Μπρους Γουίλις: Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια από την οποία πάσχει – Τα συμπτώματα

Ο Μπρους Γουίλις διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια, ανέφερε η σύζυγός του Έμα Χέμινγκ Γουίλις μέσω Instagram την Πέμπτη (16/2).

Μπρους Γουίλις: Το τρυφερό βίντεο της συζύγου του – «Ήταν εκείνος ο χειμώνας που τον ερωτεύτηκα»

Εξήγησε ότι η κατάσταση του 67χρονου ηθοποιού έχει επιδεινωθεί από τότε που η οικογένεια αποκάλυψε για πρώτη φορά τη διάγνωση αφασίας πέρυσι. «Από τότε που ανακοινώσαμε τη διάγνωση αφασίας του Μπρους την άνοιξη του 2022, η κατάσταση του Μπρους έχει προχωρήσει και τώρα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη διάγνωση: μετωποκροταφική άνοια (γνωστή ως FTD)», έγραψε.

«Δυστυχώς, οι προκλήσεις στην επικοινωνία είναι μόνο ένα σύμπτωμα της ασθένειας που αντιμετωπίζει ο Μπρους. Αν και αυτό είναι επώδυνο, είναι ανακούφιση να έχουμε επιτέλους μια σαφή διάγνωση» πρόσθεσε.

Μπρους Γουίλις: Ένα ατύχημα στα γυρίσματα της ταινίας «Tears of the Sun» μπορεί να του προκάλεσε την αφασία

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια από την οποία πάσχει ο Μπρους Γουίλις

Η μετωποκροταφική άνοια είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα εγκεφαλικών διαταραχών που απειλούν τον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι τμήματα αυτών των λοβών ατροφούν και η συρρίκνωση αυτών των περιοχών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ομιλίας, συναισθηματικά προβλήματα και αλλαγές στην προσωπικότητα.

Η Δρ. Allison Reiss, ειδικός σε ασθένειες που σχετίζονται με την άνοια, μέλος του Ιατρικού, Επιστημονικού και Μνήμης Screening Advisory Board του Ιδρύματος Alzheimer της Αμερικής, μίλησε στο PEOPLE σχετικά με την πάθηση και μερικά από τα πράγματα που μπορεί να βιώνουν ο Μπρους Γουίλις και η οικογένειά του.

Αν και δηλώνοντας ότι η FTD είναι διαφορετική από τη νόσο του Αλτσχάιμερ – με την οποία συχνά συγχέεται – λόγω ορισμένων πτυχών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι αντίστοιχες χημείες τους επηρεάζουν τον εγκέφαλο, η Weiss ανέφερε ότι η πρόγνωση είναι η ίδια.

«Καταλήγεις να χάσεις τόσο μεγάλο μέρος του εγκεφάλου σου που καταλήγεις σε φυτική κατάσταση», σημείωσε. «Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή πραγματικότητα, πηγαίνει μόνο προς τα κάτω. Όλοι θέλουν να μάθουν ποια είναι η θεραπεία, ποια είναι η θεραπεία: Τίποτα. Δεν μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τίποτα για να σταματήσουμε την πρόοδο» περιέγραψε.

Η οικογένεια Γουίλις είπε στην επίσημη ανακοίνωσή της σχετικά με τη διάγνωση του Μπρους ότι πρόκειται μια «σκληρή» ασθένεια και η Reiss συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση.

«Νομίζω ότι το «σκληρό» είναι πολύ εύστοχο», σημείωσε. «Το να βλέπεις κάποιον με μια εγκεφαλική διαταραχή που τον απομακρύνει κομμάτι-κομμάτι, αλλά είναι υγιής κατά τα άλλα – επειδή πολλοί άνθρωποι με αυτές τις διαταραχές είναι πολύ υγιείς – είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να το βλέπει αυτό».

Τα συμπτώματα της ασθένειας – «Δεν καταλαβαίνουν πια τις λέξεις»

Η Reiss περιέγραψε μερικά από τα συμπτώματα της πρωτοπαθούς προοδευτικής αφασίας, της κατηγορίας FTD που πιστεύει ότι βιώνει ο Μπρους Γουίλις.

«Αυτοί είναι άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν πια τις λέξεις. Χάνουν την ικανότητα να ονομάζουν πράγματα ή δεν μπορούν να βρουν το σωστό όνομα για τα πράγματα. Καθώς εξελίσσεται δεν ξέρουν πια τι σημαίνουν οι λέξεις» εξηγεί η γιατρός.

«Ξεχνούν το όνομα οικείων αντικειμένων — θα πουν ένα μπολ πιάτο ή ένα πιρούνι, μαχαίρι, απλά δεν μπορούν να βρουν τη σωστή λέξη. Στην αρχή, ξέρουν τι θέλουν να πουν, αλλά με την εξέλιξη της ασθένειας, χάνουν τις έννοιες των λέξεων».

Τα αίτια της FTD είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστα, αλλά ορισμένες γενετικές μεταλλάξεις έχουν συνδεθεί με τη νόσο. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους με την πάθηση δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό άνοιας. Οι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να παρατηρούν συμπτώματα μεταξύ 40 και 65 ετών, αλλά μπορεί να επηρεάσουν άτομα που είναι νεότερα. Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας για άτομα κάτω των 60 ετών.

Δεν υπάρχει ούτε τεστ ούτε θεραπεία

Δεν υπάρχει ενιαίο τεστ για τη διάγνωση της νόσου, επομένως οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν τα αντανακλαστικά, τη μνήμη και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων των ασθενών μεταξύ άλλων παραγόντων υγείας για να καταλήξουν σε διάγνωση. Υπολογίζεται ότι 50.000 έως 60.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν διαγνωστεί με διαταραχή FTD, σύμφωνα με την Ένωση για τον Μετωποκροταφικό Εκφυλισμό.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεραπείες ή θεραπεία για το FTD, αλλά τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν με τα συμπτώματα. Η Reiss προτείνει στις οικογένειες που παλεύουν με την ασθένεια να αξιολογήσουν την υγεία τους και να κάνουν βήματα για να βρουν υποστήριξη, καθώς και να βρίσκουν νόημα σε κάθε λεπτό.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ