Βρετανία: Σεξουαλική παρενόχληση σε ξενοδοχεία καραντίνας – Οι καταγγελίες

Γυναίκες υπάλληλοι αναλαμβάνουν πλέον τη φύλαξη δωματίων όπου διαμένουν φιλοξενούμενες, οι οποίες βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία, μετά τις δεκαέξι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση από άνδρες ασφαλείας.

Μία γυναίκα ανέφερε ότι άνδρας της ασφάλειας επανειλημμένα χτύπησε την πόρτα της και της έστειλε σημείωμα ότι ήταν “γυμνασμένη”, ενώ μία άλλη κατήγγειλε ότι έλαβε μήνυμα στο Facebook από υπάλληλο της εταιρείας φύλαξης όπου της έγραφε “αυτό το βράδυ θα έρθω”.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν γυναίκες υπάλληλοι. τότε οι ευρισκόμενες σε καραντίνα πελάτισσες θα συνοδεύονται από δύο άνδρες, όταν μετακινούνται γύρω από το ξενοδοχείο, στη διάρκεια της διαμονής τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας της Βρετανίας.

Η Μπρίτανι Ντοντς, 26 χρονών, είπε στο BBC ότι έλαβε 13 μηνύματα στο Facebook από άνδρα φύλαξης της εταιρείας G4S τη δεύτερη ημέρα της καραντίνας σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Χίθροου τον Μάιο. Η δικηγόρος από τη Νότια Αφρική αγνόησε τα μηνύματα αλλά την τέταρτη ημέρα έλαβε άλλο ένα μήνυμα όπου της έγραφε “αυτό το βράδυ θα έρθω”. Όπως ανέφερε, οχυρώθηκε στο δωμάτιό της μπλοκάροντας την πόρτα με τσάντες αφού εκείνος επανειλημμένα της χτύπησε την πόρτα. Την επόμενη ημέρα η Ντοντς ζήτησε να τη συνοδεύσει διαφορετικός φρουρός, ενώ η γυναίκα κατήγγειλε ότι ο πρώτος έδειξε να προσβάλλεται και να της χτύπησε και πάλι την πόρτα για να παραπονεθεί. “Έτρεμα και δεν είχα λόγια επειδή ήξερα ότι πλέον με ακολουθούσε” είπε η γυναίκα, η οποία τόνισε ότι ανέφερε το περιστατικό στον επικεφαλής ασφαλείας των ξενοδοχείων, αλλά ρωτήθηκε γιατί δεν ανέφερε το περιστατικό τη στιγμή εκείνη. Είπε ότι επικοινώνησε με την εταιρεία φύλαξης αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Αργότερα της είπαν από το υπουργείο ότι ο υπάλληλος είχε απολυθεί αλλά της επεσήμαναν ότι τα μηνύματα δεν είχαν σεξουαλική φύση και πάλι την ενημέρωσαν ότι θα μπορούσε να είχε αναφέρει τον υπάλληλο τη στιγμή του συμβάντος.

η δικηγόρος είπε ότι το μήνυμα της προκαλούσε ναυτία και ήταν επιπλέον απόδειξη της ενοχοποίησης του θύματος.

Η 23χρονη Σάρα, φοιτήτρια Ιατρικής από το Μάντσεστερ, είπε ότι είχε μία εφιαλτική συνάντηση στο ξενοδοχείο τον Απρίλιο. Όπως κατήγγειλε, ο φρουρός που είχε οριστεί να τη συνοδεύει στο διάλειμμα για γυμναστική, την άρπαξε από το μπράτσο και τη ρώτησε αν έχει σύντροφο προτού την επιδείξει σε μία ομάδα συναδέλφων του που γέλασαν κοροϊδευτικά. Η Σάρα στήριξε την ιδέα να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες για τη φύλαξή τους, αλλά είπε το να έχει δύο άνδρες συνοδούς ταυτόχρονα μπορεί να αυξήσει τον ενδεχόμενο κίνδυνο.

Η 20χρονη Άλις, δασκάλα, είπε ότι την ώρα που περνούσε μπροστά από ξενοδοχείο στο Ρίντινγκ στις 3 Ιουνίου οι φρουροί που στέκονταν απέξω άρχισαν να ουρλιάζουν και να της σφυρίζουν.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε: “Η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση είναι αποτρόπαιες και όλες οι σχετικές καταγγελίες έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι κάθε άνθρωπος σε καραντίνα λαμβάνει τη στήριξη που χρειάζεται και εργαζόμαστε επειγόντως στη διερεύνηση των παραπόνων αυτής της φύσης. Ευελπιστούμε πως τα ξενοδοχεία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να είναι ασφαλείς οι άνθρωποι και να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες που έχουν διατυπώσει οι φιλοξενούμενοι αλλά και να τις θέσουν και σ’ εμάς όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε αμέσως δράση να απολύσουμε προσωπικό όπου απαιτείται και να το αναφέρουμε στην αστυνομία αν είναι αναγκαίο”.

σχολίασε κι εσύ