Υποβρύχιο Titan: Πώς πέρασαν τις τελευταίες τους στιγμές οι επιβάτες

Οι επιβάτες του καταδικασμένου υποβρυχίου Titan, που κατέβηκε στα βάθη του ωκεανού στο ναυάγιο του Τιτανικού πιθανότατα πέρασαν τις τελευταίες τους στιγμές στο απόλυτο σκοτάδι κοιτάζοντας τα απόκοσμα πλάσματα που επέπλεαν και ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική.

Υποβρύχιο Titan: Οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια

Τραγικές λεπτομέρειες σχετικά με τα τελευταία λεπτά ζωής των επιβατών δημοσιεύθηκαν καθώς η σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Shahzada και μητέρα του Suleman Dawood που πέθαναν ύστερα από την έκρηξη αφηγήθηκε στους New York Times πως το ταξίδι ήταν το αποκορύφωμα της εμμονής της οικογένειας με τα συντρίμμια των 111 ετών. Ερωτεύτηκαν το ναυάγιο όταν επισκέφτηκαν μια έκθεση για τον Τιτανικό στη Σιγκαπούρη το 2012.

Η εμμονή των Dawood αυξήθηκε έπειτα από ένα ταξίδι το 2019 στη Γροιλανδία, όπου τους κίνησαν το ενδιαφέρον οι παγετώνες που κάλυπταν τα παγόβουνα. Ήταν άλλωστε ο λόγος που κατέστρεψε τον Τιτανικό το 1912. Η Κριστίν είπε ότι έπεσε τυχαία πάνω σε μια διαφήμιση του OceanGate που προσέφερε ταξίδια στο διάσημο ναυάγιο. Υποτίθεται ότι εκείνη θα συνόδευε τον δισεκατομμυριούχο σύζυγό της, αλλά ο 19χρονος γιος τους κατέληξε να πάρει τη θέση της επειδή η αρχική εκδρομή του ζευγαριού καθυστέρησε λόγω της πανδημίας και μέχρι εκείνη τη στιγμή, το αγόρι ήταν αρκετά μεγάλο για να πάει.

Υποβρύχιο Titan: Συγκλονίζει η Κριστίν Νταγούντ που έχασε τον άνδρα και τον γιο της – «Το σχέδιο ήταν να πάω εγώ»
υποβρύχιο TITAN
Ο Shahzada Dawood και ο γιος του, Suleman, απεικονίζονται να μοιράζονται μια αγκαλιά πριν επιβιβαστούν στο Titan

Σχεδόν δεν έκαναν το μοιραίο ταξίδι

Η γυναίκα αποκάλυψε ότι ο σύζυγος και ο γιος της σχεδόν δεν έκαναν το μοιραίο ταξίδι για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς η πτήση τους στο St. John’s, Newfoundland – από όπου αποχωρούσε το μητρικό πλοίο ακυρώθηκε και η επόμενη πτήση τους είχε καθυστέρηση.  «Ήμασταν πραγματικά πολύ ανήσυχοι, λέγαμε «Ω, θεέ μου, τι θα γινόταν αν ακυρώσουν και αυτή την πτήση;» είπε η Κριστίν στους Times. «Εκ των υστέρων, προφανώς, μακάρι να το έκαναν».

Τελικά η οικογένεια έφτασε στο Polar Prince εγκαίρως και η Christine και η 17χρονη κόρη της, Alina, επιβιβάστηκαν στις 18 Ιουνίου για να παρακολουθήσουν τον Shahzada, τον Suleman και τους συνεπιβάτες τους να μπαίνουν στο υποβρύχιο και εξαφανίζονται στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Υποβρύχιο Titan: Έρευνες στο πλοίο Polar Prince – Στο “στόχαστρο” τα αρχεία δεδομένων

Παρά το γεγονός ότι είχαν μείνει σε στενά δωμάτια με κουκέτες στο Polar Prince, τρώγοντας σε δίσκους και έκαναν 12ωρες εκπαιδεύσεις τις ημέρες πριν από το ταξίδι, η χήρα σημειώνει ότι ο σύζυγος και ο γιος της ήταν εκστασιασμένοι για το ταξίδι.  Στο μεταξύ, οι προβολές της ταινίας “Τιτανικός” του Τζέιμς Κάμερον προσφέρονταν τακτικά στους επιβάτες.

Η Christine απεικονίζεται σε μια φωτογραφία με τον σύζυγό της Shahzada –  Facebook/Christine Dawood

Όπως ανέφερε οι περισσότερες από τις συναντήσεις περιελάμβαναν εκμάθηση για το αμφιλεγόμενο υποβρύχιο και την ασφάλειά του, αλλά υποστήριξε ότι μερικά από τα μαθήματα ήταν εντελώς ακαταλαβίστικα. «Για την πλευρά της μηχανικής, απλά δεν είχαμε ιδέα. Εννοώ, κάθεσαι σε ένα αεροπλάνο χωρίς να ξέρεις πώς λειτουργεί ο κινητήρας».

Η εξειδικευμένη δίαιτα, η λίστα με τα τραγούδια και τι έβλεπαν από το υποβρύχιο

Όταν οι επιβάτες έφτασαν στο σημείο εκτόξευσης στη μέση του ωκεανού, είπε η Christine, ένιωθε σίγουρη από την «καλά λαδωμένη επιχείρηση» που έτρεξε το OceanGate, με το πλήρωμα να προετοιμάζει τους επιβάτες για το τι να περιμένουν. Ο Ρας είπε στους επιβάτες ότι πρέπει να κάνουν μια «δίαιτα χαμηλών θερμίδων» την ημέρα πριν από το ταξίδι, ενώ το πρωί δεν έπρεπε να πιουν ούτε καφέ. Συνέστησε επίσης να φορούν χοντρές κάλτσες και βαριά ρούχα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών του Ατλαντικού.

Οι επιβάτες προειδοποιήθηκαν ότι μπορεί να δημιουργηθούν πισίνες συμπύκνωσης στο πάτωμα του υποβρυχίου, επομένως θα πρέπει να αποφεύγουν να βρέχονται τα πόδια τους. Τους είπαν επίσης να διατηρήσουν τις προσδοκίες τους μέχρι να φτάσουν στον Τιτανικό, καθώς τα φώτα του υποβρυχίου θα ήταν σβηστά για εξοικονόμηση μπαταρίας, αλλά θα μπορούσαν ακόμα να δουν βιοφωταύγεια θαλάσσια πλάσματα.

Οι επιβάτες ενθαρρύνθηκαν επίσης να φορτώσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια στο πρόγραμμα αναπαραγωγής μουσικής του υποβρυχίου, καθώς το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει τέσσερις ώρες.

Όμως ο Ρας τους είπε να μην φορτώσουν κανένα τραγούδι της country. Η γυναίκα υπογράμμισε ότι ο ενθουσιασμός της οικογένειάς της δεν μειώθηκε ποτέ, ακόμη και όταν ο Σαχζάντα παραπονέθηκε για όλον τον εξοπλισμό που έπρεπε να φορέσει πριν μπει στο υποβρύχιο του Τιτάνα.

Αφού τους αποχαιρέτησαν, η Κριστίν και η κόρη της παρακολούθησαν το υποβρύχιο να βυθίζεται στον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι που εξαφανίστηκε από τα μάτια τους, ταξιδεύοντας περίπου ένα μίλι την ώρα ή τόσο αργά που δεν αισθανόταν καμία αίσθηση κίνησης.

Όταν η επαφή με το σκάφος χάθηκε λιγότερο από δύο ώρες μετά την κάθοδο που διήρκεσε 2,5 ώρες, της είπαν ότι τέτοιες δυσλειτουργίες ήταν γνωστό ότι συνέβαιναν. Εάν η επαφή δεν επανερχόταν εντός της ώρας, το υποβρύχιο θα έριχνε τα βάρη του και θα επέστρεφε στην επιφάνεια. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ και τα συντρίμμια του υποβρυχίου βρέθηκαν την περασμένη Πέμπτη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ