Ο βασιλιάς Χάραλντ επέστρεψε στην Νορβηγία μετά τις διακοπές στην Μαλαισία – Του έβαλαν προσωρινό βηματοδότη

Ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας επέστρεψε από τη Μαλαισία την Κυριακή (3/3), αφού αρρώστησε σε διακοπές και πέρασε αρκετές ημέρες στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε το βασιλικό παλάτι.

Ο γηραιότερος βασιλεύων μονάρχης στην Ευρώπη, στα 87 του χρόνια, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο ενώ βρισκόταν σε ιδιωτικό ταξίδι στο νησί θέρετρο Λανγκάουι.

Το παλάτι είπε το Σάββατο ότι του τοποθετήθηκε ένας «προσωρινός» βηματοδότης, καθώς ο προσωπικός του γιατρός εκτίμησε ότι θα έκανε την επιστροφή του ασφαλέστερη.

Ένα ιατρικό αεροπλάνο που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Βασιλιά απογειώθηκε από το Λανγκάουι το απόγευμα, αφού η αστυνομία συνόδευσε μια νηοπομπή που περιελάμβανε ένα ασθενοφόρο από το νοσοκομείο στο αεροδρόμιο, ανέφερε δημοσιογράφος του AFP.

Η βασίλισσα Σόνια ταξίδευε με τον βασιλιά, ο οποίος θα έκανε εξετάσεις στο νοσοκομείο Rikshospitalet στο Όσλο, μετά την επιστροφή του στη Νορβηγία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το παλάτι.

«Ο βασιλιάς θα είναι σε αναρρωτική άδεια για δύο εβδομάδες. Ο διάδοχος θα είναι εκείνη την περίοδο αντιβασιλέας και θα αναλάβει τα συνταγματικά καθήκοντα του βασιλιά». Ο Haakon, διάδοχος της Νορβηγίας, 50 ετών, είχε ήδη προεδρεύσει ερήμην του πατέρα του.

Το Σάββατο, το Παλάτι είχε πει ότι ο βασιλιάς θα μπορούσε να ταξιδέψει πίσω στην χώρα του σε μερικές μέρες. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τον στρατό της Νορβηγίας να βοηθήσει με το ταξίδι.

Ο βασιλιάς Χάραλντ, τελετουργικός αρχηγός κράτους της Νορβηγίας από το 1991, είναι ο γηραιότερος εν ζωή μονάρχης της Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια έχει νοσηλευτεί επανειλημμένα με λοιμώξεις και έχει υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς.

Έπαθε λοίμωξη του αναπνευστικού τον Ιανουάριο, λίγες μέρες αφότου απέρριψε τις εικασίες ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί από το θρόνο, ακολουθώντας το παράδειγμα της μακρινής ξαδέρφης του βασίλισσας Μαργαρίτας Β στη Δανία.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Støre είπε ότι ήταν «λυπημένος» που άκουσε για τη νοσηλεία του βασιλιά και του ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση», ανέφερε η NTB. Παρά την επισφαλή φυσική κατάσταση του Χάραλντ, ο βασιλιάς είναι σίγουρος ότι θέλει να συνεχίσει ως βασιλεύων μονάρχης της Νορβηγίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ