Παραλήρημα του Κάνιε Γουέστ: «Μου αρέσει ο Χίτλερ» – «Αγαπώ τους Ναζί»

Ο Κάνιε Γουέστ προκάλεσε οργή την Πέμπτη, εκφράζοντας την «αγάπη» του για τους Ναζί και τον θαυμασμό του για τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης ζωντανής μετάδοσης με τον συνωμοσιολόγο Άλεξ Τζόουνς.

Στην έκτακτη εμφάνιση στο Infowars του Τζόουνς, ο Γουέστ – γνωστός πλέον ως Ye – φορούσε μια μαύρη μάσκα που κάλυπτε εντελώς το πρόσωπό του, καθώς παραληρούσε για την αμαρτία, την πορνογραφία και τον διάβολο.

«Μου αρέσει ο Χίτλερ», είπε ο Γουέστ σε ένα σημείο.

Παρόλο που ο Γουέστ έκρυβε το πρόσωπό του – η μάσκα δεν είχε ούτε σχισμές στα μάτια ούτε στο στόμα – δεν φαινόταν να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν αυτός. Ο Τζόουνς τον προσφωνούσε ως Γουέστ καθώς μιλούσαν, το Infowars διαφήμισε τη συνέντευξη ως συνέντευξη με τον Γουέστ, και κάποια στιγμή ο Τζόουνς πήρε το κινητό του Γουέστ και ανέβασε ένα tweet στο λογαριασμό του που εμφανίστηκε σε πραγματικό χρόνο.

Ο Γουέστ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2024, έχει μιλήσει ανοιχτά για τον αγώνα του με την ψυχική ασθένεια, αλλά η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του συνεχίζει να προκαλεί ανησυχίες.

Ο ράπερ-επιχειρηματίας έχει δει τις εμπορικές του σχέσεις να καταρρέουν μετά από μια σειρά αντισημιτικών σχολίων.

Αλλά στη μακρά εμφάνισή του στο livestream του Infowars, ο Γουέστ ήταν αμετανόητος, προκαλώντας σαστισμένα γέλια και ακόμη και διαφωνίες από τον ακροδεξιό οικοδεσπότη Τζόουνς.

«Βλέπω καλά πράγματα και στον Χίτλερ επίσης», είπε στον Τζόουνς.

«Αυτός ο τύπος… εφηύρε τους αυτοκινητόδρομους, εφηύρε το ίδιο το μικρόφωνο που χρησιμοποιούσα ως μουσικός, δεν μπορείς να πεις φωναχτά ότι αυτός ο άνθρωπος έκανε ποτέ κάτι καλό, και τελείωσα με αυτό.

«Τελείωσα με την κατηγοριοποίηση, κάθε ανθρώπινο ον έχει κάτι πολύτιμο που έφερε στον κόσμο, ειδικά ο Χίτλερ.

«Μου αρέσει ο Χίτλερ».

Ο Τζόουνς, ένας κατά συρροήν προβοκάτορας που έχει καταδικαστεί να πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις επειδή ισχυρίστηκε ότι ένας από τους πιο θανατηφόρους πυροβολισμούς σε σχολεία της Αμερικής ήταν «φάρσα», παρενέβη λέγοντας ότι «οι Ναζί ήταν κακοποιοί και έκαναν πολύ άσχημα πράγματα».

Ο Γουέστ δεν υποχώρησε.

«Αλλά έκαναν και καλά πράγματα. Πρέπει να σταματήσουμε να υποτιμούμε τους Ναζί όλη την ώρα… Αγαπώ τους Ναζί».

Τον Οκτώβριο ο γερμανικός γίγαντας αθλητικών ειδών Adidas διέκοψε την επικερδή συνεργασία του με τον Γουέστ μετά τις αντισημιτικές δηλώσεις του σταρ, μεταξύ των οποίων και η απειλή ότι «θα φτάσει στο death con 3 με τους Εβραίους», κάνοντας μια ανορθόγραφη αναφορά στην αμερικανική στρατιωτική ετοιμότητα.

Ο παρισινός οίκος μόδας Balenciaga και η αμερικανική εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων Gap έχουν επίσης τερματίσει τις σχέσεις με τον Γουέστ, ο οποίος εμφανίστηκε σε επίδειξη μόδας στο Παρίσι φορώντας ένα πουκάμισο με το σύνθημα «White Lives Matter», μια μομφή προς το κίνημα για τη φυλετική ισότητα Black Lives Matter.

Ο Γουέστ εμφανίστηκε στην εκπομπή του Τζόουνς με τον Νικ Φουέντες, τον ίδιο υπέρμαχο της λευκής υπεροχής με τον οποίο ο Γουέστ δείπνησε την περασμένη εβδομάδα με τον Ντόναλντ Τραμπ στην έπαυλη του πρώην προέδρου στη Φλόριντα, σε μια συνάντηση που προκάλεσε οργή.

Η ζωντανή μετάδοση της Πέμπτης προκάλεσε την άμεση καταδίκη από τον Ρεπουμπλικανικό Εβραϊκό Συνασπισμό, ο οποίος χαρακτήρισε τους τρεις άνδρες μια αηδιαστική τριανδρία συνωμοσιολόγων, αρνητών του Ολοκαυτώματος και αντισημιτών.

«Δεδομένου του επαίνου του για τον Χίτλερ, δεν μπορεί να υπερθεματίσει κανείς ότι ο Κάνιε Γουέστ είναι ένας άθλιος, αποκρουστικός φανατικός που έχει στοχοποιήσει την εβραϊκή κοινότητα με απειλές και συκοφαντίες ναζιστικού τύπου», αναφέρεται σε δήλωση του συνασπισμού.

«Οι συντηρητικοί που λανθασμένα έχουν ενδώσει στον Κάνιε Γουέστ πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι είναι παρίας. Φτάνει πια».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ