Βρετανικό Μουσείο: Τώρα ζητάει την… βοήθεια του κοινού για τα αντικείμενα που εκλάπησαν

Την «βοήθεια του κοινού» ζητάει τώρα το Βρετανικό Μουσείο για τον εντοπισμό των αντικειμένων, που εκλάπησαν από τις συλλογές του τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται κυρίως για αρχαιότητες από την Ελλάδα και τη Ρώμη, που δεν παρουσιάζονταν στο κοινό, αλλά φυλάσσονταν στις αποθήκες του μουσείου.

Βρετανικό Μουσείο: Διορίστηκε νέος προσωρινός διευθυντής μετά την αποκάλυψη για τις κλοπές

Το Βρετανικό Μουσείο δημοσίευσε σήμερα στο διαδίκτυο φωτογραφίες αντικειμένων, που μοιάζουν με ορισμένα από τα εκατοντάδες τα οποία κλάπηκαν. «Περίπου 2.000 αντικείμενα» κλάπηκαν από τις συλλογές του περίβλεπτου βρετανικού ιδρύματος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, τον Τζορτζ Όσμπορν. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή του μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, φέτος το καλοκαίρι.

Nεαρός πολεμιστής σε έναν βράχο, κρατώντας ένα δόρυ, με μια ασπίδα δίπλα του, ελληνιστική περίοδος

Τα κλεμμένα αντικείμενα είναι κυρίως κοσμήματα, ημιπολύτιμοι λίθοι και υαλικά όμως, ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών το Μουσείο δεν τα περιγράφει με ακρίβεια.

Σκάνδαλο στο Βρετανικό Μουσείο: Μυκηναϊκοί θησαυροί στη λίστα των κλεμμένων

Σε μία προσπάθεια να εντοπίσει τις κλεμμένες αρχαιότητες, το Βρετανικό Μουσείο έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα φωτογραφίες παρόμοιων αντικειμένων, απ’ αυτά που έχει στις συλλογές του, όπως για παράδειγμα ένα χρυσό βραχιόλι, έναν σφραγιδόλιθο ή ένα περιδέραιο διακοσμημένο με αγκράφες σε σχήμα λεοντοκεφαλής.

Ζητά από όποιον «νομίζει ότι έχει ή είχε στην κατοχή του αντικείμενα που ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο ή όποιον διαθέτει οποιαδήποτε πληροφορία» που θα βοηθούσε στην ανάκτησή τους, να επικοινωνήσει με το ίδρυμα.

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Κατέρρευσε με κρότο και το τελευταίο επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου περί ασφάλειας
Kολιέ με ελληνική χρυσή αλυσίδα

Μέχρι στιγμής «ανακτήθηκαν 60 αντικείμενα και άλλα 300 εντοπίστηκαν και πρόκειται να επιστραφούν σύντομα», υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο στην ανακοίνωσή του. Ανέφερε επίσης ότι τα κλεμμένα αντικείμενα καταγράφηκαν στον κατάλογο των απολεσθέντων έργων τέχνης, μια διεθνή βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται από συλλέκτες, ασφαλιστικές εταιρείες ή ακόμη και αστυνομικές αρχές.

Στα μέσα Αυγούστου το Μουσείο ανέφερε ότι απέλυσε έναν υπάλληλό του. Η βρετανική αστυνομία ανέκρινε έναν άνδρα, τον οποίο δεν κατονόμασε, αλλά προς το παρόν δεν έχει ασκήσει διώξεις για την συγκεκριμένη υπόθεση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια των αντικειμένων που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ