Ρωσία: “Τα έψαλλαν” στον υπουργό άμυνας οι Δυτικοί ομόλογοί του – Άκαρπος ο «μαραθώνιος» τηλεφωνημάτων του Σοϊγκού

Μαραθώνιο τηλεφωνικών συνομιλιών με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Βρετανίας , της Τουρκίας και των ΗΠΑ είχε ο υπουργός άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, σήμερα, οι οποίοι του εξέφρασαν μεγάλη δυσαρέσκεια για τους ρωσικούς χειρισμούς στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας απέρριψε τους ισχυρισμούς που του διατύπωσε Σεργκέι Σοϊγκού ότι οι δυτικές χώρες διευκολύνουν το σχέδιο του Κιέβου για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο υπουργός Άμυνας απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.
Ο Σοϊκού εξέφρασε σε όλους τους υπουργούς, τον φόβο, όπως είπε, της Μόσχας, για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει μία βρώμικη βόμβα για να κλιμακώσει την κατάσταση και να παρασύρει τις δυτικές χώρες. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είχε μάλιστα σήμερα και δεύτερη (μέσα σε τρεις ημέρες) τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Άμυνα των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η Μόσχα δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για το περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας.

Νωρίτερα, ο Σοϊγκού είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γάλλο και τον τούρκο υπουργό Άμυνας. Ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνί επιβεβαίωσε σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, προσθέτοντας ότι η Γαλλία διαβεβαίωσε τη Ρωσία για την επιθυμία της, αναφορικά με μία ειρηνική επίλυση της πολεμικής διαμάχης στην Ουκρανία.

Ο Λεκορνί ανέφερε επίσης, σε μία ανακοίνωσή του ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σοϊγκού εξέφρασε στον ίδιο, τους φόβους της Ρωσίας ότι η Ουκρανία είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μία “βρόμικη βόμβα”. Ο Γάλλος υπουργός πρόσθεσε ότι η Γαλλία αρνήθηκε να συρθεί σε οποιαδήποτε μορφή συζήτησης για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και μάλιστα αρνήθηκε να μπει σε συζήτηση σχετικά με τις ενδεχόμενες πυρηνικές επιλογές. Η γαλλική ανακοίνωση σημειώνει μάλιστα ότι ο Λεκορνί προγραμματίζει να έχει σύντομα συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του.
Για τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας πρόκειται για πολύ εντατικές συνομιλίες σε μία μόνο ημέρα και μάλιστα για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού στρατού, ο Σοϊγκού, κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σεμπαστιέν Λεκορνύ, εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην Ουκρανία «όπου υπάρχει τάση για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», όπως είπε.  Εκανε επίσης λόγο, όπως και στους ομολόγους του Χουλουσί Ακάρ και Μπεν Ουάλας, για ρωσικές «ανησυχίες που συνδέονται με πιθανές προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Ουκρανίας με την προσφυγή σε “βρώμικη βόμβα”, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.

Το υπουργείο άμυνας της Γαλλίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την αναφορά σε «ρωσικούς φόβους» για πλήγμα «με βρώμικη βόμβα από τους Ουκρανούς στο έδαφός τους για να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ρωσία», όπως είπε ο Σοϊγκού.

Μόλις προχθές, Παρασκευή, ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε την πιο πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν. Ήταν η δεύτερη συνομιλία τους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με Μόσχα και Ουάσινγκτον.
Ο σημερινός μαραθώνιος του Σοϊγκού έρχεται ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, τις οποίες η Μόσχα παραδέχεται κάνοντας λόγο για «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων σε πολλές ρωσικές συνοριακές περιοχές.

Όπως μεταδίδει τοι Ρόιτερς, η Μόσχα, πιεζόμενη στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, επιτέθηκε με πυραύλους και με drones στο Μικολάιφ, καταστρέφοντας ένα συγκρότημα κατοικιών και υποστήριξε ότι ο πόλεμος τείνει να πάρει μία «εκτός ελέγχου κλιμάκωση».
Το Μικολάιφ βρίσκεται σε απόσταση 32 χιλιομέτρων από την γραμμή του μετώπου στην κατεχόμενη Χερσώνα, όπου η οι κατοχικές αρχές έχουν διατάξει την εκκένωση της περιοχής από τους περίπου 60.000 κατοίκους της, επειδή περιμένει να εκδηλωθεί εκεί το μεγάλο κύμα της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ