτι μαγειρεύει και για το Εθνικό! Ο Μαρκουλάκης φεύγει-για ένα μόνο χρόνο-απ’το Αθηνά, ο Κουρής έρχεται!Ιδανική επιλογή-μια και ήδη έχει …χτυπήσει εκεί ο Κουρής με δεινότητα πλάι στον Μαρκουλάκη.Τώρα έρχεται η «Γίδα»και για να δούμε τι θα δούμε στο μέλλον.Πάμε να σου πω για τη λατρεμένη μου «Γίδα»που με συντάραξε;

«Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;»

(σημειώσεις για τον ορισμό της τραγωδίας) του Έντουαρντ Άλμπι

Η παράσταση που έκανε ρεκόρ στα 9α θεατρικά βραβεία Θεσσαλονίκης:

  • Καλύτερη παράσταση 2019

  • Καλύτερη σκηνοθεσία (Νικορέστης Χανιωτάκης)

  • Α’ Ανδρική Ερμηνεία (Νίκος Κουρής)

  • Α’ Γυναικεία Ερμηνεία (Λουκία Μιχαλοπούλου)

  • Καλύτερο σκηνικό (Αρετή Μουστάκα)

  • Καλύτεροι φωτισμοί (Χριστίνα Θανάσουλα)

Ένα από τα κορυφαία και πιο εμβληματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας σε σκηνοθεσία:

Νικορέστη Χανιωτάκη

Πρωταγωνιστούν:

Νίκος Κουρής, Λουκία Μιχαλοπούλου

Γιάννης Δρακόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης

Λίγα λόγια για το έργο:

Το 2000 ο βραβευμένος με τρία Πούλιτζερ Αμερικάνος συγγραφέας Έντουαρντ Άλμπι έγραψε την “Γίδα”, η οποία θεωρείται ένα από τα κορυφαία και πιο τολμηρά του έργα μαζί με το “Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;”. Κείμενο με έντονο χιούμορ, εκρηκτικούς χαρακτήρες, πανέξυπνους διαλόγους, σκληρότητα, αλλά ταυτόχρονα μεγάλη τρυφερότητα, υποδεικνύει όχι μόνο το μέλλον των έως τώρα παραδοσιακών δομών της κοινωνίας, αλλά και τα κρίσιμα ερωτήματα που βασανίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο.

«Οι άνθρωποι λένε ψέματα στον εαυτό τους για το ποιοι είναι και πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Το έργο μου αφορά την ανικανότητά μας να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας».

Έντουαρντ Άλμπι

Υπόθεση:

Ο Μάρτιν (Νίκος Κουρής), ένας επαγγελματικά άκρως επιτυχημένος οικογενειάρχης, χωρίς να πάψει να αγαπάει την γυναίκα του (Λουκία Μιχαλοπούλου), ερωτεύεται την Σύλβια, η οποία «τυχαίνει» -όπως λέει ο ίδιος- να είναι… γίδα! Ο δημοσιογράφος και καλύτερός του φίλος Ρος (Γιάννης Δρακόπουλος) το «καρφώνει» στην σύζυγο και στον γιο του (Μιχαήλ Ταμπακάκης), με αποτέλεσμα η μία ακραία αντίδραση να φέρει την άλλη, μέχρι το συναρπαστικό φινάλε!

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ