Χέιγκ: “Αυξάνεται ο κίνδυνος για την ειρήνη”

Χέιγκ: “Αυξάνεται ο κίνδυνος για την ειρήνη”

 

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε σήμερα ότι η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Συρία δείχνει “τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη” στην περιοχή και ενισχύει την ανάγκη για μια άρση του ευρωπαϊκού εμπάργκο στην παροχή όπλων στους Σύρους αντάρτες.

Υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ένα αεροπορικό πλήγμα κοντά στην Δαμασκό, το οποίο είχε στόχο ιρανικά όπλα που προορίζονταν για την λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

“Δεν έχουμε επιβεβαίωση” όσον αφορά το ποιος έκανε την επιδρομή αυτή, αλλά “υπάρχουν πηγές στο Ισραήλ που λένε ότι πρόκειται για ισραηλινή αεροπορική επιδρομή”, δήλωσε ο Χέιγκ στο βρετανικό δίκτυο BBC.

“Θα αναμένω μια (ενδεχόμενη) επίσημη επιβεβαίωση προτού κάνω περισσότερα σχόλια, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα γεγονότα αυτά, όπως και άλλα που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, δείχνουν τον αυξανόμενο κίνδυνο που υπάρχει για την ειρήνη σε όλην την περιοχή, λόγω της συριακής κρίσης, η οποία επιδεινώνεται”, πρόσθεσε.

“Ο Λίβανος απειλείται συνεχώς με αποσταθεροποίηση, ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων διασχίζει τα σύνορα, η Ιορδανία δέχεται απίστευτη πίεση”, σημείωσε.

“Και το Ισραήλ έχει δηλώσει σαφώς ότι θα ενεργήσει αν πιστεύει ότι ένας σημαντικός αριθμός όπλων μεταφέρεται στην Χεζμπολάχ”, συνέχισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι “θα πρέπει να σεβαστούμε” την απόφαση του Ισραήλ να “προστατεύσει την ασφάλειά του”.

“Όσο περισσότερο διαρκεί η κατάσταση αυτή, τόσο περισσότερο καθίσταται σημαντική η ανάγκη για την άρση του (ευρωπαϊκού) εμπάργκο”, κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι υπήρχαν “αξιόπιστες πληροφορίες για την χρήση χημικών όπλων κατά” του συριακού λαού.

Η Βρετανία υπερασπίζεται εδώ και μήνες μια άρση του εμπάργκο της ΕΕ στα όπλα που προορίζονται για τους Σύρους αντάρτες. Στα τέλη Απριλίου, η Γερμανία δήλωσε έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο για την άρση του, αν κι άλλες χώρες της ΕΕ προέβαιναν στο αίτημα αυτό.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ