«Τα Παιδιά του Χειμώνα»: Από ποιους είναι εμπνευσμένοι οι κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας – Από σήμερα στους κινηματογράφους

Η νέα κινηματογραφική εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου φέρνει στις αίθουσες, μεταξύ άλλων, και τα «Παιδιά του Χειμώνα».

Πρόκειται για μία πολυαναμενόμενη κινηματογραφική πρεμιέρα καθώς η ταινία του βραβευμένου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν διεκδικεί το Χρυσό Αγαλματίδιο των Όσκαρ σε πέντε κατηγορίες.

Ο Αλεξάντερ Πέιν τοποθετεί στη μεγάλη οθόνη ένα στριμμένο καθηγητή Ιστορίας(Πολ Τζιαμάτι)  σε ένα Αμερικανικό Κολέγιο υψηλού κύρους και μεταφέρει επιδέξια το κοινό στο 1970.

Ο καθηγητής, ο οποίος υπήρξε μαθητής του Κολεγίου, εκνευρίζει τον διευθυντή του γιατί έβαλε χαμηλό βαθμό στον γιο ενός υποψήφιου δωρητή του Ιδρύματος με αποτέλεσμα ο μαθητής να απορριφθεί από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το Κολέγιο να χάσει μία μεγαλοπρεπή δωρεά.

Ως τιμωρία ο διευθυντής αναγκάζει τον καθηγητή να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών του, για να προσέχει λίγους σπουδαστές του, οι οποίοι επίσης «ξέμειναν» στο σχολείο – ο καθένας για διαφορετικό λόγο.

Τελικά, ο καθηγητής αναπτύσσει μία απίθανη σχέση με έναν από αυτούς – έναν κατεστραμμένο, ιδιοφυή ταραχοποιό (ο πρωτοεμφανιζόμενος Ντόμινικ Σέσα) – και την αρχιμαγείρισσα του κολεγίου (ΝταΒάιν Τζόι Ράντολφ), η οποία έχασε μόλις τον γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Τα πρόσωπα που ενέπνευσαν τον Ντέιβιντ Χέμινγκσον για τους τρεις κεντρικούς ήρωες

Μιλώντας στο «The Time» ο σεναριογράφος Ντέιβιντ Χέμινγκσον περιέγραψε πώς εμπνεύστηκε τους τρεις κεντρικούς ήρωες της ταινίας: τον σκληροτράχηλο καθηγητή, την αρχιμαγείρισσα και τον ταραχοποιό νέο.

Όπως εκμυστηρεύτηκε ο Ντέιβιντ Χέμινγκσον, οι τρεις χαρακτήρες γεννήθηκαν στο μυαλό του το 1969. Όλα ξεκίνησαν όταν οι γονείς του αποφάσισαν να πάρουν ένα «εκκρηκτικό» διαζύγιο με τον μικρό τότε Ντέιβιντ να αποξενώνεται από τον πατέρα του. Η μητέρα του προκειμένου να μην λείψει τίποτα από το παιδί της δούλεψε σκληρά ως νοσοκόμα. Ο μικρός Ντέβιντ από την άλλη αντιμετώπιζε τις δικές του δυσκολίες οι οποίες των ώθησαν στο να «απομακρυνθεί» αρκετά από το σχολείο.

Τότε εμφανίστηκε στη ζωή του ο Earl Cahail. Ο θείος του, ο οποίος ήταν παντρεμένος με την αδερφή της μητέρας του και που κάθε Σαββατοκύριακο για δέκα ολόκληρα χρόνια ερχόταν στο σπίτι του Ντέιβιντ για να περνά ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο μαζί του, να εκπαιδεύει το σώμα και την ψυχή του, να του μαθαίνει τον κόσμο λέγοντάς του για τη δική του ζωή και όλες του τις περιπέτειες.

Μεταξύ άλλων ο Ερλ έμαθε στον Ντέιβιντ τι σημαίνει να είσαι ευγνώμων για όσα του έχει δώσει η ζωή, πώς να είναι δυνατός, να στέκεται στα πόδια του, να είναι πειθαρχημένος και προσηλωμένος στους στόχους του, να βοηθά τη μητέρα του και να πετύχει όσα ονειρευόταν.

«Εκείνος είναι ο λόγος που έγινα συγγραφέας», λέει ο Ντέιβιντ στο «Τhe Time» και συμπληρώνει πως: «Η προσωπικότητα και η φιλοσοφία του Ερλ είναι πάντα μαζί μου. Κάθεται σε μια πολυθρόνα δίπλα στο τζάκι της φαντασίας μου, μαζί με τους γονείς μου. Αυτοί βρίσκουν τον δρόμο τους σε όλα όσα γράφω. Και έτσι, όταν ήρθε η ώρα να γράψω τον χαρακτήρα του Paul Giamatti στο “The Holdovers”, του σκληροτράχηλου, μισάνθρωπου καθηγητή των αρχαίων πολιτισμών διοχέτευσα στον ήρωα τον Eρλ, όπως διοχέτευσα τη δύναμη και την αγάπη της μητέρας μου στη Μary. Ο Άνγκους θα γινόταν μια εκδοχή του εαυτού μου – λίγο μεγαλύτερος αλλά όχι λιγότερο διψασμένος για καθοδήγηση και σύνδεση».

Ταυτότητα ταινίας

Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν

Σενάριο: Ντέιβιντ Χέμινγκσον

Φωτογραφία: Ελγκιλ Μπριλντ

Μοντάζ: Κέβιν Τεντ

Πρωταγωνιστούν: Πολ Τζιαμάτι, Ντα’ Βάιν Τζόι Ράντολφ, Ντόμινικ Σέσα

Διάρκεια: 133 λεπτά

Χώρα παραγωγής: Η.Π.Α.

Έτος παραγωγής: 2023

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ