Μουσικές προτάσεις από τον Ιωσήφ Αβράμογλου

Μερικές φορές όταν δημοσιεύουμε λίστες με τραγούδια ή δίσκους, πολλοί φίλοι πιστεύουν ότι είναι λίστες που συντάσσω εγώ προσωπικά, όπως π.χ. πρόσφατα η λίστα με τα 25 καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών, η οποία όμως δεν είναι δική μου λίστα αλλά του περιοδικού Rolling Stone και βέβαια ολόκληρη η λίστα δεν έχει μόνο 25 τίτλους αλλά πεντακόσιους (500 Greatest Albums of All Time).

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Κάποιοι όμως θα ήθελαν μερικές προτάσεις και από μένα. Έτσι λοιπόν εδώ παρακάτω θα βρείτε τραγούδια σε εκτελέσεις που πιστεύω ότι αξίζουν της προσοχής των φίλων της μουσικής. Άλλωστε για εμένα είναι ιδιαιτέρως αγαπημένα. Τραγούδια σαν αυτά τα αποκαλώ “Signature Songs”.

Donny Hathaway – “A Song For You”

Αυτό το αριστούργημα που το έγραψε ο καλλιτέχνης τον οποίον είχε για ίνδαλμα ο Elton John, δεν υπάρχει σημαντικός καλλιτέχνης που δεν το ερμήνευσε! Το είχε γράψει ο ανεπανάληπτος Leon Russell το 1970 και ήταν ο πρώτος που το ηχογράφησε. Ακολούθησαν και… μερικοί ακόμα: Andy Williams, Carpenters, Willie Nelson, Aretha Franklin, Ray Charles, Herbie Hancock & Christina Aguilera, Whitney Houston, Amy Winehouse, Simply Red, Michael Buble και άλλοι. Η εκτέλεση του Donny Hathaway είναι για μένα μία από τις καλύτερες.

Tony Bennett & Aretha Franklin – “How Do You Keep The Music Playing”

O Γάλλος Michel Legrand είναι για μένα ο μεγαλύτερος συνθέτης της ηπειρωτικής Ευρώπης, που έγραψε εξαιρετικά κομμάτια, τα οποία έγιναν τεράστιες επιτυχίες και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αυτό, που το πρωτοέκαναν επιτυχία ο James Ingram μαζί με την Patti Austin, πάνω σε στίχους του Alan και της Marilyn Bergman και υπό την φροντίδα της παραγωγής από τον Quincy Jones. Ο οποίος το έκανε παραγωγή και με τον Frank Sinatra.

Al Green – “How Can You Mend a Broken Heart”

Μπορεί το κομμάτι να το έβγαλαν οι Bee Gees το 1971 με το άλμπουμ τους ” Trafalgar”, ο Al Green όμως το έστειλε σε άλλη διάσταση.

Stevie Wonder – “Lately”

Είναι πολλά τα εξαιρετικά τραγούδια του Stevie Wonder, αλλά αυτό πιστεύω ότι είναι ένα από τα καλύτερά του.

Nnenna Freelon – “I Say a Little Prayer”

Απίθανη τραγουδίστρια, που είχα την τεράστια χαρά και τιμή να την φέρω για δύο εμφανίσεις στο “Παλλάς” μαζί με τους The Philip Morris Superband στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

James Brown & Marva Whitney – “Sunny”

O μεγάλος godfather της soul μαζί με την υπέροχη Marva Whitney από το Kansas, η οποία έκανε πολλές περιοδείες και είχε και προσωπική σχέση μαζί του, στην υπέροχη σύνθεση του Bobby Hebb.

Esperanza Spalding – “Overjoyed”

Το τραγούδι αυτό του Stevie Wonder διάλεξε να παίξει η μοναδική καλλιτέχνης προς τιμήν του μέσα στον Λευκό Οίκο.

Michael McDonald – “All In Love Is Fair”

Αυτός ο ανεπανάληπτος τραγουδιστής, που πέρασε από τις τάξεις των Stelly Dan και των Doobie Brothers, έχει το ίδιο βασικό χαρακτηριστικό που είχε και ο Elvis Presley: είναι λευκός και έχει νέγρικη φωνή!

Johnny Mathis – “Chances Are”

Πολλοί θεωρούσαν ότι ο Johnny Mathis ήταν η συνέχεια του Nat King Cole. Πάντως ήταν ο πρώτος μαύρος τραγουδιστής που έγινε εκατομμυριούχος από τις πωλήσεις των δίσκων του. Το συγκεκριμένο είχε κυκλοφορήσει το 1957 και τον καθιέρωσε για τα καλά.

Lang Lang & Andra Day – “Empire State Of Mind”

Εκείνος είναι για μένα ο κορυφαίος άντρας πιανίστας στον κόσμο, εκείνη μία ιδιαίτερη ερμηνεύτρια με μοναδικές ικανότητες. Το υπέροχο κομμάτι η μεγάλη επιτυχία της Alicia Keys με τον Jay-Z, βασισμένη στο παλαιότερο τραγούδι των Moments “Love on a Two-Way Street”.

Lara Fabian – “Je Suis Malade”

Εκπληκτική ερμηνεία στο τραγούδι του Serge Lama, σε συναυλία της Lara Fabian στο Κρεμλίνο.

 

Andrea Bocelli – “Besame Mucho”

Μοναδική εκτέλεση του κλασικού κομματιού στο Lake Las Vegas το 2006 με τον David Foster στο πιάνο.

Concha Buika – “La Bohemia”

Η πιο εξωτική απόδοση του αριστουργήματος που μας είχε χαρίσει ο Charles Aznavour.

Ibrahim Ferrer & Omara Portuondo – “Quizas Quizas Quizas”

Το παραδοσιακό κουβανέζικο τραγούδι, που έκανε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη ο Nat King Cole με την βελούδινη φωνή του το 1958, παρόλο που το είχε ερμηνεύσει νωρίτερα ο Bing Crosby.

Εδώ οι κορυφαίοι Κουβανοί Ibrahim Ferrer και Omara Portuondo των Buena Vista Social Club, οι οποίοι επανέφεραν το κομμάτι στην αυθεντική του βάση.

Maná – “Hasta Que Te Conocí”

To σπουδαίο τραγούδι του Μεξικάνου Juan Gabriel σε πιό σύγχρονη εκτέλεση, από τους εξαιρετικούς Maná.

Benise – “Malaguena”

Απίστευτος flamenco κιθαρίστας από την Nebraska της Αμερικής δίνει άλλη διάσταση στο κλασικό κομμάτι.

Jacob Gurevitsch – “Lovers in Paris”

Από τα λίγα καλά κομμάτια που γράφτηκαν στον 21ο αιώνα μέχρι στιγμής.

Jamie Cullum – “Pure Imagination”

Το τραγούδι ακουγόταν στην ταινία του 1971 “Willy Wonka & the Chocolate Factory”, με πρωταγωνιστή τον Gene Wilder. Εδώ μιά ξεχωριστή εκτέλεση από τον πολλά υποσχόμενο Jamie Cullum.

Jamie Cullum – “If I Never Sing Another Song”

Ενα υπέροχο κομμάτι που είχε γράψει ο Γερμανός Udo Jürgens (στο βίντεο κάθεται στην τιμόμενη θέση με κόκκινο μαντήλι στην τσέπη) το 1968, ενώ τους αγγλικούς στίχους έβαλε ο Don Black το ’76. Στα αγγλικά το πρωτοερμηνεύσει η Shirley Bassey. Στο τέλος του βίντεο ο δημιουργός συγχαίρει τον ερμηνευτή, καθώς και οι δύο είναι συγκινημένοι.

Michael Bublé – “Cry Me a River”

Αυτό ίσως είναι το κορυφαίο standard κομμάτι από το λεγόμενο American Songbook. Αξιος σύγχρονος crooner ο Καναδός Michael Bublé μας έδωσε μία απρόσμενη spectacular εκτέλεση του τραγουδιού με μία απίστευτη ενορχήστρωση.

Michel Petrucciani – “Cantabile”

Μία μουσική ιδιοφυία που δυστυχώς η κατάσταση της υγείας του μας έκανε να τον αποχωρηστούμε. Εφυγε από τη ζωή το 1999 σε ηλικία μόλις 36 ετών αλλά το έργο του θα παραμένει λαμπρό για πάντα.

Dr. John – “In A Sentimental Mood”

Στο αριστούργημα του Duke Ellington έβαλε όλη την ψυχή του ο αξέχαστος Dr. John.

Hiromi Uehara – “I’ve Got Rhythm”

Αν με ρωτούσε κάποιος ποιά είναι η καλύτερη πιανίστρια στον πλανήτη σήμερα, θα του απαντούσα ανεπιφύλακτα… η Ιαπωνέζα Hiromi Uehara! Αν ζούσε ο George Gershwin, δεν θα με ενδιέφερε τίποτα περισσότερο από την γνώμη του για την εκτέλεση αυτή στο κομμάτι που είχε γράψει ο ίδιος το 1930. Είναι η καλλιτέχνις που μας άφησε στη θέση του ο Chick Corea.

Havasi – “The Storm”

Ο Ουγγαρέζος πιανίστας που εντυπωσιάζει με κάθε κομμάτι του.

Joe Bonamassa & Tina Guo – “Woke Up Dreaming”

Μοναδική live ηχογράφηση από το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το πρωί, ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “After Midnight… όπως έλεγε και ο J.J. Cale”, με πολλή και καλή μουσική). twitter:@IosifAvramoglou

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ