Υεμένη: Εκκενώθηκε και πλέει ακυβέρνητο το φορτηγό πλοίο που χτύπησαν οι Χούθι – Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας απομάκρυνε και τα 20 μέλη του πληρώματος από το χτυπημένο φορτηγό πλοίο ξηρού φορτίου True Confidence, στην Ερυθρά Θάλασσα, ανοιχτά της Υεμένης, την Πέμπτη, μετά την επίθεση των Χούτι, από την οποία 3 ναυτικοί σκοτώθηκαν.

Οι 3 ναυτικοί είναι τα πρώτα θύματα (και μάλιστα άμαχοι) από την εκστρατεία της ομάδας των Χούθι, στην Υεμένη κατά της βασικής ναυτιλιακής οδού στην περιοχή. Οι Χούθι που πρόσκεινται στο Ιράν εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του True Confidence που φέρει σημαία Μπαρμπάντος και λειτουργεί υπό ελληνική διαχείριση χθες, Τετάρτη, περίπου 50 ναυτικά μίλια ανοικτά του λιμανιού του Άντεν. Το πλοίο πήρε φωτιά μετά το πλήγμα.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ιδιοκτήτες και ο διαχειριστής ανέφεραν ότι και τα 20 μέλη του πληρώματος και τρεις ένοπλοι φρουροί που επέβαιναν στο πλοίο μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Τζιμπουτί στο Κέρας της Αφρικής από ινδικό πολεμικό πλοίο.

Δύο από τους νεκρούς ήταν Φιλιππινέζοι υπήκοοι, ενώ ο τρίτος ήταν Βιετναμέζος, δήλωσαν οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες. Δύο άλλοι Φιλιππινέζοι τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το ινδικό ναυτικό έδειξαν ένα ελικόπτερο να βγάζει μέλη του πληρώματος από μια μικρή σωσίβια λέμβο σε φουρτουνιασμένη θάλασσα και να τα μεταφέρει σε ένα πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

Πηγή Reuters

Κάποιοι τραυματίες φάνηκαν ξαπλωμένοι στον πυθμένα ναυτικής σωσίβιας λέμβου που στάλθηκε για να βοηθήσει. Μεταφέρθηκαν με φορεία στο πλοίο και αργότερα παρουσιάστηκαν με δεμένα άκρα, καθώς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Τζιμπουτί.

“Το πλοίο παρασύρεται αρκετά μακριά από τη στεριά και γίνονται ρυθμίσεις για τη διάσωσή του”, ανέφεραν οι εταιρείες στην ανακοίνωσή τους, που σημαίνει ότι ακόμα το πλοίο παραμένει ακυβέρνητο.

“Οι απώλειες ζωών και οι τραυματισμοί πολιτικών ναυτικών είναι εντελώς απαράδεκτες”, δήλωσαν την Πέμπτη κορυφαίες παγκόσμιες ναυτιλιακές ενώσεις και σημείωσαν ότι “η συχνότητα των επιθέσεων κατά της εμπορικής ναυτιλίας αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αποφασιστική δράση για να διαφυλάξουν τις ζωές των αθώων πολιτικών ναυτικών και να θέσουν τέρμα σε τέτοιου είδους απειλές”.

Το True Confidence έπλεε από την Κίνα προς την Τζέντα και την Άκαμπα μεταφέροντας προϊόντα χάλυβα και φορτηγά. Το πλοίο ανήκει στην True Confidence Shipping SA με έδρα τη Λιβερία και το διαχειρίζεται η Third January Maritime με έδρα την Ελλάδα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ