Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Παραδέχθηκε την ενοχή του για τη δολοφονία ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν

Ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν ομολόγησε την ενοχή του για τον ρόλο του στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, που προκάλεσε σοκ και πυροδότησε πρωτοφανές κίνημα κατά της αστυνομικής βίας.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, σε δήλωσή του ανέφερε πως ο Τόμας Λέιν ομολόγησε την ενοχή του για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού που σχετίζεται με τον ρόλο του στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020.

Το βίντεο του θανάτου του 46χρονου Φλόιντ, πεσμένου μπρούμυτα στο έδαφος και δεμένου με χειροπέδες, να φωνάζει ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει» καθώς ο λευκός αστυνομικός είχε γονατίσει στον λαιμό του, έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας αποτροπιασμό και οργή για την αστυνομική βία.

“Είμαι ικανοποιημένος που ο Τόμας Λέιν ανέλαβε την ευθύνη για τον ρόλο του στον θάνατο του Φλόιντ”, είπε ο Έλισον και πρόσθεσε: “Η αναγνώρισή του ότι έκανε κάτι λάθος είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επούλωση των πληγών της οικογένειας Φλόιντ, της κοινότητάς μας και του έθνους. Αν και η λογοδοσία δεν είναι δικαιοσύνη, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή σε αυτήν την υπόθεση και μια απαραίτητη λύση στο συνεχιζόμενο ταξίδι μας προς τη δικαιοσύνη”.


Ο δικηγόρος υπεράσπισης Ερλ Γκρέι είπε ότι ο Λέιν, 39 ετών, συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του επειδή αντιμετώπιζε υποχρεωτική ποινή 12 ετών εάν καταδικαζόταν για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως στην επικείμενη δίκη του.

“Ο πελάτης μου δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να χάσει την υπόθεση της δολοφονίας και έτσι αποφάσισε να δηλώσει ένοχος για ανθρωποκτονία με ποινή 3 ετών, να αποφυλακιστεί σε 2 χρόνια και η υπόθεση δολοφονίας να απορριφθεί”, είπε ο Γκρέι. “Η ποινή θα είναι ταυτόχρονη με την ομοσπονδιακή του ποινή και θα εκτίσει τον χρόνο του σε ομοσπονδιακό ίδρυμα. Έχει ένα νεογέννητο μωρό και δεν ήθελε να ρισκάρει να μην είναι μέρος της ζωής του παιδιού”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 25 Ιουνίου 2021 ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 22 ετών και έξι μηνών για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της ακούσιας ανθρωποκτονίας και της βιαιοπραγίας, που αφορούσαν στον Τζορτζ Φλόιντ. Ήταν ο αστυνομικός που γονάτισε στον λαιμό του Φλόιντ επί εννέα λεπτά παρά το γεγονός ότι ο Αφροαμερικανός εκλιπαρούσε για αέρα.

Οι Τόμας Λέιν, Του Θάο και Αλεξάντερ Κουένγκ είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για συνέργεια σε ανθρωποκτονία για τις πράξεις τους ή τις παραλείψεις τους, καθώς ο συνάδελφός τους Ντέρεκ Σόβιν πίεζε το γόνατό του στον λαιμό του Φλόιντ.

Ο Τόμας Λέιν είναι ο ένας από τους τρεις πρώην αστυνομικούς που είχαν ήδη καταδικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Φεβρουάριο για παραβίαση των αστικών δικαιωμάτων του Φλόιντ. Σ’ αυτήν τη δίκη, ο Λέιν κατέθεσε ότι ζήτησε δύο φορές από τον Σόβιν να αλλάξει θέση στον Φλόιντ, ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες και ξαπλωμένος στο έδαφος αλλά εκείνος απέρριψε την πρότασή του.

Πηγή: CNN

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ