Στο νοσοκομείο ο βασιλιάς Χάραλντ της Νορβηγίας – Είναι ο γηραιότερος μονάρχης της Ευρώπης

Ο βασιλιάς Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας νοσηλεύτηκε με λοίμωξη ενώ βρισκόταν σε διακοπές στη Μαλαισία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βασιλικός οίκος της Νορβηγίας την Τρίτη.

Ο βασιλιάς, 87 ετών, που είναι ο γηραιότερος μονάρχης στην Ευρώπη, απολάμβανε ένα ταξίδι στο εξωτερικό πριν εισαχθεί στο νοσοκομείο Sultanah Maliha στο θέρετρο Langkawi της Μαλαισίας. 

Δύο ημέρες πριν από τα 87α γενέθλια του Χάραλντ την περασμένη εβδομάδα, το παλάτι ανακοίνωσε ότι ο βασιλιάς θα πραγματοποιούσε ένα ιδιωτικό ταξίδι στο εξωτερικό, χωρίς να προσδιορίσει τον προορισμό ή τις ημερομηνίες, σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Οι λεπτομέρειες για την κατάσταση του βασιλιά είναι περιορισμένες. Ωστόσο, ο βασιλιάς Χάραλντ λέγεται ότι λαμβάνει καλή φροντίδα τόσο από το ιατρικό προσωπικό της Μαλαισίας όσο και από τη Νορβηγία, σύμφωνα με το Παλάτι.

Ο 87χρονος μονάρχης αντιμετώπισε αρκετές ασθένειες τους τελευταίους μήνες και υποβλήθηκε σε εγχείρηση καρδιάς το 2020. Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jonas Gahr Støre είπε ότι ήταν «λυπημένος» για τη νοσηλεία του βασιλιά και του ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση», ανέφερε η NTB.

Ο Χάραλντ είναι αρχηγός του κράτους της Νορβηγίας από το 1991 και είναι ο γηραιότερος εν ζωή μονάρχης της Ευρώπης.

Και τον περασμένο μήνα, η βασιλική οικογένεια επιβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί μετά από εικασίες ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει τα βήματα της βασίλισσας Μαργαρίτας της Δανίας, η οποία παραιτήθηκε.

Ο μονάρχης, 87 ετών, (ο οποίος είναι ο δεύτερος ξάδερφος του βασιλιά Καρόλου Γ’) επέμεινε ότι η υπόσχεση που έδωσε στο νορβηγικό κοινοβούλιο όταν ανέβηκε στο θρόνο το 1991 «διαρκεί για τη ζωή».

Ο Βασιλιάς Χάραλντ είπε στο Faktisk.no: «Συμμετάσχω σε ό,τι έχω πει από παλιά. Έχω δώσει όρκο στο Στόρτινγκ, και διαρκεί μια ζωή».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ