Βρετανία: Άκαρπη η συνάντηση Τζόνσον-Σούνακ και το ρολόι «τρέχει» για το ψηφοδέλτιο των υποψήφιων πρωθυπουργών

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στη Βρετανία για την οριστικοποίηση του ψηφοδελτίου από το οποίο οι βουλευτές των Τόρυδων θα επιλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας, καθώς απομένουν περί τις 18 μόνον ώρες ακόμα για να οριστικοποιηθεί η λίστα των υποψηφίων.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκ των βασικών υποψηφίων, Μπόρις Τζόνσον και Ρίσι Σούνακ συναντήθηκαν χθες αργά το βράδυ για περίπου τρεις ώρες και όπως φαίνεται στόχος του πρώην πρωθυπουργού ήταν να πείσει τον πρώην υπουργό οικονομικών να κατεβούν από κοινού. Η προοπτική κοινής υποψηφιότητας δεν άρεσε καθόλου στον Σούνακ, όπως δεν αρέσει καθόλου στους διχασμένους Συντηρητικούς η επιστροφή του Τζόνσον στην πρωθυπουργία.  Ο Σούνακ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 140 βουλευτών για την υποψηφιότητά του την οποία έχει επίσημα ανακοινώσει και δεν έχει κανένα λόγο να πάρει δίπλα του έναν μόλις πρόσφατα παραιτημένο πρωθυπουργό. Τα βρετανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Τζόνσον εισέπραξε ένα ηχηρό «όχι».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σπουδαία χώρα αλλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά οικονομική κρίση. Για το λόγο αυτό θέτω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και για να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός σας. Θέλω να φτιάξω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα μας και να δώσω στη χώρα αυτό που χρειάζεται», είπε ο Σούνακ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του.

Παράλληλα, οπαδοί του του Τζόνσον Τζόνσον παρουσιάζουν ως βέβαιη την υποψηφιότητά του, λέγοντας ότι έχει στο πλάι του περισσότερους από 100 βουλευτές, αλλά πολλοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημοσίως διότι κατέχουν ακόμη κυβερνητικές θέσεις.
Οι υποστηρικτές του Σούνακ προειδοποιούν ότι μια νέα πρωθυπουργία του Τζόνσον θα είχε την ίδια τύχη με την προηγούμενη αφού είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το σκάνδαλο των πάρτι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω πανδημίας.
«Ο Μπόρις θα ήταν μια εγγυημένη καταστροφή. Θα υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για το ζήτημα αυτό, για το εάν σκοπίμως παραπλάνησε το Σώμα. Σε αυτήν την ψηφοφορία είναι σίγουρο ότι ένας μεγάλος αριθμός Συντηρητικών θα αρνηθούν να θυσιάσουν την ακεραιότητά τους για να τον σώσουν. Και τότε η πρωθυπουργία του θα καταρρεύσει» τόνισε ο υπουργός αρμόδιος για τη Β. Ιρλανδία, Στιβ Μέικερ.

Αγνοώντας τις εναντίον της δημοσκοπήσεις, η επίσης υποψήφια για την πρωθυπουργία Πένι Μόρνταντ, συνεχίζει την εκστρατεία της: «Είμαι στον αγώνα για να κερδίσω, πιστεύω ότι είναι σημαντικό για το κόμμα μας, έχουμε μια κούρσα, είμαι πολύ σίγουρη για τα νούμερα», είπε.

Εντωμεταξύ ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ζητεί εκ νέου εκλογές χαρακτηρίζοντας τα τεκταινόμενα στους κόλπους των Τόρυδων «τσίρκο». «Με συγχωρείτε που δε θα αφιερώσω πολύ χρόνο στο γελοίο χαοτικό τσίρκο στην ηγεσία των Τόρις, αλλά εγώ σκέφτομαι τα εκατομμύρια ανθρώπων που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, που έχουν τώρα ακόμη μεγαλύτερη αγωνία για το στεγαστικό τους δάνειο», είπε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ