Ο πρίγκιπας Χάρι θυμάται την στιγμή που κατάλαβε πως «Ο Ουίλι ήταν ο κληρονόμος και εγώ ρεζέρβα»

Ο πρίγκιπας Χάρι θυμήθηκε μια ανείπωτη αλλά απτή στιγμή. Ήταν τότε, μέσα στα τείχη του Κάστρου Μπαλμόραλ, που οι ρόλοι του «κληρονόμου» και του «εφεδρικού», της ρεζέρβας, αποκρυσταλλώθηκαν για εκείνον και τον αδελφό του, πρίγκιπα Ουίλιαμ.

Καθώς οι δύο πρίγκιπες δέχονταν τη βασιλική ανατροφή, ήταν τα μικρά πράγματα που συχνά μιλούσαν πιο δυνατά. Μερικές φορές, ακόμη και η παραχώρηση προσωπικού χώρου θα μπορούσε να αποκαλύψει περισσότερα από μια μεγάλη ανακοίνωση.

Ο πρίγκιπας Χάρι αποκαλύπτει τη στιγμή που ήξερε ότι ήταν η «ρεζέρβα»

Τα κτήματα της βασιλικής οικογένειας, όπως τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και το Κάστρο Μπαλμόραλ, φημίζονται για τους μεγάλους χώρους τους. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, για παράδειγμα, έχουν 775 δωμάτια.

Αλλά ο Χάρι και ο Ουίλιαμ στριμώχνονταν μαζί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους παραμονών στη Σκωτία στο Κάστρο Μπαλμόραλ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το κτήμα έχει πάνω από 50 υπνοδωμάτια.

Στα απομνημονεύματα του, Spare, ο Χάρι εμβαθύνει στην εμπειρία του να μένει στο ίδιο δωμάτιο με τον αποξενωμένο πλέον αδελφό του.

Ο Χάρι περιέγραψε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο που είχε διατεθεί στους δύο πρίγκιπες στο Κάστρο Μπαλμόραλ. Το δωμάτιο χωρίστηκε σε δύο τμήματα: ένα αισθητά μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο, το οποίο καταλάμβανε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Αντίθετα, το μέρος του Χάρι ήταν πιο μέτριο, χωρίς τις ανέσεις και τις πολυτέλειες που απολάμβανε ο αδελφός του. Αν και ποτέ δεν αμφισβήτησε την ανισότητα, ο Χάρι αναγνώρισε ότι δεν χρειαζόταν.

«Ποτέ δεν ρώτησα γιατί. Δεν με ένοιαζε. Δεν χρειάστηκε όμως να ρωτήσω. Δύο χρόνια μεγαλύτερος από εμένα, ο Willy ήταν ο κληρονόμος, ενώ εγώ ήμουν ο εφεδρικός», έγραψε ο Χάρι.

Ο Δούκας του Σάσεξ θυμάται την εποχή του στο εμβληματικό κάστρο Μπαλμόραλ

Ο Χάρι πρόσφερε μια πλούσια, λεπτομερή περιγραφή της εσωτερικής αρχιτεκτονικής του Κάστρου Μπαλμόραλ στο ίδιο κεφάλαιο των απομνημονευμάτων του.

Ο Δούκας του Σάσεξ “ζωγράφισε” μια επιβλητική εικόνα της κύριας εισόδου, τονίζοντας την εκτεταμένη στοά, τα σκούρα γρανιτένια σκαλοπάτια και την υπερμεγέθη εξώπορτα σε απόχρωση βελανιδιάς.

Ο Χάρι περιέγραψε επίσης διάφορα δωμάτια μέσα στο ευρύχωρο κτήμα. Κάθε χώρος σχεδιάστηκε για δραστηριότητες όπως για διάβασμα ή για να απολαύσει κάποιος το τσάι του.

Ο Χάρι έκλεισε την περιγραφή με το πιο σημαντικό δωμάτιο του κάστρου. Το δωμάτιο, γνωστό ως ο κύριος θάλαμος, βρίσκεται στην κορυφή των υπολειμμάτων ενός ακόμη παλαιότερου φρουρίου του 14ου αιώνα.

Παρά το μεγαλείο του κάστρου, είναι ενδιαφέρον ότι ο Χάρι και ο Ουίλιαμ έπρεπε να μοιράζονται δωμάτια, τουλάχιστον στα νεότερα τους χρόνια.

Στο Spare, ο Χάρι εμβαθύνει στην εμπειρία του να μοιράζεται χώρο με τη βασίλισσα Ελισάβετ II κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών του στο Μπαλμόραλ. Θυμήθηκε ότι η βασίλισσα, συχνά συνοδευόμενη από τα κοργκί της, συνήθως επέλεγε να πάρει το ασανσέρ για την κρεβατοκάμαρά της στον δεύτερο όροφο.

«Όποτε η γιαγιά ανέβαινε στην κρεβατοκάμαρά της στον δεύτερο όροφο, με τα κοργκί δίπλα στα τακούνια της, προτιμούσε τον ανελκυστήρα. Τα κοργκί το προτιμούσαν επίσης», δήλωσε ο Χάρι. «Κοντά στο ασανσέρ της γιαγιάς, υπήρχε μια μικρή σκάλα με ένα βαρύ σιδερένιο κάγκελο. Οδηγούσε στον δεύτερο όροφο, όπου βρισκόταν ένα άγαλμα της βασίλισσας Βικτώριας. Πάντα της υποκλινόμουν, καθώς περνούσα».

Δεν είναι πλέον τακτικός του Μπαλμόραλ, η απουσία του Χάρι είναι ένα μείγμα της επιλογής του να απομακρυνθεί από τις βασιλικές ευθύνες, του σχολείου του Άρτσι και φυσικά των άσχημων σχέσεων με τον πατέρα και τον αδελφό του. Σε αντίθεση με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η σχολική χρονιά αρχίζει συχνά στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Άρτσι ξεκινά τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από τον Αύγουστο.

Κατά συνέπεια, όταν οι Βρετανοί βασιλιάδες εγκατασταθούν στο Μπαλμόραλ, ο Άρτσι είναι πιθανότατα ήδη βυθισμένος στη νέα του σχολική χρονιά. Αυτό διαφέρει από την εμπειρία των ξαδέλφων του, του πρίγκιπα Τζορτζ, της πριγκίπισσας Σάρλοτ και του πρίγκιπα Λούις, οι οποίοι γενικά δεν ξεκινούν τη σχολική τους χρονιά πριν έρθει ο Σεπτέμβριος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ