Φιλοποίμην Φίνος: 47 χρόνια από τον θάνατό του «Πατριάρχη του Ελληνικού Κινηματογράφου» – Το αφιέρωμα της Finos Film

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (26/1) από την ημέρα που ο Φιλοποίμην Φίνος έφυγε από την ζωή. Ο σπουδαίος Έλληνας παραγωγός κινηματογράφου γεννήθηκε το 1908 και πέθανε στις 26 Ιανουαρίου του 1977, σε ηλικία 69 ετών, λόγω καρκίνου.

Ο Φιλοποίμην Φίνος ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς και επιτυχημένους Έλληνες παραγωγούς κινηματογράφου. Το 1943 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Finos Film. Η πρώτη ταινία που έφερε το λογότυπο της εταιρείας παραγωγής ήταν «Η φωνή της καρδιάς». Πρόκειται για μία ελληνική δραματική ταινία που κυκλοφόρησε το 1943 με πρωταγωνιστές τους Αιμίλιο Βεάκη, Καίτη Πάνου και Δημήτρη Χορν.

Συνολικά ο «Πατριάρχης του Ελληνικού Κινηματογράφου» μέσω της Finos Film απέδωσε 186 παραγωγές και συνεργάστηκε με μερικούς από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς που έχουν περάσει από την χώρα. Πολλές από τις ταινίες έμειναν κλασικές και προβάλλονται με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα.

Η Finos Film θέλοντας να τιμήσει την μνήμη του, ανήρτησε σήμερα στα προφίλ που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα post. Στη λεζάντα της ανάρτησης έγραψε: «Ο Φιλοποίμην Φίνος, από παιδί ακόμα, αισθανόταν δέος μπροστά στα μηχανήματα του σινεμά Αλκαζάρ, τη μαγεία και την έκφραση που ανέδιδαν στην κινηματογραφική εικόνα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, εργαζόταν εκεί ως μηχανικός προβολής. Στην καμπίνα προβολής του Αλκαζάρ σφυρηλατήθηκε η παθιασμένη σχέση του με τον κινηματογράφο και την τεχνική του. Αν και οι σπουδές του αποτελούσαν μεγάλο εφόδιο για λαμπρή καριέρα, ωστόσο δεν στάθηκαν ικανές να του σιγάσουν αυτό το πάθος και τη λαχτάρα του να κατακτήσει και να εξελίξει την εμβρυακή τότε έβδομη τέχνη στην Ελλάδα.

Η ακαταμάχητη επιθυμία του να κάνει κτήμα του οτιδήποτε σχετιζόταν με το τεχνικό μέρος του κινηματογράφου, τον οδήγησε στην επίμονη μελέτη φυσικής, οπτικής και μηχανικής, ώστε να διευρύνει τις γνώσεις του και να τις εφαρμόζει διαλύοντας και ξανασυνθέτοντας κάθε μηχάνημα που έπεφτε στα χέρια του. Κάπως έτσι του βγήκε και το προσωνύμιο «Ο Κατσαβιδάκιας», αφού πάντοτε κουβαλούσε το αγαπημένο του κατσαβίδι για να επιδιορθώσει κάποια μηχανή.

Ο Φίνος «έφυγε» σαν σήμερα το 1977 και μαζί του έφυγε και ένα μεγάλο μέρος της κινηματογραφικής μαγείας του τόπου μας. Το έργο του όμως παραμένει αθάνατο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ