Μπρους Γουίλις: Ένα ατύχημα στα γυρίσματα της ταινίας «Tears of the Sun» μπορεί να του προκάλεσε την αφασία

Ο διάσημος ηθοποιός Μπρους Γουίλις αν και έχει πλέον αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας, εξακολουθεί να απασχολεί τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους πολυάριθμους θαυμαστές του με το πρόβλημα της υγείας του.

Τώρα, εννέα μήνες μετά την ανακοίνωση ότι σταματάει την υποκριτική, υπάρχει μια φήμη για το ποια ενδέχεται να είναι η προέλευση της ασθένειας του ηθοποιού.

Ο ηθοποιός, που έχει ταυτιστεί με την συμμετοχή του σε ταινίες δράσης και που πρωταγωνίστησε πρόσφατα σε ταινίες μικρού μήκους χαμηλού προϋπολογισμού, είχε ένα ατύχημα στα γυρίσματα της πολεμικής ταινίας του Antoine Fuqua, «Tears of the Sun», το 2003 και αυτό θα μπορούσε να ήταν η αιτία της αφασίας που του εκδηλώθηκε.

Το εν λόγω ατύχημα συνέβη όταν ο Μπρους Γουίλις χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα βλήμα. Μάλιστα, μετά τον τραυματισμό, ο ηθοποιός μήνυσε τα Revolution Studios για “ακραίο ψυχικό, σωματικό και συναισθηματικό πόνο” και επίσης τον διευθυντή ειδικών εφέ, Joe Pancake.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ηθοποιός προκάλεσε ποικίλα σχόλια με την απόφαση του, να αφήσει από 1 εκατομμύριο δολάρια στις κόρες που απέκτησε από τον γάμο του με την Ντέμι Μουρ, όταν η συνολική αξία της περιουσίας του αποτιμάται στα 250 εκατομμύρια δολάρια.

Η ανακοίνωση της οικογένειας

Με ανάρτησή της στο instagram η οικογένεια του 67χρονου σταρ είχε ανακοινώσει την απόσυρση του από την υποκριτική: «Προς τους καταπληκτικούς υποστηρικτές του Bruce, ως οικογένεια θα θέλαμε να μοιραστούμε ότι ο αγαπημένος μας Bruce αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα υγείας και έχει πρόσφατα διαγνωστεί με αφασία, η οποία επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες. Ως αποτέλεσμα αυτού και έπειτα από πολλή περίσκεψη ο Bruce αποσύρεται από την υποκριτική που σήμαινε τόσα πολλά γι’ αυτόν», προστίθεται στην ανάρτηση.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Demi Moore (@demimoore)

Τι είναι η αφασία

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, αφασία είναι μια κατάσταση που στερεί στον ασθενή την ικανότητα επικοινωνίας. Μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά του να μιλάτε, να γράφει και να κατανοεί τόσο τα γραπτά κείμενα όσο και την προφορική επικοινωνία. Η πάθηση “συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή έναν τραυματισμό στο κεφάλι. Αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σταδιακά από έναν βραδέως αναπτυσσόμενο όγκο στον εγκέφαλο ή μια ασθένεια που προκαλεί προοδευτική, μόνιμη βλάβη (εκφυλιστική)”.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα iatronet, ο ειδικός επιστημονικός όρος αφασία (στερητικό α- και ‘’φασία’’ από το ρήμα (φημί =λέγω) αναφέρεται σε κάθε μερική ή ολική απώλεια γλωσσικών ικανοτήτων σε ενήλικες και παιδιά και γενικότερη ανικανότητα λόγου.

Ο λόγος είναι το κύριο μέσο του ανθρώπου ώστε να επικοινωνήσει με το περιβάλλον του. Στην περίπτωση της αφασίας το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει, να αποδώσει  το σωστό νόημα στις λέξεις, να κατανοήσει και πολλές φορές να διαβάσει. Στα μικρά παιδιά, ο εγκέφαλος των οποίων διατηρεί την πλαστικότητα του, υπάρχει καλύτερη πρόγνωση για αποκατάσταση. Αυτό δεν συμβαίνει με τους ενήλικους, όπου η αποκατάσταση μπορεί να μην καταστεί δυνατή ή να μην είναι ολοκληρωμένη ή να μην είναι ταχεία.

Η αφασία μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές των εγκεφαλικών αγγείων ή σε εγκεφαλικές βλάβες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ