«Τσουχτερά» πρόστιμα για όσους δεν εγκαταστήσουν POS – Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση

Ακόμη λίγες ημέρες προθεσμία έχουν χιλιάδες επαγγελματίες να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν POS, διαφορετικά τα πρόστιμα θα είναι «βαριά»: Πρόκειται για εκείνους που έως πρόσφατα εξαιρούνταν της συγκεκριμένης υποχρέωσης και αν μη τι άλλο μέσα στον τρέχοντα μήνα θα πρέπει να αποδείξουν ότι έκαναν την παραγγελία για να μην υποστούν τις σχετικές κυρώσεις. Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ «τρέχει» τα απαραίτητα δοκιμαστικά ενόψει της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με POS.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτή τη στιγμή, η διασύνδεση POS-ταμειακών βρίσκεται σε «πιλοτική» φάση, καθώς διενεργούνται τα σχετικά τεστ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την αποτελεσματικότητα της ζεύξης, όπως αναφέρει το enikonomia.gr.

«Τρέχουν» τα τεστ για τη διασύνδεση ταμειακών – POS

Οι δοκιμές θα συνεχιστούν προκειμένου να επιλυθούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν και η ΑΑΔΕ έχει ορίσει την έναρξη της νέας εποχής στον έλεγχο των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες, το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, να αναβαθμίσουν την ταμειακή μηχανή τους, εφόσον απαιτείται και να ολοκληρώσουν τη διασύνδεση με τα POS, καλώντας πιστοποιημένο τεχνικό ΦΗΜ.

Από την 1η Μαρτίου 2024, τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή.

Παράλληλα και από τις αρχές της χρονιάς ακόμη 35 επαγγελματικοί κλάδοι είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν POS και να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Τα πρόστιμα για μη εγκατάσταση POS

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 1.500 ευρώ και επιβάλλεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας, στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση.

Τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να υποβάλουν εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία διαπίστωσης τέλεσης της παράβασης τις σχετικές εκθέσεις στην Υπηρεσία τους.

Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου της παρούσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενώπιον του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε διάστημα 30 ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

Ανάμεσα στους κλάδους που υποχρεούνται σε χρήση POS περιλαμβάνονται:

  • οι οδηγοί ταξί,
  • οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι,
  • οι χρηματιστηριακοί σύμβουλοι,
  • οι κτηματομεσίτες αλλά και επιχειρήσεις όπως
    οι λαϊκές αγορές,
  • τα περίπτερα,
  • θέατρα, κινηματογράφοι,
  • γραφεία ευρέσεως εργασίας,
  • η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ποιοι εξαιρούνται των POS ακόμη και αν είναι στη… λίστα 

Η συγκεκριμένη υποχρέωση καθορίζεται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και μάλιστα δεν υπάρχει διαχωρισμός ως προς το εάν έχει δηλωθεί ως κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και εκείνοι οι επαγγελματίες που την «γλιτώνουν» ακόμη και εάν ο ΚΑΔ που έχουν επιλέξει συμπεριλαμβάνεται στην σχετική λίστα.

Ποιοι όμως δεν χρειάζεται να προμηθευτούν POS;

Η υποχρέωση απόκτησης τερματικού POS δεν αφορά σε δικαιούχους πληρωμής (ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρίες) που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα) που δρουν στο πλαίσιο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (Β2Β συναλλαγές), ακόμη και αν οι εν λόγω δικαιούχοι πληρωμής διαθέτουν ΚΑΔ που περιλαμβάνεται στη λίστα. Με άλλα λόγια η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών εξαιρείται.

Από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται ακόμη τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31.12.2024.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ