Ζελένσκι στην G7: Μετά τον πόλεμο μπορεί να επακολουθήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση – Τι ζήτησε

Στη σύνοδο της G7 μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όπου τόνισε πως  “οι Ρώσοι κατακτητές καθημερινά μεταφέρουν στα εδάφη τους Ουκρανούς, από τους οποίους παίρνουν τις ταυτότητες τους και τα τηλέφωνά τους και στη συνέχεια προσπαθούν να τους επιστρατεύουν εντάσσοντας τους στον δικό τους στρατό”, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

“Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τον ακριβή αριθμό των Ουκρανών που έχουν εκτοπισθεί. Τους ανθρώπους εκείνους τους οποίους οι Ρώσοι δια της βίας μεταφέρουν καθημερινά στο έδαφος τους, τους παίρνουν τα έγγραφα, τους τα παίρνουν όλα , τα κινητά τους τηλέφωνα και μετά τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές. Και στη συνέχεια μάλιστα προσπαθούν να τους εντάξουν στον στρατό τους”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι Ρώσοι παράνομα απαγάγουν παιδιά και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του έχουν απαχθεί περισσότερα από δύο χιλιάδες παιδιά.

Στη συνέχεια κάλεσε τους ηγέτες των χωρών της G7 να επιβάλουν καθολικό εμπάργκο στη Ρωσία, μπλοκάροντας όλες τις ρωσικές τράπεζες, όπως και να της στερήσουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το GPS στον πόλεμο, σύμφωνα πάλι με το Ukrinfrom, όπως αναμετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Είναι καλύτερα τώρα να ενισχύσετε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να σταματήσετε αυτή την πολεμική μηχανή, παρά να ασχολείσθε μετά με τις συνέπειες της επισιτιστικής, πολιτικής, παγκόσμιας κρίσης στον τομέα της ασφάλειας. Πρωτοφανείς οι προκλήσεις! Εάν ναι, τότε είναι αναγκαίο το πλήρες εμπάργκο στο εμπόριο με τη Ρωσία. Χρειάζεται να στερήσετε από τη Ρωσία τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το GPS στον πόλεμο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ώστε αυτό το σύστημα να μη βοηθάει τους ρωσικούς πυραύλους και τις βόμβες να καταστρέφουν ειρηνικές πόλεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι οι ρωσικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας πρέπει να αποκλεισθούν πλήρως από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Οι εγκληματίες πολέμου πρέπει να μείνουν γενικά χωρίς χρήματα. Ενώ τα δεσμευμένα περιουσιακά τους στοιχεία πρέπει να μετατραπούν σε αποζημιώσεις για την ανοικοδόμηση της Ουρκανίας» υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι πρέπει να υπάρξει ειρήνη άμεσα, πριν ο κόσμος βρεθεί ενώπιον άλλων μεγάλων προβλημάτων.

«Η Ρωσία κατέστρεψε την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας, κατάφερε ένα ισχυρό πλήγμα στις διεθνείς σχέσεις. Αυτή είναι όμως μόνο η αρχή. Μετά τον πόλεμο αυτό μπορεί να επακολουθήσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεν θα υπάρχει ειρήνη στην ουκρανική γη, τόσο λιγότερα τρόφιμα από την Ουκρανία θα λαμβάνει η παγκόσμια αγορά. Επομένως, σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής, ακόμη και στην Ευρώπη μπορεί να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα σε σχέση με την πρόσβαση σε βασικά είδη, με τις τιμές των προϊόντων. Και αυτό με βεβαιότητα θα επιφέρει την πολιτική αποσταθεροποίηση», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ