«Κόζα Νόστρα, η οργάνωση με τα πολλά πρόσωπα» με την Έλενα Κατρίτση

“Προσωπικά” με την Έλενα Κατρίτση αυτή την Κυριακή 22 Mαρτίου, στις 15.30 από την συχνότητα της ΝΕΡΙΤ.

«ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ, Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ»

Ξεκίνησε ως εγκληματική οργάνωση. Σήμερα, είναι συνώνυμο της διαφθοράς και της διαπλοκής, αφού έχει καταφέρει να εισχωρήσει στην πολιτική και οικονομική ζωή, όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά όπως λέγεται, και της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι διαθέτει έσοδα που ξεπερνούν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ενώ η ρευστότητα που έχει, είναι μεγαλύτερη των 65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομική κρίση, όχι απλά δεν την αγγίζει , αλλά την καθιστά κυρίαρχη σε πολλές επιχειρήσεις, λόγω της άνεσης, που έχει να δανείζει χρήματα.

Η Έλενα Κατρίτση,  βρέθηκε στο οχυρό της Κόζα Νόστρα, στο Κορλεόνε, στη Σικελία και μίλησε με τους ανθρώπους που έχουν έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τη μαφία.

Η Έλενα Κατρίτση με την πρώην Ευρωβουλευτή Rita Borsellino, στο σημείο της δολοφονίας του αδελφού της, δικαστή Paolo Borsellino, από τη μαφία.

 

«Ζούμε σε μια εποχή που το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, είναι γεγονός .Πολλές ευρωπαϊκές χώρες δυσκολεύτηκαν πολύ να δεχτούν την ύπαρξη μαφιόζικου χρήματος στη χώρα τους. Χρειάζεται να πολεμήσουμε όλοι μαζί, ενάντια στη μαφία». Η πρώην ευρωβουλευτής, Rita Borsellino, καταθέτει ακόμη, στην κάμερα της εκπομπής «Προσωπικά», τις σκέψεις και τους φόβους, που τις είχε εκμυστηρευτεί ο αδελφός της, Paolo Borsellino, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη μαφία το 1992. Ο ίδιος έλεγε: «Μιλήστε για τη μαφία, μιλήστε στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, αλλά πάντως μιλήστε γι’ αυτό». Οι αποτρόπαιες δολοφονίες των δικαστών, Φαλκόνε και Μπορσελλίνο, στάθηκαν  η αφορμή, για να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την οργάνωση της Κόζα Νόστρα.

«Καλύτερα νεκρός, παρά υποχείριο της μαφίας. » Ο Giorgio Contino, καταστηματάρχης του Παλέρμου, περιγράφει με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τον εκβιασμό και τις επιθέσεις, που δέχτηκε από τη μαφία. Παρά το γεγονός, ότι βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, βρήκε τη δύναμη να αντισταθεί και να αρνηθεί να πληρώσει πίτσο, τα χρήματα που απαιτεί η μαφία για «προστασία».

«Ένα ολόκληρο έθνος το οποίο πληρώνει χρήματα για προστασία είναι ένας λαός χωρίς αξιοπρέπεια», υποστηρίζει ο Daniele Marannano, πρόεδρος του κινήματος Addiopizzo, το οποίο μάχεται ενάντια στη μαφία.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΑ ΚΑΤΡΙΤΣΗ

Κυριακή 22 Μαρτίου, στις 15.30 ΝΕΡΙΤ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ