Βρετανία: Αυτοί είναι οι πιθανοί υποψήφιοι για την διαδοχή της Λιζ Τρας – Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Με διαδικασίες fast-track γίνεται η εκλογή της νέας ηγεσίας του Συντηρητικού κόμματος στην Βρετανία, προκειμένου να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης της Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη έχοντας συμπληρώσει μόλις έξι εβδομάδες στην πρωθυπουργία της χώρας.

Η διαδικασία εκλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου, το αργότερο, ενώ οι υποψήφιοι που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να προταθούν από τουλάχιστον 100 Συντηρητικούς βουλευτές. Δηλαδή, την Δευτέρα θα υπάρχουν το πολύ τρεις υποψήφιοι διάδοχοι της Λιζ Τρας.

Στη συνέχεια, οι βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν την τελική δυάδα και θα υπάρξει μια ενδεικτική ψηφοφορία για να διαπιστωθεί ποιον στηρίζει η πλειοψηφία. Εάν το πρόσωπο που θα βρεθεί στη δεύτερη θέση δεν αποχωρήσει, τότε τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες, με τα αποτελέσματα να ανακοινώνονται έως την Παρασκευή.

Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν έντονες διαφορές και κανείς υποψήφιος δεν δείχνει με τα μέχρι τώρα στοιχεία να είναι ενωτικός.

Στην κούρσα της διαδοχής δεν θα συμμετάσχει τελικά ο Βρετανός υπουργός Μπεν Γουάλας, ο οποίος δήλωσε ότι τείνει προς το να υποστηρίξει τον Μπόρις Τζόνσον.

«Νιώθω ότι μπορώ να προσδώσω αξία με το να κρατώ τους πολίτες ασφαλείς, στην άμυνα, με το να είμαι υπουργός Άμυνας», δήλωσε ο Γουάλας σε δημοσιογράφους. «Είναι η δουλειά που κάνω και είναι η δουλειά που σκοπεύω να κάνω, άρα δεν πρόκειται να είμαι υποψήφιος για την πρωθυπουργία αυτή τη φορά».

Ο προκάτοχος της Τρας, ο Μπόρις Τζόνσον, και ο πρώην υπουργός του επί των Οικονομικών, ο Ρίσι Σουνάκ, είναι οι βασικοί πιθανοί διεκδικητές, αν και κανείς από τους δυο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την υποψηφιότητά του.

Ερωτηθείς ποιον θα υποστηρίξει, ο Γουάλας δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, θα έτεινα προς τον Μπόρις Τζόνσον».

Αυτοί οι τρεις πιθανοί υποψήφιοι:

Ρίσι Σουνάκ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας ήταν ο πιο δημοφιλής υποψήφιος μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών στο Γουεστμίνστερ στη μάχη διαδοχής νωρίτερα φέτος αλλά, αφού έφτασε στην τελική μονομαχία έναντι της Τρας, έχασε στην ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν περίπου 170.000 μέλη του κόμματος που έλαβαν την τελική απόφαση.

Πολλά μέλη ήταν οργισμένα όταν ο Σουνάκ παραιτήθηκε τον Ιούλιο, γεγονός που συνέβαλε στο να πυροδοτηθεί η ανταρσία, η οποία τελικά προκάλεσε την πτώση του προκάτοχου της Τρας, του Μπόρις Τζόνσον. Επίσης αγνόησαν την προειδοποίησή του ότι οι αγορές μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη Βρετανία, εάν η Τρας προχωρήσει με τα σχέδιά της για μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων.

Η Telegraph ανέφερε χθες ότι ο Σουνάκ είναι «σίγουρο» ότι θα λάβει μέρος στην κούρσα διαδοχής και ορισμένοι βουλευτές έχουν ήδη αρχίσει να ανακοινώνουν ότι τον στηρίζουν.

Μπόρις Τζόνσον

Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, βρίσκεται στην βρετανική πολιτική σκηνή από τότε που έγινε δήμαρχος του Λονδίνου το 2008. Τελικά έγινε πρωθυπουργός το 2019 και πέτυχε μια σαρωτική εκλογική νίκη.

Ο Τζόνσον ήταν το πρόσωπο της ψήφου υπέρ του Brexit και κέρδισε στήριξη σε περιοχές της χώρας που ποτέ πριν δεν είχαν ψηφίσει τους Τόρις. Αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει ύστερα από σειρά σκανδάλων.

Πρόσωπα από το στενό του περιβάλλον δηλώνουν ότι επί του παρόντος ενδιαφέρεται περισσότερο να βγάλει χρήματα εκφωνώντας ομιλίες αντί να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή της πολιτικής.

Συντηρητικοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο Τζόνσον, που βρισκόταν για διακοπές στη Καραϊβική, θα μπορούσε να συμμετάσχει στη μάχη διαδοχής. Σήμερα, ο υπουργός Επιχειρήσεων Τζέικομπ Ρις-Μογκ έγινε το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του Τζόνσον.

Πένι Μόρντοντ

Η πρώην υπουργός Άμυνας, Πένι Μόρντοντ, ήταν ένθερμη υποστηρικτής της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχασε οριακά μία από τις δύο θέσεις στην τελική μονομαχία στην πρόσφατη αναμέτρηση για την ηγεσία του κόμματος.

Η Μόρντοντ κέρδισε επαίνους για τις επιδόσεις της στο Κοινοβούλιο την Δευτέρα, όταν υπερασπίστηκε την κυβέρνηση ενώ ανακοινωνόταν η απόσυρση των περισσότερων από τις πολιτικές που είχαν ανακοινωθεί.

Ένας βουλευτής δήλωσε ότι η Μόρντοντ έχει «ευρεία απήχηση», αναφερόμενος στην ικανότητά της να βρίσκει φίλους σε διαφορετικές πτέρυγες του κόμματος.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ